VM-holdanalyse 2010: Spanien

1

Spanien ligger i gruppe H, hvor de skal op imod Schweiz, Honduras og Chile. VM-guide.dk har udarbejdet en analyse af det spanske VM-landshold.

Fakta:

Fulde navn: Spanien
Hovedstad: Madrid
National-stadion: Her benyttes tre stadions - Santiago Bernebéu, Vicente Calderón og Mestalla.
Landets areal: 504.030 km2,
Antal indbyggere: 46,0 mio. (2010)
Forbundets navn: Royal Spanish Football Federation
Øgenavn til landsholdet: La Furia Roja, La Roja
Placering på verdensranglisten: Nr. 2 (Marts)
Flest landskampe: Andoni Zubizarreta, 126 kampe
Flest mål: Raúl, 44 scoringer
Største sejr: Spanien - Bulgarien - 13-0 (Spanien, 21. maj 1933)
Største nederlag: Spanien – England/Italien - 7-1 (England/Italien, 1931/1928)

De største resultater:

Spanien er en nation, som har deltaget ved mange slutrunder. Det er i alt blevet til 12 VM-slutrunder, 9 EM-slutrunder samt en enkelt deltagelse med Confederations Cup.

Confederations Cup:

Spanien deltagelse med Confederations Cup forekom i 2009, hvor det i den indledende gruppe blev til tre sejre over henholdsvis New Zealand, Irak og Sydafrika. I semifinalen var Spanien også favoritter, da de mødte USA, men USA overraskede og tog en 2-0 sejr. Dermed måtte Spanien nøjes med en bronzekamp mod Sydafrika, som blev slået 3-2 i forlænget spilletid.

EM:

Med deltagelse ved ni EM-slutrunder er det blevet til to mesterskaber, i henholdsvis 1964 og 2008. Spanien ellers flere gange været spået som favoritter, men har gang på gang skuffet, hvorfor glædens størrelse var ekstrem, da det endelig lykkes at vinde EM-trofæet for anden gang i 2008 – og denne gang i forholdsvis sikker stil.

I gruppen blev alle kampe vundet, hvor modstanderne var Rusland (4-1), Sverige (2-1) og Grækenland (2-1). I kvartfinalen skulle de forsvarende verdensmestre, Italien, besejres og her måtte afgørelsen findes ved straffesparkskonkurrence. En konkurrence som blev vundet 4-2. Derefter ’smadrede’ Spanien endnu en gang Rusland, 3-0, i semifinalen, mens tyskerne blev slået 1-0 i finalen, på mål af Torres.

VM-erfaring:

Til trods for flere forsøg er det aldrig lykkes Spanien komme til tops ved VM og som ved EM er slutrunder ofte sluttet langt før end forventet for de spanske spillere. Bedste placering skal man helt tilbage til 1950 for at finde, hvor det blev til en fjerdeplads.

I de seneste årtier er den højest opnåede placering, en plads i kvartfinalen, hvilke har været tilfældet i 1986, 1994 og 2002. I 2002 mener flere dog at holdet blev bortdømt i kampen mod Sydkorea, da hele to mål blev annulleret, og så afslutningsvis måtte de se sig slået i straffesparkskonkurrencen.

Vejen til VM-slutrunden:

Med modstandere som Bosnien-Hercegovina, Tyrkiet, Belgien, Estland og Armenien var Spanien storfavoritter til at kvalificere sig til Sydafrika, men at de skulle være så suveræne havde nok kun de få regnet med.

Med sejre i samtlige kampe og en målscore på 28-5 var der ingen tivil om holdets kvaliteter og suverænitet i gruppen. Dermed var de forsvarene europamestre klar til endnu et VM og håbet er stort i Spanien, da der er flere som mener, at de i Sydafrika kan lave det bedste VM-resultat nogensinde.

Landstræneren:

Navn: Vicente del Bosque
Født: 23. december 1950 (59 år)
Nationalitet: Spanien
Landstræner siden: 2008

Træner-karriere:

Del Bosque har i større eller mindre omfang været tilknyttet Real Madrid siden 1964, men det var først 30 år senere, at han fik lov til at prøve kræfter med førsteholdstruppen for et par måneder efter afskedigelsen af Benito Floro Sanz og før udnævnelsen af Jorge Valdano. Han havde igen ansvaret i 1996 for en enkelt kamp, men i 1999 besluttede klubbens ledelse til at give ham fuldtidsjobbet.

