Spanien fortjent i deres første VM-finale

0

Tyskland har imponeret alt og alle i de tidligere kampe, men momentet var væk og flere virkede trætte. Dermed var der mere eller mindre frit spil til et meget stærkt spillende spansk mandskab som fik som fortjent.

Inden kampen startede kunne man konstatere et par ændringer i startopstillingerne. I den tyske startopstilling havde man valgt Trochowski på midtbanen i stedet for den karantæneramte Müller, mens man hos spanierne havde erstattet et lettere formsvag Torres med Pedro.

Kampen startede i et forholdsvis stille tempo, hvor de to mandskaber skulle se hinanden an og derfor skete der ikke det store før det tredje minut, hvor en tilskuer forcerede banen, men vagter fik hurtigt fanget ham og det vigtige kunne fortsætte – nemlig kampen.

Det lidt usikre tempo fortsatte, men pludselig fik David Villa en god stikning i dybden, men Neuer kom godt ud af buret og fik afværget forsøget. Spanien begyndte nu mere og mere at sætte sig på spillet og tyskerne trak et par meter tilbage.

Spaniens pres fortsatte videre og efter 13 minutter fik Sergio Ramos tilkæmpet sig et hjørne. Dette blev taget kort tilbage til Alonso, der lagde den retur til Iniesta, som lagde den ind i feltet, hvor Puyol fik en kæmpe chance, men han headede over.

Derefter kom Tyskland frem til deres første ’chance’, da de fik tildelt to hjørne, men begge kom aldrig i nærheden af det farlige. Nu var det til gengæld tyskerne der forsøgte at ligge presset. Deres forsøg på af presse Spanien kunne dog ikke fastholdes mange minutter og endnu en gang var opgøret præget af nervøsitet, synliggjort ved angrebsforsøg uden de store risici.

Men billedet var dog klart efter de første 20 minutter. Spanien havde på dette tidspunkt haft en boldbesiddelse på 65 %, hvilke klart fortalte, at Spanien prøvede igen og igen, mens den tyske defensiv stod klar til at bryde og sende kontraerne af sted.

Halvejs inde i første halvleg kom det næste registrerede forsøg til Spanien. Endnu en gang gik bolden over de spanske kanter i opspillet og Sergio sendte bolden ind til Pedro. Pedro forsøgte sig i en slags sakse, men mistimede afslutningen fuldstændig.

En halv time skulle der gå, før vi blev vidne til den første rigtig store tyske chance. Trochowski forsøgte fra distancen, men Casillas fik i fuld længde reddet bold ud til hjørne. Et hjørne, som ikke blev til noget. Herefter kampen hen i tomgang igen, hvor forsøgene i begge ender gang på gang blev stoppet ved kanten af feltet og således aldrig blev farlige.

Dette forsatte resten af halvlegen indtil tillægsminutterne, hvor Tyskland fik slået en kontra. Klose bragte bolden frem og lagde en god aflevering til Özil, som trak ind i feltet, men Sergio Ramos bragte ham ud af balance og chancen blev ikke til noget. Dermed kunne de tekniske stærke spaniere og de fysiske stærke tyskere gå til pausen med 0-0, hvilket måtte betragtes som værende fortjent.

Anden halvleg startede uden ændringer på de to hold. Derimod var der en umiddelbar ændring i angrebsiveren, da begge mandskaber forsøgte at booste på, men det var Spanien der var de toneangivende. Først viste Pedro glimrende evner på højrekanten og efter afdribling af flere tyskere endte bolden hos Alonso, men hans afslutning var ufarlig. Minuttet efter fik Alonso endnu en mulighed fra distancen, men også forbi – trods et langt mere kvalificeret skud.  Tyskland var pludselig sat under pres. Löw handlede og Jansen blev i det 52. minut sat ind i stedet for Boateng i forsøget på at stoppe de kvalificerede angreb fra Spaniens højre side.

Udskiftningen gav et midlertidig afbræk i den Spanske offensiv, hvis tempo blev sat en anelse i stå, men det var kun midlertidigt. I det 58. minut var der dømt powerplay, hvor Spanien i to omgange havde muligheden for at bringe sig på 1-0, men i første omgang reddede Neuer godt på Pedros forsøg og i anden omgang manglede Villa 5 cm. for at prikke bolden ind. Men Tyskland lagde sig ikke ned – få minutter senere var det Klose, som forsøgte sig, men afslutningen var ikke VM-værdig.

Efter 61 minutter forsøgtw Tyskland med endnu en udskiftning. Ud med Trochowski og ind med Kroos. Men endnu en gang – blot en kortvarig effekt. Spanien fortsatte deres pres. Det var svært at se, hvordan de trætte tyskere skulle komme med et modsvar.

Alligevel var det pludselig Tyskland, der havde en kæmpe chance. Özil, som havde virket helt ved siden af sig selv, bragte bolden op, lagde en kort aflevering til Podolski, som fandt Kroos helt fri i den bagerste del af feltet, men Casillas reddede sikkert. Tyskland havde momentet et kort øjeblik, men tabte det igen til Spanien.

Og denne gang blev det fatalt. Spanien fik tilkæmpet sig et hjørne i det 73. minut og den sikre playmaker Xavi eksekverede det perfekt til Puyols pandebrask, som sikkert headede bolden i kassen til 1-0. Hvad ville Tyskland nu gøre?

Målet gjorde i hvert fald, at Tyskland endelig vågnede og forsøgte nu at presse på, men Spanien lagde sig ikke tilbage, så nu blev man vidne til angreb frem og tilbage konstant. Med ti minutter tilbage blev Khedira erstattet med Gomez, mens Torres erstattede Villa.

Tyskland smed nu alt frem, hvilke resulterede i, at Pedro i det 82. minut kunne have afgjort det, men han gjorde det lette til det svære og 100% chancen blev til intet. Tyskland prøvede igen at ligge et pres og denne gang blev det etableret og Spanien gik mere over i clearinger med lange spark frem.

Med fem minutter tilbage bragte Spanien lidt mere rutinerede kræfter på banen, da en godt fightende Pedro blev erstattet af Silva. Tyskland forsøgte videre, men til stor frustration for Löw, så forblev angrebene ideforladte. Dermed kunne Spanien efter 93 minutter fejre, at de havde vundet adgangen til deres første VM-finale.

Kampens spillere:

Tyskland – Lahm: Lahm var en af de få spillere, som leverede det forventede. Trods en stærk spansk offensiv, så fik han stoppet de fleste opspil i hans side og når han var i problemer, udførte han professionelle frispark, som så fik afbrudt opspillet.

Spanien – Xavi: Den tekniske playmaker Xavi var her der og alle vegn. Han søgte konstant de dybe maskerede afleveringer og var konstant spilbar og var således med i mange angreb. Derudover lagde han en perfekt aflevering til Puyol, som altså afgjorde kampen.

Skrevet af Morten Jensen.

Skriv en kommentar