VM 2022-holdanalyse: Spanien

0

Spanien

Spanien spiller i gruppe E til VM 2022. Læs en analyse af Spaniens trup, landstræner og diverse fakta om det spanske landshold her.

Fakta

Fulde navn: Spanien
Hovedstad: Madrid
National-stadion: Forskellige
Antal indbyggere: 47,33 millioner
Øgenavn til landsholdet: La Furia Roja (det røde raseri)
Placering på verdensranglisten: 7 (oktober 2022)
Flest landskampe: Sergio Ramos, 180 kampe
Flest mål: David Villa, 59 mål
Største sejr: Spanien - Bulgarien: 13-0 (21. maj, 1933)
Største nederlag: Italien - Spanien: 7-1 (4. juni, 1928)

Spaniens største resultater

Confederations Cup:
Nr. 2 i 2013

EM:
Vinder i 1964, 2008 og 2012

VM:
Vinder i 2010

VM-historik:

1934: 1/4-finale
1950: Fjerdeplads
1962: 1. runde
1966: 1. runde
1978: 1. Runde
1982: 2. runde
1986: 1/4-finale
1990: 1/8-finale
1994: 1/4-finale
1998: 1. Runde
2002: 1/4-finale
2006: 1/8-finale
2010: Vinder
2014: Gruppespil
2018: 1/8-finale

Spaniens VM-erfaring

Spanien har optrådt ved 15 VM-slutrunder, men på trods af de mange deltagelser og en ofte stor kvalitet på holdet er det først i nyere tid, at resultaterne har været gode. Og faktisk er det en sandhed med modifikationer.

Det er nemlig kun lykkedes holdet at nå til tops en enkelt gang, nemlig i 2010. Og selvom spanierne både vandt EM to år før og efter slutrunden i Sydafrika, har de øvrige VM-resultater ikke været i nærheden af at kunne måle sig med sejren i 2010.

Således røg Spanien ud i 1/8-finalen i 2006 til de senere finalister fra Frankrig, og i 2014 gik det helt galt, da gruppespillet blev endestationen efter nederlag i de to første kampe til Holland og Chile.

Ved seneste VM-slutrunde i 2018 var spillet svingende, og yderst skuffende måtte spanierne forlade turneringen allerede i 1/8-finalen efter et nederlag i straffesparkskonkurrence til værterne fra Rusland.

Hvis vi kigger længere tilbage i tiden, er det som sagt meget begrænset med spansk VM-succes. Det bedste resultat før guldet i 2010 var en fjerdeplads i 1950.

Heller ikke i 1982, hvor slutrunden blev afviklet på hjemmebane, lykkedes det for det spanske mandskab at præstere, hvorfor holdet ikke nåede til de afgørende kampe.

Spaniens vej til VM 2022

I en gruppe med Sverige, Grækenland, Georgien og Kosovo var Spanien klare favoritter til at tage førstepladsen og dermed den direkte VM-plads.

Det blev dog noget mere bøvlet, end de fleste havde forestillet sig. Således skulle Spanien helt hen til allersidste gruppekamp, før VM-billetten kunne sikres.

Inden da havde spanierne overraskende tabt ude mod Sverige, mens de også hjemme mod Grækenland havde smidt point ved kun at spille 1-1. Derudover formåede de kun at vinde ude mod Georgien takket være en overtidsscoring fra Dani Olmo.

Derfor var der pres på det spanske landshold, der i sidste runde hjemme mod Sverige minimum skulle have uafgjort, hvis ikke svenskerne skulle snuppe førstepladsen.

Det blev en nervøs kamp, hvor Spanien havde masser af boldbesiddelse, men også havde svært ved at nedbryde den svenske defensiv. I slutfasen var Sverige dog tvunget til at satse, hvilket gav mere plads - og måske derfor lykkedes det spanierne i slutminutterne at score til 1-0.

Resultatet betød altså, at Spanien endte som gruppevinder efter en kvalifikation, der langt fra forløb gnidningsfrit.

