VM-holdanalyse 2010: Danmark

0

Danmark er placeret i gruppe E, hvor de skal møde Holland, Japan og Cameroun. VM-guide.dk har udarbejdet en analyse af det danske landshold.

Fakta:

Fulde navn: Kongeriget Danmark
Hovedstad: København
Areal: 43.098.31 km2
Indbyggere: 5.534.738
Forbund: Dansk Boldspilsunion
Kælenavn: Danish Dynamite, Olsenbanden
Placering på verdensranglisten: Nr. 34 (Marts)
Flest landskampe: Peter Schmeichel (129/1)
Flest landskampsmål: Poul Tist Nielsen (38/52)
Største sejr: Danmark-Frankrig A 17-1 (OL London, 22. oktober 1908)
Største nederlag: Tyskland-Danmark 8-0 (Breslau, 16. maj 1937)
Hjemmebane: Parken, København

VM:
Deltaget: Tre gange (1986, 1998, 2002)
Bedste resultat:
Kvartfinalen (1998)
Ottendedelsfinalen (1986)
Ottendedelsfinalen (2002)

EM:
Deltaget: Syv gange (1964, 1984, 1988, 1992, 1996, 2000, 2004)
Bedste resultat: Vindere (1992)

Confederations Cup:
Deltaget: En gang (1995)
Bedste resultat: Vindere (1995)

OL:
Deltaget: Ni gange (1906, 1908, 1912, 1920, 1948, 1952, 1960, 1972, 1992)
Bedste resultat: Vindere (1906)

VM-erfaring:

Danmark har ikke den store VM-erfaring, med bare tre slutrunder bag sig. Det taler dog til danskernes fordel i 2006 at landstræneren Morten Olsen også stod i spidsen for holdet sidst de deltog i 2002, hvor VM foregik i Japan og Sydkorea.

Selvom danskerne ikke har deltaget forfærdeligt mange gange, har de alligevel formået at gøre noget, som selv ikke Brasilien og Tyskland har formået at gøre, nemlig at kvalificere sig videre fra gruppespillet alle de gange, som de har deltaget.

Første gang i 1986 nåede holdet dog kun til ottendedelsfinalen, hvor de røg ud til Spanien. I 1998 gik holdet et skridt videre, men tabte i kvartfinalen til de senere finalister og daværende forsvarende mestre Brasilien. I 2002 røg danskerne igen ud med et brag i ottendedelsfinalen. Hele 3-0 tabte de til England.

Vejen til VM:

Danmarks vej til VM gik over en svær pulje, hvor danskerne kun var seedet treer, efter ærkerivalen og brodernationen Sverige og gruppefavoritterne Portugal. Derudover bestod danskernes gruppe af Albanien, Ungarn og Malta.

Med en overraskende sejr i Portugal og to 1-0-sejre over Sverige, var danskerne pludselig klar til VM-slutrunden. Danskerne gik igennem gruppen med seks sejre, tre uafgjorte og bare et enkelt nederlag - i den sidste kamp hjemme mod Ungarn, der samtidig var det første VM-nederlag på hjemmebane siden den 9. september 1981.

Landstræneren:

Fulde navn: Morten Per Olsen
Født: 14. august 1949
Nationalitet: Danmark
Landstræner siden: 2000
Trænerkarriere: Brøndby IF, 1. FC Köln, Ajax Amsterdam

Portræt:

Morten Olsen er den dansker, der i særklasse har været med i flest landskampe, 102 som spiller og 104 som træner, altså sammenlagt 206 landskampe (pr. 01-04-2010). Inden han tog trænergerningen op i 1990 var han selv en vigtig brik på det danske landshold, der blev opbygget gennem 1970’erne og 1980’erne. Debuten på landsholdet kom allerede i 1970, som 21-årig, da han stadig spillede for B1901.

Sidenhen tog Olsens karriere ham forbi Cercle Brügge, RC Molenbeek og derefter den belgiske storklub Anderlecht, hvor han spillede i seks år. De sidste år af hans klubkarriere blev brugt i Tyskland hos 1. FC Köln.

Som landsholdsspiller opnåede han flere milepæle. Han var blandt de professionelle spillere, der spillede med i den første kamp, hvor DBU tillod professionelle spillere i 1971 mod Portugal. Han var med, da Danmark kvalificerede sig til og deltog i deres første VM-slutrunde i 1986. Han bar anførerbindet i 50 kampe, hvilket er næstflest kampe nogensinde, og så var han den første dansker til at nå over 100 landskampe.

Straks efter at han stoppede sin aktive karriere i 1990, overtog han cheftrænersædet i Danmarks største klub på daværende tidspunkt, Brøndby IF. I spidsen for Brøndby førte han klubben til UEFA Cup-semifinalen i 1991, hvilket er det største sportslige resultat for en dansk klub til dato. Grundet økonomiske spekulationer, der fejlede og medførte økonomiske problemer og manglende sportslige resultater i 1992, blev Olsen dog fyret i Brøndby.

Han fortsatte sin trænerkarriere i hans tidligere klub 1. FC Köln i Tyskland, hvor han reddede holdet fra nedrykning tre sæsoner i træk. Han kombinerede sit ophold i Köln med at uddanne sig til fodboldtræner i 1993. Selvom han holdt holdet oppe i Bundesligaen tre år i træk, på trods af dårlig kvalitet i spillertruppen, blev han fyret grundet dårlige resultater i august 1995.

