VM 2018-holdanalyse: Schweiz

0

Schweiz spiller i gruppe E, hvor de har selskab af Brasilien, Costa Rica og Serbien. Læs mere om Schweiz' historie, landstræner og VM 2018-trup her.

Fakta:

Fulde navn: Schweiz
Hovedstad: Bern
National-stadion: Stade de Suisse (32.000 tilskuere)
Antal indbyggere: 8.401.120
Øgenavn til landsholdet: Squadra nazionale (landsholdet)
Placering på verdensranglisten: 8 (januar 2018)
Flest landskampe: Heinz Hermann (117 kampe)
Flest mål: Alexander Frei (42 mål)
Største sejr: Schweiz - Litauen: 9-0 (25. maj, 1924)
Største nederlag: Ungarn - Schweiz: 9-0 (29. oktober, 1911)

Schweiz’ største resultater:

EM:
1/8-finale I 2016

VM:
Kvartfinale I 1934, 1938 og 1954

VM-historik:

1934: Kvartfinale
1938: Kvartfinale
1950: Gruppespil
1954: Kvartfinale
1962: Gruppespil
1966: Gruppespil
1994: 1/8-finale
2006: 1/8-finale
2010: Gruppespil
2014: 1/8-finale

Schweiz’ VM-erfaring:

VM i Rusland bliver 11. gang, at Schweiz skal spille ved verdens største fodboldturnering. Schweizerne har med andre ord masser af VM-erfaring, og faktisk har de ikke misset en VM-slutrunde siden 2002.

Trods den store kontinuitet har Schweiz ikke imponeret stort ved de seneste tre VM-slutrunder. To gange er endestationen blevet ottendedelsfinalen, mens det tredje gang blev til knock-out allerede i gruppespillet.

Schweiz’ bedste VM-resultater er tre kvartfinalepladser, som er kommet i hus i 1934, 1938 og 1954.

Schweiz’ vej til VM 2018:

Schweiz blev udtrukket i kvalifikationsgruppe B, hvor de skulle op imod Portugal, Ungarn, Færøerne, Letland og Andorra.

Ganske som ventet blev kampen om førstepladsen en duel mellem schweizerne og Cristiano Ronaldos portugisiske mandskab. Ungarn, som var med ved EM i 2016, var ikke i nærheden af at kæmpe med om VM-pladserne.

Både Schweiz og Portugal endte med imponerende 27 point ud af 30 mulige. Desværre for schweizerne havde portugiserne en langt bedre målscore end de rødblusede.

Derfor vandt Portugal gruppe B for snuden af Schweiz, som i stedet måtte ud i to playoff-kampe mod Nordirland.

Trods store vanskeligheder fik Schweiz VM-pladsen i hus. Men faktisk var det en klokkeklar dommerfejl, der afgjorde det for de schweiziske favoritter.

De fik nemlig tilkendt et straffespark i første kamp i Belfast, som kun den rumænske dommer Ovidiu Hategan kunne få øje på. Forsøget fra 11-meterpletter blev sikkert udnyttet af Ricardo Rodríguez, og så vandt gæsterne 1-0.

Da returopgøret få dage senere endte uden scoringer, kunne Schweiz – trods utilfredshed blandt nationens tilskuere – kalde sig VM-deltager for 11. gang.

Schweiz’ landstræner – Vladimir Petkovic:

Navn: Vladimir Petkovic
Født: 15. august, 1963
Nationalitet: Schweiz
Landstræner siden: 2014
Trænerkarriere: Bellinzona, Malcantone Agno, Lugano, Bellinzona, Young Boys, Samsunspor, Sion, Lazio, Schweiz.

Embed from Getty Images

Analyse af Schweiz’ VM 2018-trup:

Der findes masser af dygtige schweiziske spillere, som har været med til at sikre nationen endnu en VM-deltagelse. Eneste minus for Schweiz er, at de mangler en angriber, der kan lave masser af mål.

Til gengæld har de både på målmandsposten, i forsvaret og på midtbane kvalitet, som gør, at de kan blive en udfordring for alle, de møder til VM 2018.

Målmænd:

Yann Sommer fra tyske Gladbach vogter det schweiziske mål – og det gør han ofte med stor sikkerhed.
Kun syv mål lukkede Sommer ind i 12 kvalifikationskampe, og med den 29-årige keeper bag sig bør forsvarsspillerne fra Schweiz ikke være nervøse under VM.

Forsvaret:

I Schweiz’ forsvar er der tre mænd, som kæmper om de to centrale pladser. Fabian Schär ligner et sikkert kort, mens Johan Djourou, som ofte er blevet kritiseret for sit forsvarsspil i de seneste sæsoner, bliver presset.

Det gør han af den unge og fremadstormende Manuel Akanji, der i januar-transfervinduet skiftede fra Basel i hjemlandet til Dortmund.

På de to backs er der endnu større kvalitet, da dødboldseksperten Ricardo Rodríguez AC Milan og Juventus’ Stephan Lichtsteiner huserer i hhv. venstre og højre side. Begge har offensive kvaliteter, som kan gøre ondt på selv de bedste mandskaber.

Midtbanen:

Arsenals Granit Xhaka er omdrejningspunktet på midtbanen for Schweiz. Problemet for Xhaka er, at han ofte pådrager sig gule eller røde kort. Og det kan blive dyrt til VM.

I offensiven skal Xherdan Shaqiri forsøge at gøre livet surt for modstanderne. Den 26-årige Stoke-spiller er giftig, når han trækker ind i banen fra sin højre kant, og på landholdet er han ofte garant for mål, hvilket et mål i næsten hver tredje landskamp vidner om.

Angrebet:

Som tidligere nævnt er det i angrebet, at Schweiz har de største udfordringer. Førstevalget er Benficas Haris Seferovic, mens der også er blevet forsøgt med Admir Mehmedi og Eren Derdiyok uden held.

Hold øje med: Xherdan Shaqiri

Schweiz’ største stjerne er uden tvivl Xherdan Shaqiri. Efter en fantastisk indledning på sin seniorkarriere i Basel gik turen videre til mægtige Bayern München.

Her udeblev succesen for Shaqiri, som i stedet drog videre til Inter, hvor det også blev småt med succes. Kun 15 kampe nåede han i det italienske, inden han skiftede videre til Premier League og noget mere ydmyge forhold i Stoke. Og her virker det til, at den nu 26-årige tekniker nu har fundet lykken.

På landsholdet præsterer Shaqiri ofte godt, og ved VM i Rusland er han også nøglen til succes for det schweiziske mandskab.

Embed from Getty Images

Skriv en kommentar