Sydafrika – A til Z

0

VM-guide.dk sætter i denne artikel fokus på Sydafrika ud fra en klassisk A-Z-liste, som kommer vidt omkring værtsnationen.

A – Apartheid:

Apartheid var det system, der styrede Sydafrika fra 1948 til 1994, under hvilke det sorte flertals rettigheder nærmest ikke var eksisterende, mens det hvide mindretal styrede landet.  Landet blev delt op i sorte, hvide, farvede og gule. I 1958 fik sorte frataget deres statsborgerskab, samtidig med at regering delte alt op, inklusiv uddannelse, sygevæsen osv., og gav sorte markant dårligere muligheder end hvide.

I 1980’erne begyndte regeringen at lave reformer i apartheid, men dette gav ikke den håbede glæde, og i 1990 begyndte daværende præsident Frederik Willem de Klerk at forhandle om Apartheids endeligt. Den 27. april 1994 sluttede apartheid endeligt.

Denne dag var der valg i Sydafrika, det første multi-race-valg i Sydafrikas historie. Vinderen blev den sorte Nelson Mandela, som dermed væltede det hvide mindretal og gav den sorte befolkningsmajoritet magten.

B – Boer-krigen

Boer-krigen er faktisk den anden Boer-krig og fandt sted fra 1899 til 1902. Det var en krig mellem Storbritannien og de to selvstændige Boer-republikker, Sydafrikas Republik og Orange Free State. Krisen opstod i kølvandet på guldfund i den Sydafrikanske Republik. Briterne ville gerne have staten under britisk kontrol, da den var blevet den rigeste i hele det sydlige Afrika.

Krigen endte i 1902 med at ophøre selvstændigheden for Sydafrikas Republik og Orange Free State igennem fredsaftalen Vereeniging. De to stater blev samlet til Sydafrikas Union og gik ind under det britiske styre, hvilket de blev ved med at være indtil 1961

C – Cape Town

Cape Town er en af Sydafrikas mest berømte byer og samtidig landets næststørste set på indbyggerantal, der bor nemlig knap 3,5 millioner mennesker der. Byen blev grundlagt i 1652 og er dermed landets ældste. Samtidig er det landets største arealmæssigt, med en størrelse på 2.454,72 km2. Byen er placeret i den sydvestlige del af Sydafrika.

D – Desmond Tutu

Desmond Mpilo Tutu er født d. 7. oktober 1931 i byen Klerksdorp. Han var en stor modstander af apartheid og kæmpede mod det i mange år, hvilket bl.a. medførte at han fik Nobels Fredspris i 1984, mens han i 2009 fik President Medal of Freedom, den højeste civile udmærkelse i USA.

Han ville oprindeligt have været læge, men grundet manglende penge til denne uddannelse fulgte han i sin fars fodspor og blev lærer. Dette stoppede han dog med i protest mod de ringe uddannelsesforhold for sorte. Han startede derefter med at læse teologi og blev ordineret præst i 1960. Herefter fulgte nogle år i England, hvor han både fik en bachelorgrad og en magistergrad. Da han vendte tilbage til Sydafrika i 1975 blev han provst i St. Mary’s katedralen i Johannesburg – som den første sorte person.

I 1978 blev han så udnævnt til generelsekretær i South African Council of Churches, hvilket medførte, at han nu fik mere politisk magt til at stå i opposition til apartheid. Han rejste derfor meget rundt frem til 1990, hvor han demonstrerede for rettigheder til den marginaliserede sorte majoritetsbefolkning.

