Top-10: Kendte sydafrikanere

0

VM-guide.dk har set nærmere på de i vores øjne ti mest kendte personligheder i Sydafrika, som samtidig heller ikke er kendte for at have været fodboldspillere.

 

Nr. 10 - Danny Jordaan

At VM anno 2010 skal afholdes i Sydafrika er faktisk hovedsageligt Danny Jordaans skyld. Han var lederen af Sydafrikas VM-kampagne, og han er kendt som tidligere politiker og fortaler for den sydafrikanske sport.

Han har altså været en iøjnefaldende person igennem sydafrikansk sport igennem længere tid og sniger sig derved ind på listen.

Nr. 9 - Johnny Clegg

Johnny Clegg er en meget multikulturel musiker, hvis tekster er på flere sprog. Hans tekster er desuden skrevet i sproget zulu, hvilket har gjort ham kendt som ”den hvide zulu”. Han var desuden forsanger i det første sydafrikanske band, med både hvide og sorte, som hed Juluka.

Nr. 8 - J.R.R. Tolkien

Tolkien er manden bag Ringenes Herre, der må siges at være en af verdens mest kendte fantasy-fortællinger. Mange anser ham dog som englænder, hvor han boede det mest af hans liv, men Tolkien er dog født i Sydafrika.

Nr. 7 - Charlize Theron

Charlize Theron er Sydafrikas mest kendte skuespillerinde, men hun er den dag i dag amerikansk statsborger. Hun startede dog som model, og som 16-årig havde hun allerede modelarbejde i en af modens hovedstæder, Milano.

I slutningen af 1990’erne tog skuespillerarbejdet dog til, og hun slog sit navn fast internationalt, efter flere optrædener i store amerikanske film.

Nr. 6 - Mark Shuttleworth

Mark Shuttleworth er først og fremmest kendt som den første sydafrikaner i rummet. En ekspedition, som han måtte afgive omkring 20 millioner dollars for. Shuttleworth er dog også en stor iværksætter og er skaberen af Ubuntu Linux, som er et Linux-styresystem.

Det er open-source, hvilket vil sige, at alle kan benytte det gratis og kode ekstra programmer til det. Den dag i dag bor Shuttleworth i London og er stadig en prominent iværksætter.

Nr. 5 - F.W. de Klerk

F.W. de Klerk er kendt som den sidste præsident under apartheid-styret i Sydafrika, men han var dog en modstander af dette, og førte gennem hans præsidentperiode landet mod en mere demokratisk holdning indtil Nelson Mandela tog over i 1994. Han var desuden en af de to vicepræsidenter under Nelson Mandela, men trak sig fra politik i 1997.

Nr. 4 - Desmond Tutu

Mens Mandela sad i fængsel i 1980’erne, var det Desmond Tutu, der førte kampen mod apartheid-styret. Specielt hans mange, oftest kritiske, taler, hvor han verbalt angreb modstandere af frihed og menneskerettigheder er anset verden over. 

I 1984 modtog han Nobels Fredspris som den blot anden sydafrikaner. To år efter blev han desuden den første sorte person til at lede den anglikanske kirke, efter at han blev udnævnt som ærkebiskop af Cape Town.

Nr. 3 - Christiaan Barnard

Kirurgi oplevede store fremskridt i 1950’erne og 1960’erne, og Christiaan Barnard er anset som en af grundstenene i denne udvikling. Christiaan Barnard blev født i 1922, og i 1951 begyndte han at arbejde som kirurg.

Motivationen til hans fag kom sandsynligvis fra hans bror, som følge af en hjertesygdom døde som 5-årig. Den 3. december gennemførte Barnard verdens første hjertetransplantation, og selvom patienten døde 18 dage senere, var dette et kæmpe gennembrud i kirurgi-branchen.

Nr. 2 - Gary Player

Gary Player er ubestridt en af Sydafrikas største sportsstjerner gennem tiden. Gennem 1960’erne og 1970’erne var han således en af de mest succesfulde golfspillere i verden, og igennem disse to årtier vandt Player 8 af verdens største golfturneringer.

I 1974 blev han i selskab med 12 andre en af de første i World Golf Hall of Fame. Anno 2010 er han som 74-årig stadig en aktiv herre på golfscenen, hvor han bidrager som ambassadør for golfsporten i Sydafrika.

Nr.1 - Nelson Mandela

Nelson Mandela er om nogen et levende symbol for frihed, og i dag er hans bedrifter som centralfigur i bekæmpelsen af apartheid-styret i Sydafrika verdenskendt. Han modtog i 1993 Nobels Fredspris og efterfølgende blev han den første præsident i Sydafrika under et demokratisk styre.

Under Mandela udmærkede landet sig desuden ved at vinde et legendarisk verdensmesterskab i rugby i 1995, hvor det blev kendt for den sydafrikanske nation, at tiden med apartheidregime var forbi. Historiebøgerne er med Nelson Mandela blevet tildelt en af sine mest markante personer, og han vil uden tvivl blive husket lang tid fremover i verdenshistorien.

Skrevet af Christian Hallas

Skriv en kommentar