VM 2022-holdanalyse: Danmark

0

Danmark

Danmark spiller i gruppe D til VM 2022. Læs en analyse af Danmarks trup, landstræner og diverse fakta om det danske mandskab her.

Fakta

Fulde navn: Danmark
Hovedstad: København
National-stadion: Telia Parken (38.065 tilskuere)
Antal indbyggere: 5,9 millioner
Øgenavn til landsholdet: Danish Dynamite og De Rød-Hvide
Placering på verdensranglisten: 10 (oktober 2022)
Flest landskampe: Peter Schmeichel (129 kampe)
Flest mål: Poul Tist Nielsen og Jon Dahl Tomasson (52 mål)
Største sejr: Danmark-Frankrig: 17-1 (22. oktober, 1908)
Største nederlag: Tyskland-Danmark: 8-0 (16. maj, 1937)

Danmarks største resultater

Confederations Cup:
Vinder i 1995

EM:
Vinder i 1992

VM:
1986: 1/8-finale
1998: Kvartfinale
2002: 1/8-finale
2010: Gruppespil
2018: 1/8-finale

Danmarks VM-erfaring

Danmark er med til VM for sjette gang - og for kun anden gang er det lykkes de rød-hvide at kvalificere sig til to VM-slutrunder i træk.

Første gang, Danmark deltog, var i 1986, hvor Sepp Pionteks hold på forhånd faktisk blev regnet som en af turneringens outsidere. Efter et imponerede gruppespil med tre sejre i lige så mange kampe stoppede festen dog brat i 1/8-finalen, hvor Spanien besejrede Danmark med hele 5-1.

12 år senere, i 1998, var danskerne igen kvalificeret til VM. På trods af mindre underholdende og offensiv fodbold kom Danmark et skridt længere end ved VM-debuten i Mexico. Kvartfinalen blev endestationen efter et 3-2-nederlag til de senere finalister fra Brasilien. Kampen var i øvrigt Michael og Brian Laudrups sidste landskamp.

Et forholdsvis nyt dansk landshold med en ny landstræner i skikkelse af Morten Olsen drog fire år senere til den første VM-slutrunde i Asien, hvor Japan og Sydkorea var værter. Danmark spillede et stærkt gruppespil, hvor de blandt andet eliminerede de regerende verdens- og europamestre fra Frankrig.

Men ligesom ved VM i 1986 blev flotte præstationer i det indledende gruppespil fulgt op af en stor nedtur i den efterfølgende 1/8-finale. Denne gang agerede England endestation, da de slog de danske drenge med 3-0.

Efter en misset slutrunde i 2006 var Danmark igen VM-klar i 2010, hvor endnu et kontinent skulle arrangere dets første VM-slutrunde. Turneringen i Sydafrika blev dog den hidtil mest skuffende set med danske øjne.

De rød-hvide formåede ikke at gå videre fra en indledende gruppe med Holland, Cameroun og Japan, og så måtte Danmark for første gang forlade en VM-slutrunde efter de første tre kampe.

Sidste VM-slutrunde for Danmarks vedkommende var i 2018, hvor 1/8-finalen for tredje gang blev endestationen. Efter et middelmådigt gruppespil, hvor Åge Hareides mandskab gik videre som nummer to, sluttede VM-eventyret i den første knockout-kamp. Her ventede de senere finalister fra Kroatien, der efter straffesparkskonkurrence sendte danskerne ud af turneringen.

Danmarks vej til VM 2022

Det stod hurtigt klart, at Danmark ville have rigtigt gode chancer for at kvalificere sig til VM 2022. Skotland og Østrig lignede på forhånd de hårdeste konkurrenter til den førsteplads, der ville give direkte kvalifikation. Derudover talte gruppen også Israel, Moldova og Færøerne.

Mens Skotland, Østrig og Israel tog point fra hinanden på kryds og tværs, vandt og vandt Danmark, indtil de som den kun anden europæiske nation havde booket VM-billetten. Efter ni sejre i de første ni kampe sparede danskerne en række profiler i den sidste gruppekamp, der på udebane mod Skotland blev tabt.

Danmarks landstræner: Kasper Hjulmand

Kasper Hjulmand

Foto: Dejan Obretkovic / Gonzales Photo

Navn: Kasper Hjulmand
Født: 9. april 1972
Nationalitet: Danmark
Landstræner siden: 2020
Trænerkarriere: Lyngby Boldklub, FC Nordsjælland (assistenttræner), FC Nordsjælland, Mainz, FC Nordsjælland og Danmarks A-landshold.

Portræt:

Kasper Hjulmand startede sin trænerkarriere, da han allerede som 26-årig måtte indstille sin egen aktive fodboldkarriere på grund af gentagne knæskader.

Hans første trænerjob på seniorniveau var i Lyngby, hvor han med en offensiv og boldbesiddende spillestil fik gjort opmærksom på sig selv som et stort trænertalent.

Efter tiden i Lyngby rykkede Hjulmand til FC Nordsjælland, hvor han efter et par år som assistenttræner for Morten Wieghorst selv overtog tøjlerne i 2011 - og hvor han allerede året efter førte klubben til sit første og hidtil eneste danske mesterskab.