Han kom til at gå arbejdsløs i næsten to år, inden den hollandske storklub Ajax Amsterdam valgte, at satse på Olsen som træner. Han tiltrådte i juli 1997 og bragte Michael Laudrup med sig. Han formåede, at vinde ”The double” med klubben, men grundet problemer med stjernerne Frank og Ronald de Boer og deraf manglende resultater, blev han også fyret i denne klub tilbage i december måned 1998.

I efteråret 1999 blev han hyret til at erstatte Bo ”Bosse” Johansson som dansk landstræner efter EM-slutrunden i 2000. Han tiltrådte efter et dårligt EM, hvor danskerne ikke havde scoret. Men det lykkedes ham alligevel at bringe det danske hold til VM-slutrunden i Japan og Sydkorea i 2002 og sidenhen EM i Portugal i 2004.

Men da resultaterne begyndte at halte efter manglende kvalifikation til VM 2006 og EM 2008 begyndt store dele af pressen at sætte spørgsmålstegn ved hans evner som træner, hvilket kulminerede kort inden kampen mod Portugal i Lissabon i september 2008. Den overraskende sejr i Lissabon gav dog holdet medvind og Olsen fik til sidst styret sit mandskab til verdensmesterskaberne for fjerde gang i den lille nations historie.

Olsen forlængede i januar 2010 sin kontakt med DBU, så han nu forbliver landstræner til og med EM 2012. Dermed kan han gå ind til VM med forventning om, at han stadig har et job, når slutrunden er færdig, og han kan derfor koncentrere sig fuldt ud om slutrunden.

Analyse af truppen:

Danmarks mangler den helt store stjerne til at lave de individuelle præstationer, der kan afgøre en kamp, som Michael og Brian Laudrup kunne før i tiden. Holdet bliver derfor nødt til at sætte sin lid til kollektivet, omend Nicklas Bendtner må siges at væres holdet største stjerne i skrivende stund.

Målmænd:

På målmandsposten er det mere eller mindre sikkert at Thomas Sørensen fra Stoke bliver førstevalget, og som det ser ud i skrivende stund er Brøndbys Stephan Andersen mere eller mindre sikker som andetvalg. Dermed er FC København Jesper Christiansen tredjevalg, på trods af, at han ikke har stået mange kampe for københavnerne i denne sæson, grundet skader. Dermed får Danmark en kompetent målmandstrio med til Sydafrika.

Forsvaret:

Forsvaret har de senere år gennemgået en hel del forandringer fra kamp til kamp, men så længe spillerne kan holde sig skadesfri er Daniel Agger (Liverpool), Simon Kjær (Palermo) og Per Krøldrup (Fiorentina) at betragte som sikre kort til den endelige trup. Derudover må Lars Jacobsen og William Kvist forventes, at blive anvendt på højreback, mens den store overraskelse Patrick Mtiliga fra Malaga samt AZ Alkmaars Simon Poulsen sandsynligvis er hentet ind til at dække venstrebacken.

Midtbanen:

Danmarks midtbane er det sidste halve år været ramt af mange skader og derfor har kampen længe været åben til disse pladser. Morten Olsen har valgt, at tage både unge og mere rutinerede spillere med til Sydafrika. AGF's Martin Jørgensen, Juventus' Christian Poulsen, Daniel Jensen fra Werder Bremen, Dennis Rommedahl fra Ajax og Jesper Grønkjær fra FC København er alle spillere, der har været inde omkring holdet i mange landskampe. Derudover har Olsen udtaget Jakob Poulsen (AGF), Kahlenberg (Wolfsburg), Thomas Enevoldsen (Groningen), Christian Eriksen (Ajax) og Mikkel Beckmann (Randers).

Angrebet:

Danmarks angreb består af angrebstalentet Nicklas Bendtner, som til dagligt spiller i Arsenal og anføreren Jon Dahl Tomasson, som repræsenterer Feyenoord til hverdag. Udover disse to spillere, har landstræneren også fundet plads til Søren Larsen. Samlet set har denne trio scoret 73 mål i 156 kampe. Jon Dahl Tomasson har dog ikke scoret i lidt over to år nu, og han jagter dermed fortsat Poul ”Tist” Nielsens scoringsrekord på 52 mål i 38 kampe.

Styrker og svagheder:

Danskernes største styrke er kollektivet. Desuden hjælper det rigtigt meget, at de har spillet samme system siden Morten Olsen overtog holdet i 2000.

Største svaghed står i mangel på individualister, der kan afgøre en kamp på egen hånd. Det nærmest danskerne kommer dette er angriberen Nicklas Bendtner, uden at han dog kan afgøre kampene alene.

Den forventede ideelle opstilling:

Thomas Sørensen

Lars Jacobsen - Simon Kjær - Daniel Agger - Simon Poulsen

Christian Poulsen - Daniel Jensen

Dennis Rommedahl - Jon Dahl Tomasson - Thomas Kahlenberg

Nicklas Bendtner

Skrevet af Ronni Bødker

Skriv en kommentar