VM-holdanalyse 2010: Elfenbenskysten

0

Elfenbenskysten er placeret i gruppe G, hvor de skal møde Portugal, Brasilien og Nordkorea. VM-guide.dk har udarbejdet en analyse af det ivorianske landshold.

 

Fakta:

Fulde navn: Elfenbenskysten

Hovedstad: Yamoussoukro

National-stadion: Stade Félix Houphouet-Boigny (55.000)

Landets areal: 332.460 km2

Antal indbyggere: 17.298.040 (2005)

Forbundets navn: Fédération Ivorienne de Football

Øgenavn til landsholdet: Les Éléphants

Placering på verdensranglisten: Nr. 27

Flest landskampe: Didier Zokora, 80 kampe

Flest mål: Didier Drogba, 44 mål

Største sejr: Elfenbenskysten 6-0 Mali (13. marts 1985)

Største nederlag: Elfenbenskysten 2-6 Ghana (2. maj 1971)

De største resultater:

VM:

2006: Gruppespillet

Confederations Cup:

1992: 4. plads

Africa Nations Cup:

1992: Vinder

1994: 3. plads

2006: 2. plads

VM-erfaring:

Da dette blot er anden gang, at Elfenbenskysten deltager ved VM, så er det ikke den store erfaring, de kan prale af at have. Truppen er dog i besiddelse af flere rutinerede navne, specielt stjerneangriberen Didier Drogba, samt brødrene Kolo og Yaya Touré.

Elfenbenskysten var for første gang med tilbage ved sidste VM i 2006, og der røg de ud allerede i gruppespillet, efter en sejr og to nederlag. Dengang var de dog i en dødspulje, ligesom de vurderes til at være igen i år.

Vejen til VM-slutrunden:

Elfenbenskysten var i VM-kvalgruppe med Burkina Faso, Malawi og Guinea, og dette lagde op til en kamp mellem Elfenbenskysten selv og Burkina Faso om deltagelse ved VM. Med en 5-0-sejr i første kamp over Malawi lagde man et fint grundlag for kvalifikationen. Denne blev fulgt op ned to udebanesejre på 2-1 i Guinea og ikke mindst 3-2 i Burkina Faso, og dermed så det godt ud med henblik på VM-deltagelse.

Burkina Faso blev banket 5-0 i egen hule, og dermed var man næsten helt sikker på at være VM-deltageren fra denne gruppe E. Det eneste pointtab var 1-1-kampen i Malawi, inden man i sidste kamp satte tingene på plads ved at vinde 3-0 over Guinea.

Landstræneren:

Fulde navn: Sven-Göran Eriksson

Født: 5. februar 1948 (62 år)

Nationalitet: Sverige

Landstræner siden: 2010

Træner-karriere: Degerfors, Göteborg, Benfica, Roma, Fiorentina, Benfica, Sampdoria, Lazio, England, Manchester City, Mexico, Elfenbenskysten.

Portræt:

Sven-Göran Eriksson er en af de mest legendariske trænere verdenen over, og den 62-årige svensker har efterhånden været hele verdenen rundt i form af sine trænerjobs. Efter en fodboldkarriere i det svenske startede han som træner for Degerfors og senere Göteborg, inden han rejste til Portugal for at træne Benfica.

Efter en forholdsvis succesrig periode i det portugisiske, vendte han snuden mod Roma, hvor han var træner i tre år. Fiorentina blev hans næste destination, inden han vendte hjem til Benfica for tre år mere. Han vendte igen tilbage til Italien, hvor han trænede Sampdoria med stor succes i fem år, inden han varetog rivalerne fra Lazio i fire år.

Han huskes helt klart bedst for de fem år som engelsk landstræner, hvor han opnåede flere slutrunder, der dog hver gang endte med en skuffelse. Efter afskeden var han træner hos Manchester City i et års tid, inden han rejste til Mexico som landstræner. Efter en sen fyring af den daværende landstræner overtog Eriksson tøjlerne for Elfenbenskysten for dette VM.

Analyse af truppen:

Målmænd:

Boubacar Barry er den faste målmand for ivorianerne, og dette bliver sandsynligvis heller ikke ændret ved slutrunden. Barry står til dagligt for den belgiske klub Lokeren, og dette vidner også om, at det ikke vrimler med kvalitetskeepere i det ivorianske.

Forsvaret:

Holdet har benyttet sig af den samme forsvarskæde under hele kvalifikationen, og dette ser man nok ikke ændret forud for VM. Siaka Tiéné er den faste mand på venstrebacken, mens Arsenals Emmanuel Eboué skal agere højreback på mandskabet. Midteraksen består som altid af Kolo Touré og Sol Bamba, hvor sidstnævnte efter en række flotte præstationer formåede at spille sig fast ind på holdet.

Midtbanen:

Landskamprekordholderen Didier Zokora og Barcelona-spilleren Yaya Touré kommer med stor sandsynlighed til at danne en rutineret midterduo, selvom Romaric også banker kraftigt på til en startplads. Der har været tvivl om, hvem der skal udgøre kanterne på holdet, men Salomon Kalou og Gervinho kunne ligne et godt bud på to faste kanter under sommerens slutrunde. Begge er udfordrende og driblestærke spillere, dog må man ikke undervurdere Keita, der også kan rende med en af pladserne.

Angrebet:

Didier Drogba er unægteligt ivorianernes største stjerne, og han er også den mand med flest mål for det nationale hold. Det er dog tvivlsomt, om angriberen kommer til at spille ved slutrunden, da han i Elfenbenskystens VM-testkamp mod Japan brækkede armen. Skulle Drogba blive klar, er der dog ingen tvivl om, at han er med i startopstillingen. Sammen med Drogba har Aruna Dindane længe været fast inventar, men der har været tvivl om det nu også bliver sådan i år. Umiddelbart ser det sådan ud, mens hvis der bliver plads til Keita på midten, så kan enten Gervinho eller Kalou, sandsynligvis sidstnævnte, sættes frem for at erstatte Dindane i frontgeleddet.

Styrker og svagheder:

Styrker:

Et fantastisk stærkt hold med en masse internationale profiler. Kigger man spiller for spiller, er der ingen tvivl om, at Elfenbenskysten har det marginalt stærkeste mandskab i Afrika, og sagtens kan spille med i dynamitpuljen med Brasilien og Portugal. Drogba, Kalou, Gervinho og Yaya Touré kan skabe en skræmmende offensiv, mens Kolo Touré, Eboué og Zokora kan få defensiven til at synge.

Svagheder:

Målmandsposten er uden tvivl deres svageste led. Boubacar Barry er bestemt ikke nogen kompetent keeper set i forhold til hvad de øvrige storhold bringer med til turneringen, og dermed kunne han godt komme til at volde dem problemer, trods en række forholdsvis stabile præstationer i den nationale trøje. Erfaringen med VM kan også blive et problem for dem, da de kun for anden gang er med.

Den forventede ideelle opstilling:

Boubacar Barry

Emmanuel Eboué – Kolo Touré – Sol Bamba – Siaka Tiéné

Gervinho – Yaya Touré – Didier Zokora – Salomon Kalou

Aruna Dindane – Didier Drogba

 

Skrevet af Kasper Nielsen.

Skriv en kommentar