VM 2022-holdanalyse: Belgien

0

Belgien

Belgien spiller i gruppe F til VM 2022. Læs en analyse af Belgiens trup, landstræner og diverse fakta om det belgiske landshold her.

Fakta

Fulde navn: Belgien
Hovedstad: Bruxelles
National-stadion: King Baudouin Stadium
Antal indbyggere: 11,59 millioner
Øgenavn til landsholdet: Rote Teufel (de røde djævle)
Placering på verdensranglisten: 2 (oktober 2022)
Flest landskampe: Jan Vertonghen (141 kampe)
Flest mål: Romelu Lukaku (68 mål)
Største sejr: Belgien - San Marino: 10-1 (28. februar, 2001)
Største nederlag: England - Belgien: 11-2 (17. april, 1909)

Belgiens største resultater

EM:
Andenplads i 1980

VM:
Tredjeplads i 2018

VM-historik:

1930: Gruppespil
1934: Gruppespil
1938: Gruppespil
1954: Gruppespil
1970: Gruppespil
1982: Mellemrunde
1986: Fjerdeplads
1990: 1/8-finale
1994: 1/8-finale
1998: Gruppespil
2002: 1/8-finale
2014: Kvartfinale

Belgiens VM-erfaring

Belgien har masser af VM-erfaring, men selvom de har deltaget ved mange slutrunder, er det ofte ikke gået lige så godt, som de på forhånd har håbet.

De første fem gange, landet deltog ved VM, røg de ud i første runde/gruppespillet. Først i 1982, hvor slutrunden blev afviklet i Spanien, gik belgierne videre til den efterfølgende mellemrunde, som så blev endestationen.

Endnu bedre gik det fire år senere, da Belgien trods en halvdårlig start på turneringen spillede sig op og endte med at ryge helt til semifinalen, hvor de senere verdensmestre fra Argentina dog vandt 2-0. I bronzekampen tabte de til Frankrig, hvorfor det endte med en fjerdeplads.

De efterfølgende VM-slutrunder nåede langt fra samme højder, og endnu værre gik det efter turneringen i Japan og Sydkorea i 2002. Belgierne formåede nemlig hverken at kvalificere sig til slutrunden i Tyskland i 2006 eller i Sydafrika i 2010.

I 2014 var Belgien så tilbage på VM-scenen med et nyt og rigtig spændende kuld af spillere, der var store forventninger til. Overordnet skuffede det belgiske hold dog en smule, og de røg ud i kvartfinalen til Argentina.

Ved VM i Rusland i 2018 begyndte Belgiens gyldne generation imidlertid at nærme sig noget stort, da de strøg igennem til semifinalen, hvor Frankrig dog blev en for stor mundfuld. Til gengæld kunne belgierne glæde sig over, at de i bronzekampen slog England, og derfor opnåede De Røde Djævle sit hidtil bedste VM-resultat.

Belgiens vej til VM 2022

Belgien var placeret i gruppe E, hvor de skulle op imod Tjekkiet, Wales, Hviderusland og Estland.

Ganske som ventet var belgierne det klart stærkeste hold i gruppen, og i løbet af de otte kvalifikationskampe smed de kun point i to af kampene, som begge endte uafgjorte.

De resterende opgør blev altså vundet, og derfor var det heller ikke overraskende, at Belgien var det kun tredje hold fra Europa, der kvalificerede sig til VM-slutrunden i Qatar.

Belgiens landstræner: Roberto Martinez

Roberto Martinez

Foto: Shutterstock

Navn: Roberto Martínez
Født: 13. juli, 1973
Nationalitet: Spanien
Landstræner siden: 2016
Trænerkarriere: Swansea, Wigan, Everton og Belgien

Portræt:

Siden 2016 har Roberto Martinez haft ansvaret for Belgiens landshold. Selvom der har været gode perioder undervejs, har spanieren i de flestes øjne ikke fået det optimale ud af den gyldne generation af belgiske spillere, der har været i karrierens bedste alder under hans ledelse.

