VM 2018-holdanalyse: Portugal - Læs alt om Portugals VM-trup

VM 2018-holdanalyse: Portugal

0

Portugal spiller i gruppe B anført af Cristiano Ronaldo. Her har de selskab af Spanien, Marokko samt Iran. Læs mere om Portugals historie, landstræner og VM 2018-trup her.

Fakta:

Fulde navn: Portugal
Hovedstad: Lissabon
National-stadion: Estádio da Luz (65.647 tilskuere)
Antal indbyggere: 10.309.573
Øgenavn til landsholdet: A Selecção (holdet)
Placering på verdensranglisten: 3 (december 2017)
Flest landskampe: Cristiano Ronaldo (147 kampe)
Flest mål: Cristiano Ronaldo (79 mål)
Største sejr: Portugal-Kuwait: 8-0 (19. november, 2003)
Største nederlag: Portugal - England: 0-10 (25. maj, 1947)

Portugals største resultater:

EM:
Vinder i 2016

VM:
1966: Tredjeplads

VM-historik:

1966: Tredjeplads
1986: Gruppespil
2002: Gruppespil
2006: Fjerdeplads
2010: 1/8-finalen
2014: Gruppespil

Portugals VM-erfaring:

Trods sin status som en stor fodboldnation har Portugal ikke særligt store VM-erfaringer. Kun seks gange tidligere har de således formået at kvalificere sig til verdens største fodboldbegivenhed.

Første gang var i 1966 i England, hvor det faktisk lykkedes for portugiserne at præstere sit hidtil bedste resultat via en tredjeplads.

Herefter gik der 20 år, før Portugal igen var VM-klar. Slutrunden i 1986 blev der dog ingen succes, da de portugisiske spillere måtte turneringen allerede efter gruppespillet.

Efter slutrunden i Mexico holdt portugiserne endnu en VM-pause, før de igen var klar i 2002 med et yderst spændende og talentfuldt mandskab. Endestationen blev dog igen gruppespillet, selvom modstanderne var mindre nationer som Sydkorea, Polen og USA.

Fire år senere i Tyskland gik det langt bedre for Portugal, som kom helt til semifinalen, hvor Frankrig slog dem ud. Bronzekampen mod de tyske værter blev også tabt, hvorfor det endte med en fjerdeplads til portugiserne.

Også ved de sidste to VM-slutrunder har Portugal været kvalificeret, men begge gange er det endt utilfredsstillende. I 2010 røg de ud i ottendedelsfinalen, mens de for fire år siden i Brasilien allerede i det indledende gruppespil blev slået ud.

Til den kommende VM-slutrunde møder Portugal, som altså er med til VM for femte gang i træk, op som regerende europamestre, hvilket lægger pres på Ronaldo og co., der skal præstere bedre, end de har for vane at gøre ved VM.

Portugals vej til VM 2018:

Portugal var placeret i gruppe A sammen med Schweiz, Ungarn, Færøerne, Letland og Andorra.
Det stod hurtigt klart, at første- og andenpladsen skulle fordeles mellem de portugisiske favoritter og de mere undertippede schweizere.

Begge mandskaber vandt ni ud af ti kampe, mens de hver tabte et af de to indbyrdes opgør mod hinanden. Derfor blev målscoren afgørende – og her var Portugal klart bedre end Schweiz.

Det betød, at portugiserne efter et tæt parløb i gruppe B med de schweiziske konkurrenter kunne booke VM-billetten.

Portugals landstræner – Fernando Santos:

Navn: Fernando Santos
Født: 10. oktober, 1954
Nationalitet: Portugal
Landstræner siden: 2014
Trænerkarriere: Estoril (assistent), Estoril, Estrela Amadora, Porto, AEK Athen, Panathinaikos, Sporting Lissabon, AEK Athen, Benfica, PAOK, Grækenland, Portugal.

Portræt:

63-årige Fernando Santos er bundrutineret. Han har været træner I over 30 år og har derudover en lang spillerkarriere bag sig.

Som spiller var Santos en dirigerende centerforsvarer i tre forskellige portugisiske klubber, og det overblik har han taget med sig ind i trænergerningen – lidt samme type som danske Morten Olsen uden at sammenligne meritter yderligere.

