VM-holdanalyse 2010: Portugal

0

Portugal er i gruppe G sammen med Brasilien, Nordkorea og Elfenbenskysten. VM-guide.dk har udarbejdet en analyse af Portugals VM-landshold.

Fakta:

Fulde navn: Portugal
Hovedstad: Lissabon
National-stadion: Intet fast stadion
Landets areal: 92.090 km2
Antal indbyggere: 10.599.095 (2006)
Forbundets navn: Federação Portuguesa de Futebol
Øgenavn til landsholdet: Selecção das Quinas
Placering på verdensranglisten: Nr. 11 (Marts)
Flest landskampe: Luis Figo, 127 kampe
Flest mål: Pauleta, 47 scoringer (88 kampe)
Største sejr: Portugal 8-0 Liechtenstein (9. juni 1999)
Største nederlag: Portugal 0-10 England (25. maj 1947)

De største resultater:

VM:
1966: 3. plads
2006: 4. plads

EM:
2004: 2. plads

OL:
1996: 4. plads

VM-erfaring:

Portugal har været med til mange VM-slutrunder, men det er aldrig helt blevet til de store meritter. En bronzemedalje helt tilbage fra 1966 er det bedste resultat, mens 4. pladsen tilbage i 2006 er hvad man husker bedst.

Bronzekampen tabte man med 3-1 til Tyskland i 2006, mens man tilbage i 1996 sikrede sig et sæt medaljer med en 2-1 sejr over USSR.

Vejen til VM-slutrunden:

Portugal havde store problemer med at kvalificere sig til årets VM-slutrunde, men efter længere tovtrækkeri lykkedes det. Portugiserne havde store problemer mod de skandinaviske hold, hvor det blot blev til tre point, mens man havde et stort scoringsproblem. Alligevel endte man på en 2. plads med et point ned til svenskerne, og to point op til de danske gruppevindere.

I playoff-kampene gik det ud over overraskelsen fra Bosnien, der blev besejret stensikkert over to kampe.

Landstræneren:

Fulde navn: Carlos Queiroz
Født: 1. marts 1953 (57 år)
Nationalitet: Portugal
Landstræner siden: 2008
Træner-karriere: Portugal U-20, Sporting CP, NY/NJ MetroStars, Nagoya Grampus Eight, De Forende Arabiske Emirater, Sydafrika, Real Madrid

Portræt:

Carlos Queiroz er en rutineret træner med sine 57 år. Han startede trænererhvervet i spidsen for Portugals U-20-landshold, mens han overtog trænersædet i 1991, som han havde ansvaret for frem til 1993. Sporting CP kom med et tilbud om et cheftræner-job, som Queiroz ikke kunne takke nej til.

I 1996 skiftede han til NY/NJ MetroStars, som han kun var træner for i en sæson, før Nagoya Grampus Eight kaldte. Siden hen vendte han tilbage til landstræner-jobbet.

Fra 2000 til 2002 var han Sydafrikas landstræner, men derefter fulgte et attraktivt tilbud fra Manchester United som assistenttræner for Sir Alex Ferguson. Portugiseren var Sir Alex' højre hånd i et år, før Real Madrid var klar med en interessant kontrakt om at overtage cheftræner-jobbet i kongeklubben.

Queiroz blev dog fyret et år efter, og så tog han tilbage til Manchester United, som han fra 2004 til 2008 igen var assistenttræner for, inden Portugal i 2008 bad Carlos Queiroz om at overtage ansvaret igen, som han altså har haft lige siden.

Analyse af truppen:

Portugals VM-landshold består af en god blanding af hjemlige stjerner og portugisiske profiler, der er slået igennem i udenlandske klubber.

Målmænd:

Holdet har tre keepere med til det sydafrikanske, og her finder man Eduardo, Beto og Daniel Fernandes. Der har været blandet med spilletid til disse i kvalen, men det forventes at den solide Braga-keeper Eduardo skal være førstevalget på kassen.

Forsvaret:

Portugiserne har flere stærke spillere i det bagerste geled, og en af de største personligheder i Pepe klarede lige netop nåleøjet frem for Ze Castro. Der er ikke rigtig nogen, der ved hvordan og hvorledes Queiroz, har bestemt sig for at stille op med sine stjerner, men meget tyder på, at midteraksen kunne komme til at bestå af Porto-duoen Bruno Alves og Rolando. Miguel ligner en højreback, mens overraskelsen Duda kan nappe pladsen i venstresiden, hvor der ikke er synderligt mange bejlere ellers.

Midtbanen:

Portugal har på papiret en aldeles skræmmende offensiv, og denne skal også komme til udtryk, hvis Queiroz og hans tropper skal nå langt. Queiroz er kendt for at benytte sig af en 4-2-3-1-formation, og her kunne Miguel Veloso og Raul Meireles godt komme til at kæmpe om den ene plads på den centrale midt, mens Tiago formentligt sætter sig på den anden.

Derudover bruger han tre offensive spillere bagved den enlige angriber, og Simao og Ronaldo kunne godt komme til at udgøre kantduoen, med mindre Ronaldo bliver smidt helt på top. Deco skal som altid agere kreatør på den offensive.

Angrebet:

Med blot en angriber kræver lidt af en boksspiller, og det har portugiserne i form af Liedson. Man har også Hugo Almeida til rådighed, men meget tyder på, at den effektive Sporting-angriber skal score målene.

Styrker og svagheder:

Styrker:

Et internationalt meget erfarent hold med en masse spillere der er vant til niveauet og til presset. Derudover også en masse store individualister i Simao, Deco og så sandelig også Cristiano Ronaldo, der må formodes at være en af verdens bedste spillere, og nøglen til succes for portugiserne.

Svagheder:

Evnen til at stå sammen, når det virkelig krakelerer og en pålidelig målmand. Gennem årene har portugiserne haft utrolig svært ved at finde sig en ordentlig keeper, og det har haft negativ indflydelse på dem de seneste slutrunder. Denne gang er buddet Eduardo, og om han kan levere varen er meget tvivlsomt.

Den forventede ideelle opstilling:

Eduardo

Miguel – Rolando – Bruno Alves – Duda

Tiago – Miguel Veloso

Cristiano Ronaldo – Deco – Simao Sambroasa

Liedson

Skrevet af Kasper Nielsen

Skriv en kommentar