Før tiden som belgisk landstræner har Martinez udelukkende gjort sig som manager i England, hvor han fra 2007 til 2016 stod i spidsen for henholdsvis Swansea, Wigan og Everton.

Martinez’ højdepunkt som landstræner for Belgien var i 2018, hvor nationens bedste VM-resultat kom i hus via en sejr i bronzekampen over England.

Til den forestående VM-slutrunde i Qatar er der blandede forventninger til det belgiske hold. Hvis det skulle lykkes for Martinez og Belgien at gå hele vejen og vinde VM-guld, er der ingen tvivl om, at Martinez’ tid som belgisk landstræner efterfølgende vil blive kategoriseret som en stor succes.

Analyse af Belgiens VM 2022-trup

Det belgiske landshold er stadig enormt stærkt, men det er ikke lige så stærkt, som det var ved VM i 2018 eller ved sidste års EM-slutrunde.

Flere af spillerne virker til at have toppet, og andre af de belgiske profiler, som har en fin fodboldalder, har af forskellige årsager ikke ramt topniveauet i et stykke tid.

Der er dog stadig stor kvalitet, og flere store talenter er også løbende blevet en del af holdet. Derfor bør truppen være stærk nok til at gå sikkert videre fra den indledende gruppe, hvor de skal op imod Kroatien, Marokko og Canada.

I knockout-kampene kan alt ske, og der kan de belgiske individualister, hvor af mange af dem har stor erfaring efter flere år på topplan, blive en fordel.

Målmænd:

30-årige Thibaut Courtois er en af verdens bedste keepere, og derfor er han også Belgiens sikre førstevalg i målet.

Andenmålmanden er den tidligere Liverpool-keeper Simon Mignolet, der langt fra har Courtois’ niveau.

Forsvaret:

I forsvaret holder Roberto Martinez fast i en række ældre spillere, der har set bedre dage. Der er tale om blandt andre de to stoppere Jan Vertonghen og Toby Alderweireld.

På de to wingbacks er flere i spil til en startplads, men i højre side kommer Dortmunds Thomas Meunier formentlig til at spille.

Midtbanen:

Kevin de Bruyne er selvskrevet til en plads i startopstillingen på den centrale midtbane, hvor også Axel Witsel og Youri Tielemans byder sig til.

Angrebet:

Belgiens goalgetter er Romelu Lukaku, men den store angriber har ikke lignet sig selv i lang tid, og på grund af skader og uregelmæssig spilletid møder Lukaku op til VM uden megen kamptræning.

Hold øje med: Kevin de Bruyne

Kevin de Bruyne

Foto: Shutterstock

Det er svært at forestille sig, at Belgien får succes til VM i Qatar, hvis ikke Kevin de Bruyne rammer et vist niveau.

Kreatøren, der tidligere på året fyldte 31 år, har i efterhånden en del sæsoner i træk vist, at han er en verdensklassespiller og en af de allerbedste på sin position på den centrale eller offensive midtbane.

Efter at have været et flop i Chelsea, hvor han aldrig formåede at spille sig i nærheden af førsteholdet, røg han først på leje til Werder Bremen og skiftede siden permanent til Wolfsburg, hvor De Bruyne virkelig begyndte at vise prøver på sit talent.

Med sit eminente overblik og sine millimeter præcise afleveringer fik Europas storklubber øjnene op for ham, og siden sommeren 2015 har han været en nøglefigur på Manchester Citys mandskab.

De Bruyne bliver desværre lidt for ofte ramt af skader, og disse har været med til at spolere perioder af flere sæsoner.

I skrivende stund ser det heldigvis ud til, at de Bruyne kommer til VM i topform, hvilket er vigtigt for det belgiske hold, der har flere af dets profiler på skadeslisten eller ude af form.

Hvis de Bruyne også kan holde sig skadesfri under slutrunden i Qatar, og hvis han samtidig rammer sit tårnhøje topniveau, som fodboldfans verden over har set flere prøver på i starten af denne sæson, kan Belgien blive en giftig VM-outsider.

Skriv en kommentar