Musikekspert: Helmigs VM-sang scorer over middel

0

VM-guide.dk har allieret sig med én af Danmarks største musikeksperter, DR's Henrik Milling, for at høre om Thomas Helmigs VM 2018-sang er en musikalsk golazo eller en musikalsk afbrænder.

Læs også: Hør Danmarks VM 2018-sang med Helmig her

Hvad var dit indtryk af sangen efter at have lyttet til den nogle gange?

”Mit indtryk er at man har vendt skuden kraftigt for de her slagsange. Man skal huske at Nephew ikke indbød til storsang, og før den var det Nik & Jay, og deres virkede heller ikke så godt.”

”Det her er en anden tekst, som inviterer til nationalstemning, fordi stemningen er en helt anden. Den forsøger at være en landsholdssang i en klassisk model. Det har manglet i de seneste.”

Hvad kendetegner en god slutrunde-sang?

”Jeg vil mene, at der er tre ting, som man skal opfylde, når man skaber en god slutrunde-sang. For det første skal det være en stor, bred kunstner - ham eller hende – skal kunne få alle med. For det andet skal det være en sang, der kan skabe kampgejst og blive spillet på radiostationer. Det er ikke Thomas Helmigs bedste sang nogensinde. Den har et formål frem for at være kunst, men bare fordi den har et formål kan den godt være kunst.”

”Den tredje og sidste, er, at ligegyldigt, hvor godt sangen klarer sig, så er den svejset sammen med landsholdets skæbne. Hvis vi spiller tre lorte kampe og ikke går videre, så stopper sangens videre færd i verden brat. Og værre er at den kan blive forbundet med en fiasko. Den er simpelthen svejset sammen med Danmarks skæbne, men det ved Thomas Helmig også godt.”

Hvorfor tror du, at de har valgt netop Helmig efter flere slutrunder med yngre bands?

”I de seneste har det virket som om, at man havde brug for at fange et yngre publikum og blive spillet en masse på radiostationerne. Så var man ligeglad med at blive spillet på lægterne. Det synes jeg er forkert. En VM-sang skal være smal, ligesom et Eurovision-nummer. Det skal kunne noget, hvor man får en fornemmelse af en stor oplevelse og at man kæmper for Danmark.”

”Når Helmig er med, så er alle med. Den skal leveres som en landholdssang. Hvis jeg sad i DBU’s kommunikationsafdeling, så sørgede jeg for et papir med fire-fem punkter, så parterne var enige om at sangen opfylder det og det.”

Hvor mange VM-bolde giver du den fra 1-6?

”Jeg vil give den 4,5. Jeg synes ikke, at nummeret er jordens største komposition. Musikken og teksten stråler af Helmig, men den mangler at indfange den store stemning. Der er ikke nok ’lægte-effekt’ til mig.”

”For mig er der to numre, man altid skal holde som målepunkter. Det ene er Re-Sepp-Ten og er den anden er den perfekte sang med Three Lions (Football's Coming Home) med Baddiel, Skinner & Lightning Seeds fra EM 1996. Det spøjse med den sang er forresten, at stemningen fra stadion blev optaget med Liverpool- og Brøndby-fans.”

”Så jeg synes sagtens, at Helmig kunne have hældt mere benzin på. Når den ikke giver mig gåsehud, kan jeg ikke give den topkarakter. Men hvis Danmark klarer sig godt og måske går videre, så vil nummeret indskrive sig i den store musikkanon. Jeg så bare gerne noget, der kunne banke Re-Sepp-Ten af tronen, men det er fandeme svært.”

”Der er dog ingen tvivl om at Helmig har foretaget en nøgtern vurdering, inden han sagde ja, og vurderet, at holdet ville klare sig godt til VM-slutrunden, så sangen ikke blev en fiasko på den konto.”

Hvem mener du, ville kunne skabe en sang, der kunne slå Re-Sepp-Ten af tronen?

”Hvis der er nogen, der har den pondus, så er det Rasmus Seebach. Alle fra to år og op efter kan godt lide ham, så han fanger alle.”

”Han er desuden tidligere ungdomsspiller i fodbold på højt plan. Jeg mener, at han spillede i KB. Hans daværende træner var efter sigende rigtig ked af det, da han valgte at stoppe. Men Seebach skriver sange, som kan samle folk. Om han er blevet spurgt, kan vi kun spekulere i.”

Millings top-5 over de bedste, danske slutrunde-sange:

5. Det Brune Punktum - All We Need Is Love (EM, 2000)
4. Rocazino - En For Alle (EM, 1988)
3. Dodo & VM-holdet - Vi Vil Ha’ Sejren I Land (VM, 1998)
2. Thomas Helmig - Hele Danmark op at stå (VM, 2018)
1. Dodo & VM-holdet - Re-Sepp-Ten (VM, 1986)

Alle Danmarks 11 sange til EM og VM siden 1984:

1984 (EM): Gunnar ‘Nu’ Hansen - Rap Nu
1986 (VM): Dodo & VM-holdet - Re-Sepp-Ten
1988 (EM): Rocazino - En For Alle
1992 (EM): Ingen officiel dansk slutrunde-sang
1996 (EM): Big Fat Snake - Big Boys In Red And White
1998 (VM): Dodo & VM-holdet - Vi Vil Ha’ Sejren I Land
2000 (EM): Det Brune Punktum - All We Need Is Love
2002 (VM): Søren Poppe & Sofie Lassen-Kahlke - Danmarks Drenge
2004 (EM): Birthe Kjær, B-Boys og Safri Duo - Vi’ Fra Danmark
2010 (VM): Nephew - The Danish Way To Rock
2012 (EM): Nik & Jay - Vi Vandt I Dag
2018 (VM): Thomas Helmig - Hele Danmark op at stå

Skriv en kommentar