Han blev ærkebiskop af Cape Town i 1986, som den første sorte person nogensinde – en udnævnelse der fandt sted under apartheids sidste år. Han bestred denne post i ti år, frem til 1996. Han er i dag foredragsholder og fortaler for menneskerettighederne overalt i verden

E – Elleve sprog

Der er elleve officielle sprog i Sydafrika og de elleve er (Sprogstammen er nævnt i parentesen):

-          Zulu (Bantu – Nguni)

-          Xhosa (Bantu – Nguni)

-          Afrikaans (Germansk)

-          Sepedi (Bantu - Sotho-Tswana)

-          Setswana (Bantu - Sotho-Tswana)

-          Engelsk (Germansk)

-          Sesotho (Bantu - Sotho-Tswana)

-          Xitsonga (Bantu - Tswa-Ronga)

-          Siswati (Bantu – Nguni)

-          Tshivenda (Bantu – Niger-Congo)

-          Ndebele (Bantu – Sotho-Tswana)

I provinsen Gauteng er den største blanding af sprogene, hvilket har medført at et nyt sprog har fundet vej frem, nemlig tsotsitaal. Tsotsitaal er sat sammen af flere forskellige sprog, men er ikke et officielt sprog.

Det mest talte sprog i hjemmene i Sydafrika er Zulu, som hele 24 % snakker inden for hjemmets fire vægge. Dernæst følger Xhosa (18 %) og Afrikaans (13 %). Engelsk kommer først som det sjette mest talte sprog i hjemmene.

F – Fodbold i Sydafrika

Da Sydafrika er en gammel britisk koloni, har de som de fleste andre britiske kolonier en interesse i fodbold.  Men de første mange år for sydafrikansk fodbold var hektiske, især på grund af apartheidstyret, der ikke tillod landshold med forskellige racer på. Dette endte med, at Sydafrika blev smidt ud af Confederation of African Football (CAF) i 1958, to år efter de selv havde været med til at starte det.

Samme år fik de medlemskab af FIFA, men også de valgte at suspendere dem fra 1961. Daværende FIFA-præsident Sir Stanley Rous fik dog suspensionen ophævet igen i januar 1963, for at blive genindsat igen i oktober 1964 - og efter Soweto-optøjerne i 1976 blev de helt smidt ud og kom først ind i det gode selskab igen i 1991, da apartheid var ved at blive ophævet.  Siden hen har holdet deltaget ved VM i 1998 og 2002 og afholdt African Cup of Nations i 1996, samme år de selv vandt turneringen. Det største er dog stadig det forestående VM, landet skal afholde til sommer.

Bafana Bafana, som landsholdet kaldes, har dog stadig været aktivt siden 1906, men de to, der har rekorderne, spiller stadig på holdet. Aaron Mokoena har spillet flest landskampe med 99 og Benedict McCarthy har scoret flest mål med 35 (Pr. 1. marts 2010). Holdet har hjemmebane på Soccer City.

Den bedste sydafrikanske række opstod i 1996 og har været spillet hver år siden. Den bliver kaldt Premier Soccer League (PSL) eller dens sponsornavn: ABSA Premiership. Mest vindende er Mamelodi Sundowns FC med fem sejre, og blandt de mere kendte hold findes Ajax Amsterdams talentklub Ajax Cape Town, samt Orlando Pirates og Kaizer Chiefs. Også Jomo Cosmos og Bidvest Wits, der arbejder sammen med Brøndby IF, er at finde i den bedste række.

G – Geografi

Sydafrika er, som navnet, siger placeret i det sydlige Afrika, helt præcist som det sydligste land på kontinentet.

Landet grænser op til Botswana (1.840 km), Lesotho (909 km, omkranser landet), Mozambique (491 km), Namibia (967 km), Swaziland (430 km, omkranser næsten landet) og Zimbabwe (225 km). Dette giver en samlet grænselinje på 4.862 km. Derudover er det omkranset af Atlanterhavet og af Det Indiske Ocean, med en samlet kystlinje på 2.798 km

Det højeste punkt i landet er Mafadi og er 3.450 m over havets overflade. Det laveste punkt er havets overflade. Landets længste flod er Orange-floden med sine 2.200 km.

H – Historie: Vigtige datoer

Før år 0: 

Hominider var de første til at bo i Sydafrika ca. tre millioner før vor tidsregning. De blev erstattet af Homo Eretus for ca. en million år siden. De blev siden hen erstattet af Homo Sapiens, som kom til for ca. 100.000 år siden.

1600-1660: 

- 1647: Skibet Haarlem forulykker på nutidens Table Bay

- 1652: Første bebyggelse finder sted på Table Bay

1660-1800:

- Flere folkeslag immigrerer til Sydafrika, deriblandt skandinaver og franskmænd. Mestendels er det dog hollændere.

