VM 2022-holdanalyse: Brasilien

0

Brasilien

Brasilien spiller i gruppe G til VM 2022. Læs en analyse af Brasiliens trup, landstræner og diverse fakta om det brasilianske landshold her.

Fakta

Fulde navn: Brasilien
Hovedstad: Brasilia
National-stadion: Forskellige
Antal indbyggere: 214 millioner
Øgenavn til landsholdet: A Seleção (de udvalgte)
Placering på verdensranglisten: 1 (oktober 2022)
Flest landskampe: Cafu (142)
Flest mål: Pelé (77)
Største sejr: Brasilien - Nicaragua: 14-0 (17. oktober, 1975)
Største nederlag: Uruguay - Brasilien: 6-0 (18. september, 1920) og Tyskland - Brasilien: 7-1 (8. juli, 2014)

Brasiliens største resultater

Confederations Cup:
Vinder i 1997, 2005, 2009 og 2013

Copa America:
Vinder i 1919, 1922, 1949, 1989, 1997, 1999, 2004, 2007 og 2019

VM:
Vinder i 1958, 1962, 1970, 1994 og 2002

VM-historik:

1930: Gruppespil
1934: 2. runde
1938: Tredjeplads
1950: Andenplads
1954: Kvartfinale
1958: Vinder
1962: Vinder
1966: Gruppespil
1970: Vinder
1974: Fjerdeplads
1978: Tredjeplads
1982: 2. runde
1986: Kvartfinale
1990: 1/8-finale
1994: Vinder
1998: Andenplads
2002: Vinder
2006: Kvartfinale
2010: Kvartfinale
2014: Fjerdeplads
2018: Kvartfinale

Brasiliens VM-erfaring

De fleste fodboldfans vil formentlig nævne Brasilien, hvis de blev bedt om at nævne ét land, der får dem til at tænke på VM i fodbold.

Brasilien er den eneste nation i verden, der har deltaget i samtlige VM-slutrunder, der er blevet afviklet i historien - lige fra den første i 1930 og frem til dette års turnering i Qatar.

Samtidig er brasilianerne også det hold, der flest gange har formået at vinde VM-trofæet. Hele fem gange er de således endt øverst på podiet.

Ydermere er Brasilien også den kun anden nation (den anden er Italien), der har vundet to VM-slutrunder i træk. Og det var faktisk disse to slutrunder, der kickstartede de brasilianske VM-meritter.

I 1958 og 1962 lykkedes det nemlig efter flere forsøg endelig for Brasilien at komme hele vejen til tops. I begge slutrunder var verdens (måske) bedste spiller nogensinde Pelé en del af holdet.

Det var han også i 1970, da A Selecao for tredje gang i løbet af 12 år snuppede VM-trofæet. Denne gang var Pelé og hans landsmænd på toppen og spillede en blændende turnering, der kulminerede med en 4-1-sejr over Italien i finalen.

Herefter holdt Brasilien en pause på 24 år uden at vinde VM, inden de igen i 1994 endte som verdens bedste fodboldnation.

Efter en tabt finale fire år senere til værtsnationen fra Frankrig var der ingen, som kunne stoppe Brasilien og i særdeleshed en storspillende Ronaldo i 2002, da de gulklædte gjorde rent bord og vandt syv ud af syv mulige kamp og derfor til slut endte som verdensmestre.

Siden triumfen ved slutrunden i Japan og Sydkorea har det brasilianske mandskab dog haft vanskeligheder ved at ramme topniveauet. Derfor er det hele 20 år siden, at guldet sidst er endt i Brasilien.

Brasiliens vej til VM 2022

Det stod hurtigt klart, at Brasilien ikke ville have de mindste problemer med at kvalificere sig til VM 2022.

Allerede fra start lagde Tites hold sig i spidsen, og selvom spillet ikke var lige imponerende i alle kampe, kom sejrene i hus stort set hver eneste gang.

Kun tre kampe sluttede uden brasiliansk sejr - og disse kampe endte alle med en pointdeling. Derfor formåede de at gå igennem kvalifikationen uden et eneste nederlag.

På den baggrund gav det også god mening, at de overbevisende brasilianere var den første nation uden for Europa, som bookede VM-billetten.

Brasilien endte altså som en suveræn gruppevinder i den sydamerikanske VM-kvalifikation med seks point ned til Argentina på andenpladsen - og med mere end 20 point ned til Peru på den femteplads, der kun gav playoff-kampe.

Brasiliens landstræner: Tite

Tite - Brasilien

Foto: Shutterstock

Navn: Adenor Leonardo Bacchi
Født: 25. maj 1961
Nationalitet: Brasilien
Landstræner siden: 2016
Træner-karriere: Guarany de Garibaldi, Caxias, Veranópolis, Ypiranga de Erechim, Juventude, Caxias, Grémio, Sao Caetano, Corinthians, Atlético Mineiro, Palmeiras, Al Ain, Internacional, Al-Wahda, Corinthians, Brasiliens A-landshold.

