VM-holdanalyse 2010: Grækenland

0

Grækenland er placeret i VM-gruppe B, hvor de skal møde Nigeria, Sydkorea og Argentina. Vi bringer her en analyse af det græske mandskab.

Fakta:

Fulde navn: Grækenland
Hovedstad: Athen
National-stadion: Athens Olympiske Stadion (Kapacitet: 71.070)
Landets areal: 131.990 km2
Antal indbyggere: 11.260.402
Forbundets navn: Hellenic Football Federation
Placering på verdensranglisten: Nr. 10 (Marts)
Flest landskampe: Theodoros Zagorakis, 120 kampe
Flest mål: Nikos Anastopoulos, 29 scoringer
Største sejr: Grækenland – Syrien – 8-0 (25. november 1949)
Største nederlag: Ungarn – Grækenland – 11-1 (25. juni 1938)

De største resultater:

Confederations Cup:
1. runde i 2005

EM:
Vinder i 2004

VM:
1994 – 1. runde

VM-erfaring:

Grækenland skal deltage i deres blot anden VM-slutrunde, når den står på VM i Sydafrika til sommer og derfor har nationen selvsagt heller ikke nævneværdig erfaring.

En smule international har nationen dog, da de har deltaget i de to seneste EM-slutrunde og tilmed vandt den i 2004, men det ændrer ikke på at grækerne ikke har meget VM-erfaring.

Vejen til VM-slutrunden:

Grækenland indledte deres VM-kvalifikation godt, da de lagde ud med at vinde deres tre første opgør i gruppen, hvor deltagerne foruden dem selv var Letland, Israel, Luxemburg, Moldova og Schweiz, hvor sidstnævnte var eneste nation i puljen, der formåede at besejrer grækerne.

Eneste rigtigt skuffende resultat for Grækenland i puljen var på udebane mod Moldova, men da de andre resultater stod på sejre, på nær udekampen mod Israel, betød det at Grækenland sikrede sig andenpladsen i puljen, som gav adgang til playoff-kampe om VM-deltagelsen.

Modstanderen der blev for Grækenland Ukraine, som de over to opgør besejrede med samlet 1-0 og dermed blev vejen til VM banet.

Landstræneren:

Navn: Otto Rehhagel
Født: 9. august 1938
Nationalitet: Tyskland
Landstræner siden: 2001
Træner-karriere: Kickers Offenbach, Werder Bremen, Borussia Dortmund, Arminia Bielefeld, Fortuna Düsseldorf, Werder Bremen, FC Bayern München, FC Kaiserslautern

Portræt:

Otto Rehhagel er vel nok en større profil end selve de græske spillere med de meritter han har opnået som i hans trænerkarriere, som blev indledt tilbage i 1974 for Kickes Offenbach, som coachede i et år før turen gik til Werder Bremen, som han dog kun var hos i kort tid i første omgang.

Opholdet i Werder Bremen blev afløst af et i Dortmund, hvor han heller ikke fik sin første trænertitel i hus. Det skete dog i hans næste klub, som blev Bielefeld, hvor han fik sikret dem sejren i den tyske pokalturnering.

Opholdet i Bielefeld var dog kort og næste klub for Otto Rehhagel blev Düsseldorf, som han dog også hurtigt forlod for at vende tilbage til Werder Bremen, hvor succesen for alvor kom til Rehhagel, der i hans anden periode i klubben vandt to tyske mesterskaber, en gang pokalturnering og en gang vandt han også Cup Winners Cup i perioden 1981-1995.

I den efterfølgende sæson blev Otto Rehhagel ansat hos Bayern München, som i den sæson havde investeret i blandt andet stjernen Jürgen Klinsmann, men da holdet skuffede gik det udover Rehhagel, der blev fyret og i stedet ansat hos nedrykkerne Kaiserslautern, som han fik pustet nu energi til.

Han fik straks Kaiserslautern op i Bundesligaen igen og den tog hans mandskab med storm og gik direkte op og vandt den, men grundet hans trænerstil blev samarbejdet med Kaiserslautern opsagt et par år senere.

Derefter blev Otto Rehhagel ansat af det græske fodboldforbund, som har nydt godt af tyskerens erfaring, da han således fik det total ukendte græske mandskab til at vinde EM i 2004, som kan sammenlignes med Danmarks EM-triumf i 1992, som kom i hus via en stærk defensivt og et fremragende kollektiv.

Det lykkedes ikke for Grækenland at komme med til VM i Tyskland, men derimod fik Rehhagel ført grækerne frem til den seneste EM-slutrunde i Østrig og Schweiz, hvor Rehhagels tropper røg ud efter gruppespillet og derfor kunne koncentrere sig om VM-kvalifikationen, som de kom godt igennem og via to playoff-opgør mod Ukraine fik sikret sig VM-deltagelsen i Sydafrika.

Analyse af truppen:

Truppens største styrke er klart et rigtig stærkt kollektiv, som under Otto Rehhagel har formået at få stablet en god defensiv på benene, men i den anden ende af banen mangler offensive profiler til at skabe chancerne.

Offensivt er der dog enkelte profiler i form af Angelos Charitéas og Theofanis Gekas, hvor sidstnævnte blev topscoreren i kvalifikationen frem mod VM i Sydafrika.

Målmænd:

På målmandsposten ventes det at rutinerede Kostas Chalkias får pladsen fra start med de noget yngre Michalis Sifakis og Alexandros Tzorvas som reserver.

Forsvaret:

Det græske forsvar består stort, som resten af holdet, af spillere fra den græske ligaer. I blandt forsvarerne er dog blandt andet Liverpools Sotirios Kyrgiakos, som den største profil og i midterforsvaret vil han blive bakket op af bundrutinerede Traianos Dellas.

Midtbanen:

Midtbanen styres af kaptajnen Giorgos Karagounis, som sammen med Kostas Katsouranis udgør en vigtig del af det græske mandskabs fundament qua deres mange landskampe.

Angrebet:

I front finder man vel nok Grækenlands største profil, som er Angelos Charisteas, der bliver suppleret af kendte navne som Theofanis Gekas og Georgios Samaras.

Styrker og svagheder:

Grækenlands helt store er kollektivet, men udover det har de også enkelte individuelle profiler i form af deres angribere Charisteas og Gekas, mens også Kyrgiakos og Dellas binder forsvaret godt sammen.

Grækernes helt store svaghed er at de savner individuelle kræfter på et meget kollektivpræget hold, der dog ikke helt ved hvordan de skal agere, når de kommer bagud i kampene.

Den forventede ideelle opstilling:

Kostas Chalkias

Giourkas Seitaridis - Traianos Dellas - Sotirios Kyrgiakos - Vasilis Torosidis

Dimitris Salpigidis - Giorgos Karagounis - Kostas Katsouranis - Nikos Spiropoulos

Angelos Charisteas - Theofanis Gekas

Den fulde trup:

Truppen udtages senest 10. juni. VM-guide.dk bringer den så snart, at den er blevet offentliggjort.

Skriv en kommentar