- De nye folkeslag drager ind i landet og udkæmper slag med de eksisterende stammefolk som Zuluerne og Xhosaerne.

1800-1900:

- Midten: Briterne følger i sporet på franskmændene og hollænderne og drager ind i landet, med samme reaktion fra stammefolket som førnævnte mødte.

- 1880-81: Første Boer-krig

- 1899-1902 Anden Boer-krig

1910:

- 31. maj: Landet blev officielt selvstændige fra Storbritannien

1948:

- Apartheid bliver indført

1960:

- 21. marts: 69 blev dræbt i Sharpville for at modsætte sig ”Pass”-loven

- Anti-apartheid-grupper og partier bliver forbudt

1961:

- 31. maj: Republikken blev erklæret

1962:

- 25. oktober: Nelson Mandela kommer i fængsel

1976:

- 16. juni: Soweto-optøjerne

1990:

- 11. februar: Nelson Mandela bliver frigivet igen

- Præsident FW de Klerk løfter forbuddet mod anti-apartheid grupper og partier.

 1994:

- 27. april: Apartheid ophørte

- 27. april: Landets nationaldag

2004:

- 27. april: Ti års-jubilæum for demokratiet

- 15. maj: Sydafrika tildeles værtsskabet for VM i fodbold

2010:

- 11. juni: VM i fodbold sparkes i gang i Johannesburg 

I – Information: Sydafrika i tal og tekst

Sydafrika er verdens 25. største land med sine 1.219.090 km2. Det har 4.862 km grænselinje samt 2.798 km kystlinje. Til sammenligning har Danmark 68 km grænselinje samt 7.314 km kystline. Landets højeste punkt er Mafadi på 3.450 meter.

Der bor 49.052.489 mennesker, hvilket giver en befolkningstæthed på 40,24 pr. km2.  Af disse er 79,5 % sorte, 9,2 % hvide, 8,9 % farvede og 2,4 % asiatiske. Den gennemsnitlige sydafrikaner bliver 48,98 år, hvilket er næsten 30 år mindre end i Danmark, hvor den er på 78,3 år.

Befolkningen er hovedsagligt kristen, med omkring 2/3 af befolkningen. Landets nuværende præsident er Jacob Zuma. Landets internetadresser slutter på ”.za”, med 4,187 millioner internetbrugere i landet.

J – Johannesburg

Johannesburg er den største by i Sydafrika og er hovedstad i Guateng-provinsen, den rigeste provins i landet, der ligger i det nordlige Sydafrika.

Johannesburg opstod i 1886, da der blev fundet store mængder guld i området. Derfor søgte folk dertil og den nye bebyggelse fandt sted. Stedet er opkaldt efter Johannes Meyer og Johannes Rissik, der begge arbejdede med at opdage og kortlægge området.

Byen er placeret 1.753 meter over havets overflade og vil under slutrunden have en gennemsnitstemperatur på op til 15 ºC - 17 ºC. Det bor omtrent 8.837.000 mennesker i og i området omkring Johannesburg.

K – Kultur

Sydafrika har ikke bare en kultur, men har en bred vifte af disse. Dette fik Ærkebiskop Desmond Tutu til at erklære Sydafrika for en ”regnbue nation”.

Efter apartheid er alle kulturer nu accepteret i landet af landets forfatning. Dette bryster Sydafrika sig meget af og det er også en unik ting ved landet.

Kunst i landet kan gå lige fra hulemalerier i uKhahlamba-Drakenberg-bjergene til friskt malede hytter i Ndebele-stammen. De traditionelle kunstformer er dog indviklet perlearbejde, keramik og billedtæpper.

L – Lutuli, Albert

Albert Lutuli er født omkring 1898, dog kendes hans oprindelige fødselsdag ikke. Han er oprindeligt født i det nuværende Zimbabwe, men flyttede hjem til sin mor i KwaZulu efter hans far døde.

Han blev uddannet lærer omkring 1920 og blev i 1928 sekretær i African Teachers’s Organisation og blev i 1933 præsident i forbundet.