I årene 1987-2010 var Santos træner i store klubber som Panathinaikos, FC Porto, Benfica og Sporting Lissabon. Men da han i 2010 blev tilbudt det græske landstrænerjob, takkede han ja, og siden har han været landstræner.

Efter VM i 2014 skiftede han til det portugisiske landshold, som indtil da havde skiftet landstrænere ofte i en turbulent periode. Men Santos fik sat skik på landsholdet og indfriede potentialet, da han i 2016 førte portugiserne til et europamesterskab.

Santos har formået at få Portugal til at spille som et hold og ikke blot som ”Cristiano Ronaldo + venner”, og det har båret dem langt hidtil.

Om portugiserne kan levere endnu engang, må tiden vise, men det er i hvert fald et taktisk godt indstillet mandskab, som lever på hårdt arbejde og defensive dyder nøjagtig som Santos i sin aktive karriere.

Embed from Getty Images

Analyse af Portugals VM 2018-trup:

Der er masser af dygtige spillere på det portugisiske landshold, selvom de færreste nok er i tvivl om, at der er et stort spring fra deres store stjerne, Cristiano Ronaldo, og ned til de næstbedste spillere på nationalmandskabet.

Når slutrunden i Rusland sparkes i gang til sommer, er Ronaldo blevet 33 år. Han er med andre ord ikke ung mere, og der er brug for, at flere af spillerne fra den iberiske halvø tager ansvar.

Målmænd:

Rui Patricio vogter målet for Portugal, og selvom Sporting Lissabon-keeperen ikke er i verdenstoppen, er han stabil. I VM-kvalifikationen lukkede han kun fire mål ind, hvilket kun England og Spanien med tre indkasserede scoringer gjorde bedre

Forsvaret:

Det portugisiske forsvar styres stadig af den hårde hund Pepe, som efterhånden er en ældre herre. Han er inden for de seneste år blevet væsentligt bedre til at styre sit temperament, som bl.a. kostede ham et rødt kort ved VM for fire år siden.

I højre forsvarsside råder Portugal over Barcelonas 24-årige offensive back Nelson Semedo, der med sin fart kan blive en trussel i det offensive spil.

Midtbanen:

På den portugisiske midtbane vrimler det med teknisk stærke spillere. Vi finder bl.a. Manchester Citys Bernardo Silva, Joao Mario fra Inter og den noget mere rutinerede Joao Moutinho, som til dagligt optræder for Monaco.

Til at opretholde balancen har Portugal William Carvalho fra Sporting Lissabon. Hos ligarivalerne fra Porto huserer Danilo Pereira, som ligeledes kan agere boldvindende midtbanespiller for portugiserne.

Angrebet:

Cristiano Ronaldo kan, som de fleste fodboldkendere ved, benyttes både som kantspiller og angriber. Hos Portugals landshold er han oftest blevet brugt helt fremme som angriber.

Den evigt farlige Ronaldo kommer formentlig til at danne angrebsduo til VM med den 22-årige AC Milan-spiller André Silva.

Hold øje med: Cristiano Ronaldo

Selvom der nok ikke går mange år, før han indstiller sin aktive karriere, så er Cristiano Ronaldo måske stadig verdens bedste fodboldspiller.

Det lykkedes ham at tilføje europamester til CV'et, da han sammen med det portugisiske landshold strøg til tops ved EM-slutrunden for to år siden i Frankrig.

Derfor kan Ronaldo nu koncentrere sig 100 % om at vinde VM med Portugal, som uden tvivl er et stort mål for verdensstjernen. Men tiden er ved at løbe ud.

VM i Rusland bliver med stor sandsynlighed Ronaldos sidste VM-slutrunde, og da der findes en række mandskaber med bedre spillere og mere bredde end Portugal, virker det en smule svært at tro på, at Real Madrid-profilen kommer til at løfte VM-trofæet.

Men hvis man kender Ronaldo, ved man, at han ikke giver op uden kamp, og da VM 2018 formentlig bliver hans sidste VM-slutrunde, kommer man 100 % til at se en sulten Ronaldo på de russiske arenaer.

Embed from Getty Images

MEST LÆSTE DE SENESTE 24 TIMER

MEST LÆSTE DE SENESTE 48 TIMER

Skriv en kommentar