Spaniens landstræner: Luis Enrique

Luis Enrique

Foto: Shutterstock

Navn: Luis Enrique Martinez Garcia
Født: 8. maj 1970
Nationalitet: Spanien
Landstræner siden: 2018
Træner-karriere: FC Barcelona B, AS Roma, Celta Vigo, FC Barcelona og Spanien

Portræt:

Den spanske landstræner Luis Enriques trænerkarriere startede i 2008, da han overtog tøjlerne for FC Barcelonas B-hold.

Tre år senere drog han til Italien, hvor AS Roma hyrede ham som cheftræner. Efter første sæson valgte Enrique dog at afbryde samarbejdet med hovedstadsklubben.

I 2013 blev han i stedet præsenteret som cheftræner for Celta Vigo - men også her blev det kun til en enkelt sæson, inden han igen selv valgte at sige stop.

Kun tre dage senere var han i stedet ny cheftræner i FC Barcelona, for hvem han selv havde spillet otte sæsoner for i sin aktive karriere.

Tiden i Barcelona blev med blandet succes. Højdepunktet kom, da den catalanske storklub i 2015 vandt Champions League efter en finalesejr på 3-1 over Juventus.

Enrique stoppede i Barcelona efter 2016/2017-sæsonen, hvorefter han var uden job, indtil han blev præsenteret som spansk landstræner efter VM i 2018.

Analyse af Spaniens VM 2022-trup

Målmænd:

På trods af flere præstationer af svingende karakter har Luis Enrique holdt fast i Unai Simon som Spaniens førstekeeper.

Simon er god med fødderne, hvilket vægter højt hos Enrique. Andenmålmand kommer formentlig til at være Brentfords David Raya, der også har sine styrker i spillet med fødderne.

Forsvaret:

Ligesom på målmandsposten holder Enrique også i forsvaret fast i en spiller, som mange ikke ser det helt store lys i. Det er i det centrale forsvar, hvor FC Barcelonas Eric Garcia højst sandsynligt kommer til at starte.

På de to backs er der gode chancer for, at de to rutinerede spillere Jordi Alba og Dani Carvajal vil blive foretrukket i henholdsvis venstre og højre side.

Midtbanen:

På midtbanen vrimler det med teknisk stærke og chanceskabende spillere, der skal kæmpe om spilletiden foran Sergio Busquets.

Det er langt fra utænkeligt, at de to supertalenter fra FC Barcelona, Pedri og Gavi, kommer til at spille fra start, men også Rodri fra Manchester City og Atletico Madrids Koke kan ende i startopstillingen.

Angrebet:

Selvom han ofte er udskældt og af og til kan virke som en angriber uden selvtillid, er 30-årige Alvaro Morata det mest åbenlyse bud på en starter i Spaniens angreb.

Det vrimler heller ikke med oplagte alternativer, og måske skal en falsk 9’er i brug, hvis andre end Morata skal spille.

Hold øje med: Pedri

Pedri

Foto: Shutterstock

Selvom Pedri først fylder 20 år den 25. november - to dage efter Spaniens VM-åbningskamp mod Costa Rica - har det unge supertalent siden efteråret 2020 imponeret stort.

Det har han gjort hos FC Barcelona, men også på det spanske A-landshold, hvor han allerede fik debut som 18-årig, og hvor han hurtigt imponerede Luis Enrique så meget, at han få måneder senere blev udtaget til EM.

Her viste Pedri igen og igen prøver på sit store talent, og siden da har han været en fast del af Spaniens landshold.

Pedri optræder til dagligt på den centrale midtbane, hvor han med vidunderlig teknik, godt overblik og sikre pasninger kan få folk til at tænke på både Xavi og Andres Iniesta.

Spansk VM-succes afhænger ikke af Pedri, men han er en fryd for øjet, når han spiller, og hvis han rammer et lige så højt niveau - eller højere - som vi så til EM i fjor, har spanierne gode chancer for at komme langt.

Skriv en kommentar