Han gik ind i politik i 1944, da han meldte sig ind i African National Congress (ANC), hvor han allerede året efter kom i KwaZulu-bestyrelsen og blev præsident for denne i 1951.

I 1952 var han blandt en masse andre ANC-ledere med til at organiserer en ikke-voldelig demonstration mod diskriminerende love.

Han fik herefter at vide af regeringen i Sydafrika, at han skulle trække sig ud af politik, men blot nogle få måneder efter blev han nomineret til præsident i ANC, en post han endte med at få. Dette betød, at han nu blev udsat for diskrimination fra landets ledere, blandt andet i form af husarrest og anholdelser, der gjorde, at han brugte det meste af hans tid enten hjemme eller i fængslet resten af livet.

I 1961 fik han dog lov at komme til Oslo for at modtage Nobels Fredspris, som den første sorte mand nogensinde, ja faktisk som den første afrikaner. Han døde i 1967, 69 år gammel, efter et uheld nær hans hjem.

M – Møntenhed

Møntenheden i Sydafrika er Rand (R) og underkategorien cents (c)og fås i følgende mønter og sedler:

Cents (alle mønter): 5, 10, 20 og 50

Rand (mønter): 1,2 og 5

Rand (sedler): 10, 20, 50, 100 og 200

Pr. 1. marts 2010 ligger kursen i godt 70 i forhold til den danske krone og har været stigende det sidste år.

Randen er opkaldt efter Witwatersrand og blev indført i 1961. Fra indførelsen og frem til 1982 var den mere værd end den amerikanske dollar, men mistede dette på grund af økonomiske sanktioner og politisk pres.

N – Nelson Mandela

Nelson Rolihlahla Mandela blev født d. 18. juli 1918 og var Sydafrikas præsident fra 1994 til 1999. Han er søn af Høvdingen i Xhosa-stammen i Transkei.

Mandela blev uddannet jurist i 1948 og gik ind i politik efter valgsejren til det Afrikaaner-dominerede parti National Party, der gik ind for segretionslovene og apartheid. Han var derefter en ledende del af ANC’s kampagner og kongresser.  I mellemtiden havde han et advokatfirma med Oliver Tambo, kaldet Mandela and Tambo, der gav gratis juridisk hjælp til sorte, der ikke havde råd eller mulighed for at skaffe det selv.

I 1956 blev han anklaget for forræderi, men blev frikendt i 1961. Han blev dog allerede anklaget igen i 1963 og endte med at tilbringe de næste 27 år i fængsel, hvoraf hovedparten af tiden blev brugt på Robben Island. Han blev endeligt løsladt i 1990, i forbindelse med daværende præsident de Klerks forsøg på at afskaffe apartheid.

Han fik Nobels fredspris i 1993 sammen med netop de Klerk, for at være velkommende over for sine tidligere undertrykker i forsoningens navn og dermed for få to politiske modsætninger til at mødes.

O – Oceanerne

Det indiske ocean: Det er det tredje største havområde i verden, og det dækker cirka 20 % af vandet på Jordens overflade.

Atlanterhavet: Det er det næststørste havområde i verden og dækker 1/5 af Jordens overflade, samt 25 % af havoverfladen.

De to oceaner har begge to kystlinjer i Sydafrika og giver det spændende naturfænomen hvor to have mødes (som det også kendes fra Grenen i Skagen her i Danmark).

P – Pretoria

Pretoria er Sydafrikas administrative hovedstad og landets de facto hovedstad. Den er placeret i Gauteng-provinsen, men er på trods af dens status som landets officielle hovedstad, ikke hovedstad i provinsen. Den ære tilfalder landet største by, Johannesburg.

Byen blev grundlagt i 1855 af en mand ved navn Marthinus Pretorius. Han var leder af Voortrekkerne. Byen er opkaldt efter Andries Pretorius, fader til Marthinus Pretorius.

Byen har et totalt areal på 1.644 km2 og ligger 1.271 meter over havets overflade. Der omkring 2,4 millioner mennesker i byen, hvilket giver en densitet på 856 pr. km2. Til sammenligning har København en densitet på 3.769 pr. km2.

