VM-holdanalyse 2010: Schweiz

0

Schweiz ligger i gruppe H, hvor de skal op imod Spanien, Honduras og Chile. VM-guide.dk har udarbejdet en analyse af Schweiz’ VM-landshold.

Fakta:

Fulde navn: Schweiz
Hovedstad: Bern
National-stadion: St Jakob-Park (Kapacitet: 42.500 )
Landets areal: 41.284 km2,
Antal indbyggere: 7,8 mio. (2009)
Forbundets navn: Swiss Football Association.
Øgenavn til landsholdet: Schweizer Nati
Placering på verdensranglisten: Nr. 26 (Marts)
Flest landskampe: Heinz Hermann, 117 kampe
Flest mål: Alexander Frei, 40 scoringer
Største sejr: Schweiz - Litauen - 9-0 (France, 25. maj 1924)
Største nederlag: Schweiz – Ungarn - 0-9 (Ungarn, 29. oktober 1911)

De største resultater:

EM-erfaring:

Schweiz har deltaget ved tre EM-slutrunder, alle tre indenfor nyere tid, 1996, 2004 og 2008. Og alle tre slutrunder er endt med samme resultat, nemlig at de er blevet elimineret i gruppespillet, så der er ikke de bedste erfaring hermed.

VM-erfaring:

Til gengæld er der bedre erfaring er med VM-slutrunderne, men de gode resultater ligger mange år tilbage og kan ikke bruges til det store i dag – andet end man har en fornuftig historik at se tilbage på. Schweiz har deltaget otte gange ved VM og de bedste resultater ligger tilbage til 1934, -38 og -54, hvor de nåede kvartfinalerne.

I nyere tid er det blevet til to slutrunder, i henholdsvis 1994 og 2006. Ved begge slutrunder nåede man videre fra gruppespillet, men herefter var det så også slut. I 1994 blev det en brat exit, da Spanien sænkede dem 0-3, mens man i 2006 tabte til Ukranie ved straffesparkskonkurrence efter 0-0 ved ordinær og forlænget spilletid.

Vejen til VM-slutrunden:

Schweiz var placeret i kvalifikationsgruppe 2, hvor modstanderne var Grækenland, Letland, Israel, Luxembourg og Moldova, og Schweiz var sået gode chancer, men starten på kvalifikationen var katastrofal, da det i først opgør blev 2-2 ude mod Israel og efterfølgende blev til et hjemmenederlag til Luxembourg. Schweiz var chokeret!

Men derefter fik Hitzfeld & Co. ændret på indsatsen og resten af kampene blev som ubesejret og dermed kunne de tage førstepladsen med 21 point, et mere end Grækenland på andenpladsen.
Landstræneren:

Fulde navn: Ottmar Hitzfeld
Født: 12. januar 1949 (61 år)
Nationalitet: Tyskland
Landstræner siden: 2008

Træner-karriere:

Ottmar Hitzfeld startede i 1983 med hans første træner erhverv, hvor han havde ansvaret for FC Zug. Derefter havde han et par længere perioder hos henholdsvis FC Aarau og Grasshopper inden han i 1991 overtog roret hos Dortmund, hvor han havde flere gode år og fik i denne periode tildelt titlen som verdens bedste træner.

En succes som gjorde, at han var eftertragtet hos de største og i 1998 erhvervede ligakonkurrenterne fra Bayern München ham. Et hold som han trænede over to gange; først fra 1998-2004 og igen i sæsonen 2007-2008. I 2008 var dette kapitel slut og i stedet blev Hitzfeld træner for Schweiz, som han med succes har ført til Sydafrika.

Portræt:

Inden trænergerningen startede har Hitzfeld haft en lang aktiv karriere, hvor det er blevet til flere ophold hos schweiziske klubber samt et treårigt ophold hos tyske Stuttgart, hvor han spillede med en del succes.

Analyse af truppen:

Schweizs bruttotrup er udtaget, men hvem kan så have en afgørende effekt i de enkelte led. Nedenstående er et bud på de profiler, som kan forventes at få en afgørende rolle for deres land.

Målmænd:

Diego Benaglio har i en forholdsvis ung alder etableret sig for førstekeeper for såvel landsholdet som for Wolfsburg. Med sine 26 år har han endnu mange år tilbage, men han har også allerede masser af erfaring fra schweizisk, portugisiske og tysk fodbold. Han bliver derfor et vigtigt kort for Schweiz under slutrunden.

Forsvaret:

Her ville det være en drøftelse mellem de to Arsenalspillere Philippe Senderos og Johan Djourou, men da Djourou har været ude det meste af sæsonen efter en knæoperation, er han tvivlsom, som fast starter. Derfor må Senderos betragtes som den stærkeste spiller i den bagerste kæde. Seneros har dog haft et par tvivlsomme sæsoner med to udlån (Milan/Everton), hvor af ingen af dem har været særlig succesfulde. Derfor er det spændende at se, om han kan finde sit bedste niveau frem til slutrunden.

Midtbanen:

Tranquillo Barnetta er formentlig det stærkeste kort på midtbanen. Bayer Leverkusen mand gjorde sig positivt bemærket under VM i 2006, og samtidig har han en god spiforståelse med Frei, hvilke kan blive en gevinst under slutrunden. Som yngre blev Barnetta i 2002 kåret til bedste spiller ved EM for U-17.

Angrebet:

I front er det den erfarne Alexander Frei, som Schweiz vil sætte deres lid til. Som anfører og det mest scorende landsholdsspiller til dato, har Frei en kæmpe betydning for hans hold, også selvom nogle mener, at han er på vej ned rent karrieremæssigt, illustreret ved hans skifte sidste sommer fra Dortmund til Basel. Men lige meget hvad, så har en de rette elementer til en sådan slutrunde, og vil være en god støtte til yngre og mindre erfarne spiller til at kunne håndtere en så stor begivenhed, som VM er. De seneste meldinger går dog på, at Frei er VM-tvivlsom, og det kan i sidste ende blive et stort tab for Schweiz' VM-mandskab.

Styrker og svagheder:

Til trods for en førsteplads i deres kvalifikationsgruppe så er der fra flere eksterne kanter en begrænset optimisme omkring Schweiz’ muligheder ved det kommende VM. En af grundene hertil er, at offensiven ikke menes at være stærk nok, til trods for at man har den erfarne Frei i rådighed, som har vist sig særdeles målfarlig i Basel efter skiftet hertil fra Dortmund sidste sommer.

Men spørgsmålet er selvfølgelig, om han i samarbejde med resten af truppen kan bringe succes til Schweiz. Defensivt er formentlig deres stærkeste side, da truppen her indeholder flere erfarne spillere som begår sig i større europæiske klubber. Derudover er spørgsmålet rent defensivt, om Johan Djourou bliver kampklar, da dette vil kunne styrke holdet.

Den forventede ideelle opstilling:

Benaglio
 
Lichtsteiner – Senderos – Grichting – Spycher
 
Padalino – Fernandes – Inler – Barnetta

Frei – Derdiyok

Skrevet af Morten Jensen

Skriv en kommentar