Fodbold i Sydafrika

2

De indledende årtier

Fodboldens spæde start i Sydafrika kan dateres tilbage til slutningen af 1900-tallet, som det er set i mange andre lande, og lærdommen omkring denne uhyre populære sportsgren kom fra fodboldrødderne, nemlig europæiske indvandrere og britiske militærfolk.

Men dette betød også, at de første etablerede hold primært bestod af englændere, skotter og hollændere, mens den lokale befolkning ikke var en del af opstarten, hvilke ikke ændrede sig i de første mange år.

Først efter Anden Verdenskrig og igennem 1950’erne skete der seriøse ting, som gjorde fodbold ”tilgængelig” for alle, og i 1959 skete det næste store skridt, da der blev indført professionel fodbold ved dannelse af ”National Football League”, som bestod af 12 hold.

Denne turneringsform og opgraderingen af holdenes organisering, oplevede en voldsom tilskuerinteresse og med den stigende interesse valgte man efter 12 år etablere ”National Professional Soccer League”, som var en yderligere professionalisering af forholdene.

Turneringens første mestre blev Orlando Pirates, en klub som også er aktiv den dag i dag. Turneringen har fortsat sin eksistens, men har dog ændret navn til ”Premier Soccer League”.

Tiden efter apartheid

Apartheid har i mange, mange år været en del af tilværelsen i Sydafrika, hvilke var med til at give et hav af begrænsninger for befolkningen - begrænsninger som også havde stor betydning fodbolden i landet.

Apartheid blev formelt afskaffet ved overgangen til sort flertalsstyre i Sydafrika i første halvdel af 1990'erne og som en afløber af dette, blev ”The South African Football Association” (SAFA) etableret den 8. december 1991.

Med SAFA var der dannet grundlag for en fælles organisation til at varetage landets fodboldinteresser, national og internationalt. Det foreløbige resultat er, at der i dag er omkring 1,8 millioner registrerede spillere og så er der alle de små talenter i gader og stræder, der drømmer sig væk i fodboldens forunderlige verden.

Klubholdene

Trods de store udfordringer igennem landets historie, har fodbolden trods alt endnu en gang vist, at sport kan være med til at holde sammen på kryds og tværs af et hav af ”barriere”. Således har flere af dagens tophold i klubfodbold mange år på bagen.

De mest toneangivende af de overlevende er Kaizer Chiefs, Orlando Pirates og Moroka Swallows. Men de har igen i år dog intet kunne stille op imod det mest succesfulde hold gennem de sidste sæsoner, nemlig SuperSport United. Med mesterskabet den 24. februar 2010, sikrede de sig et ægte hattrick med tre mesterskaber på stribe.

Udviklingen

Med en optimal udvikling af egne talenter, er man godt på vej til succes. Dette er en lærdom som gælder mange brancher og i fodboldens verden er dette ingen undtagelse. Og dette element er i den grad en stor del af hverdagen i de sydafrikanske fodboldklubber, hvilke kommer til udtryk ved hele tre ”udviklingsmetoder”.

Den første er den almindelig kendte ved klubbernes egne talentudvikling, den anden ”Sanlam Kay Motsepe Cup” som bidrager, mens den tredje sker ved etablerede samarbejde med europæiske klubber.

Ved Sanlam Kay Motsepe Cup er der sikret multimillion-finansiering i de næste fem år. Sponsorerne håber, at de mange millioner vil være med til at synliggøre og udvikle talenter i denne High School-turnering.

Man forventer, at hele 4000 hold fra hele landet vil deltage og dermed vil der være et hav af spillere i spil om, at blive opdaget og holdene har et håb om berømmelse og pengepræmier. Førstepræmien i turneringen er 1 million Rand, svarende til 710.000 danske kroner. Den årlige samlede præmiesum er hele 3,4 millioner Rand, hvilket svarer til i omegnen af 2.400.000 danske kroner.

En væsentlig bidragyder til sponsorsummen, er forretningsmanden Patrice Motsepe, som håber, at den årlige præmiesum vil blive brugt til at forbedre uddannelses- og træningsfaciliteterne hos skolerne og klubberne, der på den lange bane kan være med til at udvikle nye Bafana Bafana-stjerner, og på den måde sikre, at Sydafrika vil være blandt de bedste fodboldnationer i Afrika samt resten af verden.

Det tredje udviklingsområde er, som skrevet tidligere, samarbejdet med europæiske fodboldklubber. Af de mere kendte har Manchester United og FC København etableret samarbejde. Manchester United har blandt andet haft et samarbejde med Fortune FC og senest i 2008, har de udvidet samarbejdet mellem Uniteds egne trænere og de lokale trænere.

Landsholdet

Med dannelse af SAFA havde landsholdet en ny platform at tage udgangspunkt i, og udviklingen har primært været positiv. For selvom det kun er cirka 20 år siden, at SAFA tog sin form, har A- og U-landsholdene allerede gjort sig bemærket ved flere tilfælde. Således har de allerede deltaget ved tre VM-slutrunder, første gang i 1998. 

Bedste placering ved VM er 1. runde, hvilket de opnåede i såvel 1998 og 2002. Derudover har de deltaget syv gange ved African Nations Cup, hvor de nåede helt til tops i 1996.

Resultaterne gennem tiderne betyder, at de har rutschet op og ned af FIFA’s rangliste, men siden 2002 har de stille og roligt dalet ned af listen, så de i dag er at finde på en 81. plads.

Det betyder også, at de i CAF blot er placeret på en 16. plads, hvilke ikke kan betragtes som tilfredsstillende. Ranglisten toppes af Egypten, Nigeria og Cameroon.

Men med den kommende hjemmebane ved det forestående VM, ser mange en mulighed for at komme op i toppen igen.

Skrevet af Morten Jensen

2 kommentarer

  1. Frank Olsen den

    Flot artikel, Morten. God research. Måske man kunne have nævnt et par af Sydafrika’s største spillere igennem tiden…fx Lucas Radebe, som jo i en årrække spillede for Leeds (måske du kender rockbandet Kaizer Chiefs – de kommer fra Leeds og navngav deres band efter Radebes klub i Sydafrika). Kan ikke lige komme i tanke om andre spillere…udover Zuma selvfølgelig…og Giovanni Rector 🙂

  2. Morten E M Jensen den

    Tak for den konstruktive kritik – og enig – der kunne godt have været implementeret et afsnit med tidligere/nuværende stjerner – men så er det dejligt med input ude fra 🙂

Skriv en kommentar