Q – Quickstep: Andre sportsgrene

Der bliver ikke bare spillet fodbold i Sydafrika, andre sportsgrene findes også. Blandt de helt store findes rugby og cricket.

Rugby er en kæmpe stor sport i Sydafrika. Allerede i 1995, blot få år efter apartheid var forsvundet, afholdte de Verdensmesterskaberne i Rugby. AmaBokoboko eller Springbucks, som de kaldes, endte med at gå hele vejen og slog New Zealand i finalen.

Desuden er cricket en stor sport, som i flere andre tidligere britiske nationer som Pakistan, Australien, Indien og selvfølgelig England selv. De har et af verdens bedste landshold i denne sport.

Derudover har de store traditioner i golf, med verdensstjerne som Gary Player og Ernie Els. Udover det har de store sportsstjerner i cykelrytteren Robert Hunter, atletikudøveren Oscar Pistorius, tidligere NFL-kicker Gary Anderson og tidligere racerkører Jody Scheckter.

R – Religion

Hovedparten af sydafrikanerne er kristne i en eller anden afskygning, hele 73,52 % i 2007 betragtede sig selv sig som kristne.  De største kristne grene i Sydafrika er anglikansk, protestantisk og romersk-katolsk.

Desuden praktiserer 15 % traditionel afrikansk religion, mens islam er den tredjestørste religion med knap 1,5 % af landets befolkning som udøvere. Der er dog også buddhister, hinduister og jøder i landet, men de udgør tilsammen kun hele den islamiske befolkning. Der er desuden også 8 % ateister i landet

S – Soweto Uprising

Soweto er en forstad til storbyen Johannesburg. Navnet er egentlig en engelsk forkortelse for stedets oprindelige navn South Western Townships, der henviser til stedets oprindelse som et bosted for sorte under apartheid. Forstæderne sydvest for Johannesburg begyndte at opstå i slutningen af 1800-tallet, efter guldfund i nærheden, da afrikanerne skulle bo tættere på minerne. Soweto-navnet kom dog først til i 1963.

Men byens mest berømte øjeblik kom d. 16. juni 1976, da 10.000 studerende demonstrerede mod regerings politik om at tvinge undervisningen til at foregå på det hvide mindretals sprog afrikaans og i mindre grad på engelsk. Dette faldt ikke i god jord hos det sorte flertal, hvor undersøgelser havde vist at 98 % af Sowetos unge ikke ville undervises på afrikaans.

På et tidspunkt i løbet af demonstrationen åbnede Sydafrikas politi ild mod demonstranterne. Dette betød, at mange døde. Reuters rapporterede i 1976, at over 500 var blevet dræbt, men de officielle sydafrikanske tal siger kun 23 – men ét er dog sikkert, og det er, at to hvide mennesker døde. Det blev dog estimeret at over 1.000 mennesker kom til skade den pågældende dag.

De ting, der fulgte i kølvandet på dette oprør, sendte Sydafrika ud en i politisk og økonomiske krise, der endte med at blive enden på apartheid-regiment. Dagen fejres i dag som ”Youth Day” i Sydafrika og som ”Den international Afrikas barns-dag”.             

T – Tugela Falls

Tugela Falls er verdens næststørste vandfald, med et fald på 948 meter. Det er lokaliseret i Drakensberg i KwaZulu-Natal-provisen i det nordøstlige Sydafrika. Vandfaldet er en del af Tugela-floden, der løber igennem Royal Natal National Park og kan især ses fra hovedvejen efter kraftigt regnfald. Vandet før faldet er rent nok til, at det kan drikkes.

U – Ungdom

Ungdommen i Sydafrika er defineret som værende sydafrikanske statsborgere på mellem 14 og 35 år. På grund af den store aldersforskel og de mange kulturer, har Sydafrikas ungdom stor indflydelse på hverdagslivet i landet på Afrikas sydspids.

Ungdommen står for et af de vigtigste øjeblikke i den sydafrikanske historie, da de i 1976 gik på gaden for at demonstrere mod de uddannelsesreformer, der blev pålagt dem. Demonstrationen endte med, at mange unge blev dræbt, og dette var starteskuddet til at optrappe kampen mod apartheid.

