VM 2022-holdanalyse: Holland

0

Holland

Holland spiller i gruppe A til VM 2022. Læs en analyse af Hollands trup, landstræner og diverse fakta om det hollandske landshold her.

Fakta

Fulde navn: Holland
Hovedstad: Amsterdam
National-stadion: Johan Cruyff Arena, De Kuip, Philips Stadion og De Grolsch Veste
Antal indbyggere: 17,53 millioner
Øgenavn til landsholdet: Oranje
Placering på verdensranglisten: 8 (oktober 2022)
Flest landskampe: Wesley Sneijder (134)
Flest mål: Robin van Persie (50)
Største sejr: Holland - San Marino: 11-0 (2. september, 2011)
Største nederlag: 12-2: England - Holland (21. december 1907)

Hollands største resultater

EM:
Vinder i 1988

VM:
Andenplads i 1974, 1978 og 2010

VM-historik:

1934: Første runde
1938: Første runde
1974: Andenplads
1978: Andenplads
1990: 1/8-finale
1994: Kvartfinale
1998: Fjerdeplads
2006: 1/8-finale
2010: Andenplads
2014: Tredjeplads

Hollands VM-erfaring

Selvom Holland, der i fodboldmæssig forstand er en stor nation, tidligere kun har deltaget ved 10 VM-slutrunder, har næsten en tredjedel af disse deltagelser kastet en finaleplads af sig. Desværre for hollænderne er alle tre finaler blevet tabt.

Efter at have været med til VM to gange i 1930’erne uden succes var Oranje først tilbage i det fine selskab igen i 1974, hvor holdet med Johan Cruyff som altoverskyggende profil var turneringens positive overraskelse.

Med en ny måde at spille på, totalfodbold, kom Holland hele vejen til finalen, hvor de på trods af favoritværdigheden og en føring allerede i første minut endte med at tabe 2-1 til værterne fra Vesttyskland.

Fire år senere var hollænderne - denne gang uden Cruyff - rejst til Argentina, hvor de igen nåede finalen - og hvor de nok engang tabte til turneringens værtsnation.

Efterfølgende formåede Holland ikke at kvalificere sig til VM i hverken 1982 eller 1986. Og selvom mange af de efterfølgende slutrunder kastede fine resultater af sig, kom den næste finaleplads først i 2010.

Med en mildest talt ikke særlig offensiv og attraktiv tilgang til spillet fik hollænderne listet sig hele vejen til finalen, hvor de efter forlænget spilletid dog måtte kapitulere til Spanien.

Ved VM i 2018 var Holland ikke kvalificeret, så det er et sultent hollandsk hold, der om få uger tager hul på VM, som de altså ikke har deltaget i de seneste otte år.

Hollands vej til VM 2022

Efter flere missede EM- og VM-slutrunder i frisk erindring måtte Holland ikke undervurdere sin VM-kvalifikationsgruppe, der udover dem selv bestod af Tyrkiet, Norge, Montenegro, Letland og Gibraltar.

Gruppen kunne have været nemmere, men den kunne bestemt også have været sværere, og Holland blev på forhånd udråbt som favorit.

Trods et tidligt nederlag ude mod Tyrkiet formåede hollænderne at leve op til denne favoritværdighed. Oranje skal dog være glade for, at tyrkerne, der endte på gruppens andenplads, smed flere dyrebare og unødvendige point undervejs.

Holland tabte ikke flere kampe bortset fra det førnævnte opgør til Tyrkiet. Derudover måtte de kun nøjes med en pointdeling to gange, og derfor endte det hollandske mandskab med syv sejre ud af ti mulige.

Efter en 2-0-sejr over Norge i sidste runde bookede Holland, som endte på 23 point, VM-billetten. Tyrkiet snuppede andenpladsen med 21 styks.

Hollands landstræner: Louis van Gaal

Louis van Gaal

Foto: Shutterstock

Navn: Aloysius Paulus Maria van Gaal
Født: 8. august, 1951
Nationalitet: Holland
Landstræner siden: 2021
Trænerkarriere: AZ Alkmaar (assistent), Ajax (assistent), Ajax, FC Barcelona, Holland, Holland U20, FC Barcelona, AZ Alkmaar, Bayern München, Holland, Manchester United og Holland.

