Iran spiller i gruppe B sammen med Spanien, Portugal samt Marokko. Læs mere om Irans fodboldhistorie, landstræner og VM 2018-trup her.
Fakta:
Fulde navn: Iran
Hovedstad: Teheran
National-stadion: Azadi Stadium (78.116 tilskuere)
Antal indbyggere: 80.277.428
Øgenavn til landsholdet: Team Melli
Placering på verdensranglisten: 36 (april 2018)
Flest landskampe: Javad Nekounam (151 kampe)
Flest mål: Ali Daei (109 mål)
Største sejr: Iran 19-0 Guam (24. november 2000
Største nederlag: Tyrkiet 6-1 Iran (28. maj 1958)
Irans største resultater:
Asian Games:
Vinder i 1974, 1990 og 1998
AFC Asian Cup:
Vinder i 1968, 1972 og 1976
VM:
Gruppespil i 1978, 1998, 2002 og 2006
VM-historik:
1978: Gruppespil
1998: Gruppespil
2006: Gruppespil
2014: Gruppespil
Irans VM-erfaring:
Iran har deltaget ved VM fire gange, men er aldrig gået videre fra gruppen. Landet har kun én eneste sejr ved de fire slutrunder – en 2-1-sejr over USA i 1998
Irans vej til VM 2018:
Iran imponerede i kvalifikationens gruppe A, hvor de var havnet sammen med de fremtidige VM-værter fra Qatar og derudover også Usbekistan, Syrien, Sydkorea og Kina.
Iran cruisede igennem gruppen uden nederlag. De var suveræne på hjemmebane, hvor de først tabte point til sidst, da kvalifikationen allerede var i hus.
De scorede blot ti mål i de ti kampe, men til gengæld var defensiven imponerende, da holdet ikke lukkede nogle mål ind før allersidste kamp, hvor kvalifikationen for længst var sikret.
Irans landstræner - Carlos Queiroz:
Navn: Carlos Queiroz
Født: 1. marts 1953
Nationalitet: Portugal
Landstræner siden: 2011
Trænerkarriere: Portugal U20, Portugal, Sporting CP, MetroStars, Nagoya Grampus, De Forenede Arabiske Emirater, Saudi-Arabien, Sydafrika, Manchester United (assistenttræner), Real Madrid, Manchester United (assistenttræner), Portugal, Iran
Analyse af Irans VM 2018-trup:
Det er småt med navne, som fodboldfans kan nikke genkendende til på det iranske mandskab. Alligevel gør de tre øvrige mandskaber i B klogt i ikke at undervurdere Iran, der imponerede i kvalifikationen til VM.
Målmænd:
Det iranske mål vogtes af Alireza Beiranvand. Den 25-årige keeper er en sikker sidste skanse for det nykårede iranske mesterhold Persepolis, og på det iranske landshold stod han ti kvalifikationskampe med ni clean sheets til følge.
En imponerende statistik, som Beiranvand skal tage med til Rusland, hvis Iran skal have en chance i en svær gruppe.
Forsvaret:
Det iranske forsvar har en altoverskyggende profil, nemlig den rutinerede 36-årige Jalal Hosseini. Hosseini har ledet det iranske forsvar gennem over 11 år og 113 kampe, og han bliver vigtig for Irans mission om at klare sig videre fra gruppespillet.
Ligeledes er det værd at bemærke venstre back Milad Mohammadi, som har mange gode kvaliteter, både defensivt og offensivt.
Midtbanen:
Den iranske midtbane stiller op i en trekant, og her skal det blive spændende at holde øje med unge Saeid Ezatolahi, som har en stor fremtid foran sig.
Han ligger som balancerende midtbanespiller, og som den kreative, mere offensive spiller, ligger Irans viceanfører Masoud Shojaei, som er vigtig for det chanceskabende spil.
Angrebet:
Den helt store profil er goalgetteren Sardar Azmoun, som er Irans bedste bud på en topscorer. Han skal fodres af de to kanter, hvor især Alireza Jahanbakhsh, som til dagligt er en profil i hollandske AZ Alkmaar, kan blive vigtig.
Hold øje med: Sardar Azmoun
Som nævnt er det Sardar Azmoun, der skal score målene for det iranske landshold, og selvom det kan være et stort pres at lægge på skuldrene af en blot 23-årig angriber, så har Azmoun bestemt potentialet til at score mål under VM.
Azmoun spiller til dagligt for Rubin Kazan i Rusland, hvor han ikke er en lige så stor profil som på landsholdet. I 24 kampe har han scoret fire mål, hvilket står i skærende kontrast til hans landsholdsstatistik, hvor han i 30 kampe har nettet hele 22 kampe.
Det iranske spil er i høj grad lagt an på at sætte Azmoun i scene, og det nyder angriberen godt af. Derfor er han et godt bud på en spiller, som Portugal, Spanien og Marokko vil få svært ved at håndtere.