Selve demonstrationen er siden da blevet kaldt for Soweto-oprøret.  Oprøret fandt sted d. 16. juni 1976 – den dag bliver i dag fejret i Sydafrika som ”Youth Day” eller Ungdommens dag.

V – Værdifuld minedrift

Der er mange former for minedrift i Sydafrika. De er blandt andet verdens tredje største kul-eksportører. Sydafrika står også for godt 10 % af verdens guldmine-drift og har to af verdens dybeste miner. East Rand-minen på 3.585 meter og TauTona-minen, der skal udvides, så den går ned i en dybde af 3.900 meter.

Diamant-miner findes også i landet, det er faktisk verdens største producent. Så sent som i 2005 hentede landet 15.800.000 karat op, eller hvad der svarer til 3.2 tons diamanter. Platin og palladium er de også førende i verden med. Sydafrika producerer 78 % af verdens platin og 39 % af verdens palladium.

Sydafrika har også krom-miner og er igen blandt de førende i verden på dette område. Hele 39 % af verdens krom-produktion fandt sted i Sydafrika i 2005.

W – Win in Africa, With Africa

Det er et projekt sat i vandet af FIFA-præsident Sepp Blatter og Sydafrikas nu tidligere præsident Tembo Mbeki. Ideen med projektet er at få udbredt fodbold så meget som muligt, ikke bare i Sydafrika, men i hele Afrika. FIFA mener, det er en fantastisk mulighed at gøre det nu, mens Afrika ser frem til at skulle være værter for VM-slutrunden, og at der derfor er mere fokus på Afrika og fodbold i Afrika

X – Xhosa

Xhosa-folket lever hovedsagligt i det sydøstlige Sydafrika, men er gennem de sidste par århundrede bevæget sig ind i den centrale og sydlige del af landet. Deres sprog er en del af Bantu-sprogstammen. Frem til 1994 nægtede apartheidstyret at give Xhosa-folket sydafrikansk statsborgerskab.

Blandt de kendte Xhosa-folk findes blandt andre Nelson Mandela og Ærkebiskop Desmond Tutu. Xhosa bliver snakket af 8 millioner sydafrikanere, hvilket gør det til det næst mest snakkede sprog i landet efter Zulu.

Y – Yderligere: Ubuntu

Ubuntu er en afrikansk filosofi, der forsøger at fjerne individualitet og bringe folk sammen, blandt andet gennem sætningen ”umuntu ngumuntu ngabantu”, som er zulu og betyder ”en person er en person, gennem andre personer”.

Ubuntu går også igen i den sydafrikanske forfatning. Her er alle kulturer og alle folk respekteret, og ideen om ubuntu er, at Sydafrika skal forenes i en fælles vision om et forenet land.

Z – Zulu

Zulu er ikke bare en dansk tv-kanal fra omkring årtusindeskiftet, nej det er faktisk en hel befolkning i Sydafrika, mange år ældre end den danske tv-kanal, der bruger navnet. De stammer oprindeligt fra den Nguni-folket, der migrerede fra sydpå fra regionen med De Store Søer omkring 800 e.kr.

Zulu-stammen blev grundlagt omkring 1709 af en mand ved navn Zulu kaNtombhela (Zulu betyder himmel på Nguni) i hvad der i dag er det nordlige KwaZulu-Natal. Siden hen har befolkningen været ledet af kong Shaka Zulu, der er blevet kaldt ”Den sorte Napoléon”, blandt andet for hans evner som strateg.

Zuluerne er i dag spredt over det meste af Sydafrika og er den største etniske gruppe i landet, med en befolkning på helt op til elleve millioner mennesker. Dette betyder også, at zulu er det mest talte sprog i landet, hvor mere end halvdelen af befolkningen forstår sproget.

Zuluerne er i dag kristne, som det meste af Sydafrika er, men mange praktiserer dog stadig deres præ-kristne tro i form af tilbedelse af forfædre.

Skrevet af Ronni Bødker

Skriv en kommentar