Portræt:

Ikke færre end 13 forskellige klubber har den brasilianske landstræner Tite på CV’et. To af dem (Caxias og Corinthians) har han sågar repræsenteret to gange, så 15 gange i alt har den 61-årige brasilianer altså skiftet klubjob.

Men siden 2016 har Tite siddet på det mest prestigefyldte trænerjob, man kan komme i nærheden af, når man har brasiliansk pas: landstræner for Brasiliens A-landshold.

Det er særdeles usædvanligt, at en brasiliansk landstræner får lov til at sidde i så mange år uden at modtage en fyreseddel (eller selv sige op). Men resultaterne har været mere end godkendte, og pilen peger kun én vej - og det er mod VM-guldet.

Det gjorde den faktisk allerede i 2018, da Brasilien drog til Rusland for at erobre VM-trofæet. Kvartfinalen blev dog endestationen i en kamp, hvor Belgien havde fundet den rette taktik til at stække Neymar og co.

Men Tite overlevede den store skuffelse, og siden da har han blot fået sit landshold til at fungere endnu bedre og til at blive endnu mere sammenspillet. Og ifølge bookmakerne er Brasilien det varmeste bud på en kommende verdensmester, hvilket uden tvivl vil få Tite til at få heltestatus.

Analyse af Brasiliens VM 2022-trup

Det brasilianske landshold, der tog til VM i Rusland for fire år siden med håb om VM-guld, var et stærkt hold med masser af potentiale.

Nu er potentialet dog blevet ændret til en flok stjernespillere med høj kvalitet på stort set samtlige positioner.

Størstedelen af dem, som ved slutrunden i 2018, enten var talenter eller allerede etablerede profiler, er blevet fire år bedre, og det siger ikke så lidt.

Stammen virker på plads, og hvad der måske er endnu vigtigere, så virker Brasilien ikke lige så afhængige af Neymar, som de var ved VM i Rusland, hvor alt offensivt spil skulle gå igennem den teknisk stærke dribler.

Neymar er stadig den største stjerne på holdet, men der er flere spillere - også i offensiven - der har vigtige roller på nogle af de allerstørste europæiske storhold, hvilket kan ende med at blive en kæmpe fordel for både Neymar, Tite og i særdeleshed hele det brasilianske landshold.

Målmænd:

Ligesom ved forrige VM-slutrunde er det to af verdens bedste keepere, der skal kæmpe om kampen i målet.

Det ser ud til at blive Alisson, der kommer til at vogte målet for Brasilien. Keeperen fra Liverpool har også stået de fleste af kvalifikationskampene til VM.

Hvis Allison skulle blive skadet, er der imidlertid ingen grund til panik, da det i så fald vil være Manchester Citys Ederson, som skal vogte buret. Og han er ifølge flere eksperter en mindst lige så dygtig målmand som Alisson.

Forsvaret:

Styrmanden i Brasiliens centrale forsvar er PSG’s Marquinhos. Den 28-årige stopper er et af de sikreste kort i defensiven. Hans makker vil formentlig blive Eder Militao fra Real Madrid.

På venstre backen skal Alex Sandro og Alex Telles kæmpe om spilletiden, mens Danilo er et godt bud på en starter i højre side, hvor 39-årige Daniel Alves kæmper for at komme med til en sidste VM-slutrunde.

Midtbanen:

På den defensive midtbane er Casemiro en nøglespiller for Brasilien. Længere fremme på banen vrimler det med kreative spillere, der både kan score mål og skabe chancer.

Vinicius Junior, Raphinha, Rodrygo og Richarlison er alle spillere, der har fået en del spilletid i kvalifikationen til VM, og i Tites 4-2-3-1-formation vil alle byde sig til som en af de to kantspillere, der skal spille.

Angrebet:

I denne kategori vælger vi at tage Neymar med, selvom han formentlig enten kommer til at ligge på den offensiv midtbane lige bag den enlige angriber eller på venstre kanten.

Men det er meget begrænset, hvad Neymar har af defensive forpligtelser, og selvom flere spillere byder sig til, er det stadig PSG-stjernen, der er det store offensive omdrejningspunkt hos Brasilien.

Helt fremme kan Roberto Firmino spille, men der er størst chance for, at Tite vælger at gå med Gabriel Jesus, der siden sit sommerskifte til Arsenal har spillet fremragende og lavet både mål og assists.

Hold øje med: Vinicius Junior

Vinicius Junior - Brasilien

Foto: Shutterstock

Selvom Neymar fortsat er Brasiliens ubestridt største stjerne og ener, kan det største samtaleemne under VM ende med at blive den otte år yngre Vinicius Junior.

Real Madrid-profilen kan mange af de samme ting som Neymar, men hvis modstandernes fokus mest vil være på PSG-spilleren, kan det blive en kæmpemæssig fordel for Vinicius Junior, der i så fald vil få mere plads.

Til dagligt er han vant til at dele opmærksomheden i Real Madrid med Karim Benzema, hvilket virker til at passe ham glimrende.

I sidste sæson fik han sit store internationale gennembrud i den spanske kongeklub, og til VM i Qatar er det ikke urealistisk, at han vil få et lige så stort et af slagsen i den brasilianske landsholdstrøje.

Skriv en kommentar