Succesen i FC Nordsjælland banede i 2014 vejen for et trænerjob i tyske Mainz, hvor han dog efter kun et halvt års tid blev fyret. Hjulmand vendte herefter hjem til FC Nordsjælland, hvor han sad som cheftræner indtil 2019.

Siden 2020 har han været landstræner for Danmark, hvor han har skabt flotte resultater - blandt andet med EM-semifinalen sidste år samt sejre i begge Nations League-kampe mod Frankrig tidligere på året.

Analyse af Danmarks VM 2022-trup

Sjældent har det danske landshold rådet over en så stærk trup, som tilfældet er til slutrunden i Qatar. Især i det centrale forsvar vrimler det med kvalitetsspillere, der vil kunne forstærke de fleste nationer.

Netop de mange dygtige stoppere kan dog også give landstræner Kasper Hjulmand en vis hovedpine. 3-4-3 og 3-5-2 er blevet benyttet undervejs, hvilket giver mulighed for at spille med tre stoppere.

4-3-3-formationen - altså med kun to stoppere - virker imidlertid også som en opstilling, der vil komme i spil undervejs i VM.

Målmænd:

Kasper Schmeichel har igennem en lang årrække været Danmarks ubestridte førstevalg på målmandsposten - og det er han stadig. Alligevel er der måske en lille smule grund til bekymring, da Schmeichels niveau er dalet lidt de seneste år, samtidig med at hans første måneder i franske Nice har været med blandet succes.

Der skal dog en skade til, hvis ikke Schmeichel kommer til at vogte det danske mål under slutrunden i Qatar. Skulle det ske, er Frederik Rønnow, der efter flere år med skader og meget begrænset spilletid, den naturlige afløser.

Forsvaret:

Det store spørgsmål i det danske forsvar bliver, om Kasper Hjulmand vælger at stille op to eller tre stoppere - enten i 4-3-3 eller 3-4-3/3-5-2.

I de kampe, hvor de to sidstnævnte formationer vil blive benyttet, vil det med stor sandsynlighed være Joachim Andersen, Simon Kjær og Andreas Christensen, der skal agere stoppertrio.

På venstre back/wingback virker Joakim Mæhle som en sikker starter, mens Rasmus Nissen Kristensen i den modsatte side kan true Daniel Wass, der ellers har været fast starter i størstedelen af landskampene under Hjulmand.

Midtbanen:

På midtbanen er Pierre Emile Højbjerg og Christian Eriksen sikre startere. Dog er der også en chance for, at sidstnævnte i visse kampe vil have sit udgangspunkt som venstre kant eller til nøds som falsk 9’er.

Thomas Delaney kæmper med spilletiden i Sevilla, men Kasper Hjulmand virker til at stole meget på den rutinerede midtbanespiller, hvorfor den tidligere FCK-profil formentlig vil være at finde i Danmarks startopstilling.

En drilsk skade i efteråret til Christian Nørgaard har gjort, at hans chance for at erobre en startplads hos de rød-hvide er faldet markant.

Angrebet:

Det største spørgsmålstegn på det danske landshold finder vi i angrebet, hvor Kasper Hjulmand nærmest siden sin start som landstræner har ledt efter den rette angriber.

Når Kasper Dolberg spiller og scorer regelmæssigt på klubplan, virker han som det oplagte valg. Desværre er han i skrivende stund langt fra begge dele i Sevilla.

Mens Andreas Cornelius og Yussuf Poulsen begge døjer med tilbagevendende skader og ligesom Dolberg ikke har fået kontinuerlig spilletid i de seneste måneder, kan en uventet joker blive Martin Braithwaite, der efter sit skifte til Espanyol både får spilletid og scorer mål.

Hold øje med: Jesper Lindstrøm

Jesper Lindstrøm

Foto: Dejan Obretkovic / Gonzales Photo

Den tidligere Brøndby-profil Jesper Lindstrøm har i de seneste år udviklet sig eksplosivt, og til slutrunden i Qatar kan han blive en afgørende joker på et dansk VM-hold, der ikke vrimler med dygtige driblere.

Efter at have slået igennem i Brøndby i 2020/2021-sæsonen, hvor de blå-gule for første gang siden 2005 blev danske mestre, blev Lindstrøm solgt til den tyske klub Eintracht Frankfurt. Her skulle den lille tekniker blot bruge et par måneder på at blive en profil, og som kulmination startede Lindstrøm inde, da Frankfurt i slutningen af sæsonen vandt Europa League-finalen.

Finalesejren betød, at Frankfurt i denne sæson spiller Champions League for første gang i klubbens historie, og ikke helt overraskende var det 22-årige Lindstrøm, der scorede klubbens første mål i den fornemste af alle klubturneringer.

Det er ikke sikkert, at den lille offensivspiller kommer til at starte inde for Danmark til VM, men med Lindstrøms stærke præstationer i efteråret banker han gevaldigt på til en startplads. Og i de kampe, hvor han kommer til at starte på bænken, vil han være en giftig indskifter at kunne bringe i spil.

Danmarks VM 2022-kampe

# Dato/Tid VM-gruppekamp Gruppe - TV-kanal
6 22/11
14:00
Danmark - Tunesien D - DR
23 26/11
17:00
Frankrig - Danmark D - TV 2
37 30/11
16:00
Australien - Danmark D - DR

Skriv en kommentar