Portræt:

Egentlig havde Louis van Gaal stoppet sin trænerkarriere, men da tilbuddet fra det hollandske fodboldforbund kom, valgte han at takke ja.

Det er tredje gang, at Louis van Gaal skal stå i spidsen for Hollands A-landshold. Første gang var fra 2000 til 2001, mens anden periode var fra 2012 til 2014.

Van Gaal har dog meget andet på sit CV end det hollandske landshold. Faktisk har han en af de mest imponerende trænerkarrierer bag sig, som allerede startede i 1986, hvor han blev assistenttræner for AZ Alkmaar.

Det første cheftrænerjob, som van Gaal fik, var i 1991, hvor den hollandske storklub Ajax hyrede ham. I tiden hos hovedstadsklubben opnåede van Gaal store resultater, hvor det største uden tvivl var Champions League-sejren i 1995.

Efter tiden i Ajax, som han i øvrigt vendte tilbage til senere, har van Gaal været på lønningslisten i de tre europæiske storklubber FC Barcelona, Bayern München og Manchester United.

Van Gaal er nu blevet 71 år, og selvom man aldrig skal sige aldrig, tyder alt på, at VM-slutrunden i Qatar bliver hans sidste som cheftræner.

Analyse af Hollands VM 2022-trup

Det er et spændende hollandsk landshold, der om få uger tager hul på VM-slutrunden i Qatar.

Der er flere store navne i truppen, som allerede har erfaring fra øverste hylde, men der er også flere unge og talentfulde spillere, der kan blive interessante bekendtskaber undervejs.

Det virker dog til, at det er kollektivet, der skal sikre Holland succes til VM. Og hvad er succes så?

I en overkommelig gruppe, hvor modstanderne er værtsnationen Qatar, Ecuador og Senegal, skal Holland som minimum videre fra gruppen - og gerne som nummer et.

Derefter kan meget ske, men hvis Louis van Gaal og co. får det til at spille nogenlunde optimalt, bør de gå efter en plads i kvartfinalerne.

Målmænd:

Det klart svageste punkt for Holland er på målmandsposten, hvor det formentlig bliver den snart 39-årige Remko Pasveer med kun to landskampe på CV’et, der kommer til at vogte målet under VM.

Forsvaret:

Holland råder over decideret verdensklasse i det centrale forsvar i skikkelse af Virgil van Dijk og Matthijs de Ligt. Derudover har hollænderne også Manchester Citys Nathan Aké som en stærk stopper.

Midtbanen:

Mens der er verdensklasse i forsvaret, er der knap så meget kvalitet på den hollandske midtbane, hvor Marten de Roon fra Atalanta og Ajax’ Davy Klaassen er gode bud på startere.

Angrebet:

Holland mangler den oplagte boksangriber, der kan hamre mål ind på samlebånd. Flere er blevet forsøgt, men i stedet kan det ende med at blive mere bevægelige typer som Cody Gakpo, Memphis Depay og Steven Bergwijn, der kommer til at spille helt i front.

Hold øje med: Virgil van Dijk

Virgil van Dijk

Foto: Shutterstock

Liverpools midtstopper Virgil van Dijk er måske ikke det oplagte valg af en spiller, man bør holde øje med til VM.

Men sandheden er, at 31-årige van Dijk er enormt vigtig for Holland, hvis de skal gøre sig forhåbninger om at komme rigtig langt til VM.

Ved sidste års EM-slutrunde var han fraværende på grund af genoptræning efter en længerevarende skade - og da hollænderne pludselig kom i vanskeligheder i 1/8-finalen mod Tjekkiet, manglede de van Dijks ro.

Endestationen for Holland ved VM i Qatar kan sagtens blive samme runde, men forudsætninger for succes til Oranje er immervæk markant større med en verdensklassestopper som van Dijk på holdet.

Skriv en kommentar