VM 2022-holdanalyse: Portugal

0

Portugal

Portugal spiller i gruppe H til VM 2022. Læs en analyse af Portugals trup, landstræner og diverse fakta om det portugisiske landshold her.

Fakta

Fulde navn: Portugal
Hovedstad: Lissabon
National-stadion: Forskellige
Antal indbyggere: 10.3 millioner
Øgenavn til landsholdet: A Selecção (holdet)
Placering på verdensranglisten: 9 (oktober 2022)
Flest landskampe: Cristiano Ronaldo (191 kampe)
Flest mål: Cristiano Ronaldo (117 mål)
Største sejr: Portugal-Kuwait: 8-0 (19. november, 2003), Portugal-Liechtenstein: 8-0 (18. december, 1994) og Portugal-Liechtenstein: 8-0 (9. juni, 1999)
Største nederlag: Portugal - England: 0-10 (25. maj, 1947)

Portugals største resultater

EM:
Vinder i 2016

VM:
1966: Tredjeplads

VM-historik:

1966: Tredjeplads
1986: Gruppespil
2002: Gruppespil
2006: Fjerdeplads
2010: 1/8-finalen
2014: Gruppespil
2018: 1/8-finale

Portugals VM-erfaring

VM i Qatar bliver ottende VM-slutrunde for Portugal. Ved de foregående syv er det begrænset, hvor meget succes portugiserne har opnået.

Landets bedste placering kom i 1966, de portugiserne debuterede ved VM-slutrunden i England. Med Eusebio som holdets store stjerne blev det til en tredjeplads.

Herefter gik der 20 år, før Portugal atter kvalificerede sig til VM. 1986-slutrunden i Mexico endte skuffende med et exit allerede i det indledende gruppespil.

Først i 2002 var Portugal igen VM-klar, og denne gang rådede sydeuropæerne over et særdeles kompetent hold, der af mange blev regnet som en VM-outsider. Derfor var det langt fra tilfredsstillende, at holdet igen måtte forlade turneringen efter gruppespillet - og endda i en overkommelig pulje med Polen, USA og medværterne fra Sydkorea.

Fire år senere - i 2006 - lykkedes det endelig for portugiserne at slå sig hele vejen igennem til semifinalerne. Her stoppede festen imidlertid, og efter nederlag mod Frankrig og derefter Tyskland i bronzekampen sluttede Portugal som nummer fire.

De sidste tre VM-slutrunder har alle været med portugisisk deltagelse, men også alle med halvdårlige resultater. To 1/8-finaler og et exit i gruppespillet har således været facit.

Portugals vej til VM 2022

Portugal var placeret i kvalifikationsgruppe A, hvor Serbien på forhånd lignede den hårdeste konkurrent til gruppens førsteplads, hvilket de i høj grad også blev. De øvrige hold var Irland, Luxembourg og Aserbajdsjan, som ikke gjorde noget væsen af sig.

Derfor blev det altså en dyst mellem Portugal og Serbien om, hvem der skulle snuppe den slutrundegivende førsteplads.

i det første indbyrdes møde, som foregik i Serbien, førte portugiserne 2-0 ved pausen og havde kampen under kontrol. Alligevel kom serberne tilbage i de sidste 45 minutter og fik vendt kampen til slutresultatet 2-2.

Det hører dog med til historien, at Portugal burde have vundet kampen, da Cristiano Ronaldo dybt inde i overtiden fik sin scoring til 3-2 annulleret, da det blev vurderet, at bolden ikke havde passeret mållinjen. Det havde den imidlertid, men da valget var truffet, og der ikke var mulighed for VAR, endte kampen uden vinder.

Det hele skulle afgøres i sidste runde, hvor portugiserne på hjemmebane kunne nøjes med uafgjort mod Serbien. Det så også længe ud til, at de ville få det ene point, men i overtiden sikrede Aleksandar Mitrovic Serbien sejren og VM-deltagelsen.

I stedet skulle Portugal ud i to playoff-kampe for at booke VM-billetten. Første modstander var Tyrkiet, som blev slået 3-1.

Den afgørende playoff-kamp var mod Nordmakedonien, som højst overraskende havde elimineret Italien. Portugal havde dog ingen problemer med at vinde 2-0 over nordmakedonerne, og dermed var VM-pladsen sikret.

Portugals landstræner: Fernando Santos

Fernando Santos

Foto: Shutterstock

Navn: Fernando Santos
Født: 10. oktober, 1954
Nationalitet: Portugal
Landstræner siden: 2014
Trænerkarriere: Estoril (assistent), Estoril, Estrela Amadora, Porto, AEK Athen, Panathinaikos, Sporting Lissabon, AEK Athen, Benfica, PAOK, Grækenland og Portugal.

Portræt:

Fernando Santos har haft en lang trænerkarriere i blandt andet flere portugisiske og græske storklubber. Derudover har han også været landstræner for Grækenland.

Men siden 2014, hvor han efter VM-slutrunden i Brasilien blev præsenteret som ny landstræner for Portugal, har den rutinerede portugiser haft ansvaret for A Seleccao.

Santos har formået at kvalificere Portugal til alle slutrunder siden da, og især den første turnering med ham som landstræner er en, som portugiserne aldrig vil glemme.

Efter en masse uafgjorte kampe og forholdsvis defensiv fodbold strøg Portugal hele vejen igennem og endte overraskende med at vinde EM i 2016.

Samme forsigtige tilgang til spillet har Santos fastholdt ved VM to år senere og sidste års EM-slutrunde. Ingen af gangene gik det dog tilnærmelsesvist lige så godt som ved den store triumf for seks år siden.

Begge gange blev endestationen 1/8-finalen, hvor først Uruguay og siden Belgien ekspederede Santos og det portugisiske mandskab ud.

Nu gælder det fjerde slutrunde som portugisisk landstræner for 68-årige Santos, og minimumskravet vil være at komme længere, end tilfældet har været ved de to seneste slutrunder.

Analyse af Portugals VM 2022-trup

Målmænd:

I mange år har Rui Patricio været det klare førstevalg på målmandsposten, men den 34-årige keeper er ikke længere den foretrukne mellem stængerne.

Det er i stedet 23-årige Diogo Costa. FC Porto-keeperen stod således også de to afgørende playoff-kampe til VM.

Forsvaret:

Selvom han runder 40 år til februar, er Pepe stadig sikker som starter i det portugisiske midterforsvar. Ved siden af ham bliver det formentlig Manchester Citys Ruben Dias, der kommer til at spille fra start.

På de to backs er Portugal rigtig stærkt besat, hvor PSG’s unge Nuno Mendes, Joao Cancelo fra Manchester City og Diogo Dalot er blandt dem, der kommer til at kæmpe om spilletiden.

Midtbanen:

Portugal råder over en masse kvalitetsspillere på midtbanen, hvor Bruno Fernandes og Bernardo Silva er de to mest prominente navne.

Men også Danilo Pereira og Ruben Neves er dygtige midtbanespillere, der vil kunne forstærke de fleste landshold.

Angrebet:

Cristiano Ronaldo er stadig Portugals helt store stjerne, men den portugisiske offensiv er blevet meget mere end blot Ronaldo.

AC Milans Rafael Leao har taget store skridt i sin udvikling det sidste års tid, og også Joao Felix er en offensivspiller med en vis X-faktor. Liverpools Diogo Jota er skadet og går glip af VM.

Hold øje med: Cristiano Ronaldo

Cristiano Ronaldo

Foto: Shutterstock

Selvom man aldrig skal sige aldrig, bliver slutrunden i Qatar med al sandsynlighed Cristiano Ronaldos sidste VM-slutrunde.

37-årige Ronaldo behøver ingen introduktion. Han har vundet stort set alt, hvad der er værd at vinde. Det eneste store trofæ, han mangler at få fingrene i, er VM-trofæet.

Derfor vil det være en ekstremt sulten og ærgerrig Ronaldo, der om få uger tager hul på det, der efter alt at dømme bliver hans sidste VM-slutrunde.

Det portugisiske hold er dog ikke blandt favoritterne til at vinde guldet i Qatar, og derfor kræver det, at Ronaldo og holdkammeraterne spiller op til sit allerbedste, hvis det skal ende på samme måde, som det gjorde ved EM i 2016.

Ronaldo debuterede i VM-sammenhæng i 2006, og nu skal han for femte gang deltage i verdens største sportsbegivenhed. Den turnering, han vil gøre alt for at vinde.

Skriv en kommentar