I hans fire sæsoner var Del Bosque med til at give klubben flere succesoplevelser end man havde oplevet i de seneste årtier, heraf bl.a. to Champions League titler i 2000 og 2002 samt to La Liga titler i 2001 og 2003. Del Bosque var/er berømt for sin ydmyge, tålmodige og fordringsløs stil, hvorfor det også kom som et chok, da Real Madrid ikke ønskede at forny Del Bosque kontrakt i 2003, blot en dag efter de havde vundet klubbens 29. La Liga titel.

Året efter blev han tilbudt jobbet som landstræner for Spanien, efter deres katastrofale indsats ved EM i 2004, men Del Bosque takkede nej. I stedet blev det til en cheftræner plads hos tyrkiske Besiktas, men modsat tidligere præstationer, så kunne han ikke opnå succesfulde resultater her og efter en lille sæson blev Del Bosque fyret. Næste væsentlige tilbud til Del Bosque kom året efter, da Mexico tilbyd ham pladsen os sig, men efter længere overvejelse blev dette også til et nej.

To år senere kunne han dog ikke sige nej til det spanske landshold, da han endnu en gang fik tilbuddet. Og kvalifikationen til Sydafrika er gået over al forventning. Med ti sejre ud af ti mulige var der aldrig nogen tvivl om, hvorvidt Spanien skulle en tur til Sydafrika.

Portræt:

Del Bosques liv har altid handlet om fodbold og hans oplevelser har været mange. I hans yngre dage var aktiv på banen, hvor hans fortrukne plads var i forsvaret – men kunne også benyttes på den defensive midtbane. Af klubber nåede han at repræsentere Castilla CF, Córdoba, Castellón, og Real Madrid og det blev samtlige til 441 kampe i La Liga, og 30 mål.

Titler blev det også til, da han var med til at vinde fem La Liga mesterskaber samt fire Copa del Rey titler med Real Madrid. Landsholdet nåede han også at repræsentere, da det blev til 18 kampe af slagsen, med et enkelt scoring.

Analyse af truppen:

I Spaniens trup finder man mange profiler og derfor kan det være svært at fremhæve enkelte spillere, men nedenstående er forsøgt at skitsere, hvem der kan have en afgørende effekt i de enkelte led.

Målmænd:

På målmandsposten finder man uden tvivl Real Madrids førstekeeper, Iker Casillas, som trods hans alder i mange år har været en af verdens bedste målmænd – år efter år og dermed er Casillas en vigtig brik i Spaniens søgen efter succes, som det var tilfældet ved EM i 2008, hvor Casillas af flere blev nævnt som årsagen til, at mesterskabet kom hjem til Spanien. Dette bliver Casillas tredje VM.

Forsvaret:

Foran Casillas arbejder er en solid forsvarsmur, med to erfarne og to yngre spillere. Skal man fremhæve nogle her, må det være holdkammerater fra Barcelona; Carles Puyol og Gerard Piqué. De er utrolig stærke og med et indgående kendskab til hinanden bliver der sjældent lavet fejl. Men et samlet tegn på forsvarets kvalitets ses ved, at de blot ”lod” fem mål passere gennem deres kæde ved kvalifikationen.

Midtbanen:

Men Spaniens sande styrke er efter vores opfattelse at finde på midtbanen. Med Alonso, Xavi, Silva og Iniesta på banen (samt flere stjerner på bænken, bl.a. Fabregas) har de formentlig den stærkeste midtbane på papiret ved det kommende VM.

Og kvaliteterne er såvel defensive som offensive, for lige så gode de er til at nedbyrde de opbyggende spil fra modstanderen, så besidder de kvaliteter, der gør det lettere at være angriber for Spanien end for andre nationer. Med deres gode evne til at kontrollere tempoet i spillet samt dødbringende afleveringer til angriberne – har de mange tangenter at spille på.

Angrebet:

I front er angrebsduoen umiddelbart givet på forhånd, men vel er så stærkest af Fernando Torres og David Villa. Torres for mest plads i avisspalterne grundet den højere mediedækning af engelsk fodbold og det faktum, at Torres flere gange har været Liverpools enmandshær, men på landsholdet er det Villa der har haft mest tur i den og er den mest målfarlige herre af de to. Med syv mål i kvalifikationen viste Villa en fantastisk målnæse og kan med opbakning fra resten af holdet være en kandidat til at blive turneringens topscore.

Styrker og svagheder:

Holdet består udelukkende af kvalitetsspillere - også de bænkede spillere. Hovedparten er fast inventar på deres respektive europæiske tophold, og er derfor vant til store kampe og kampe med høj intensitet, hvilke kan blive afgørende gennem turneringen.

Endnu en kvalitet som kendetegner Spanien er kombinationen af højt teamwork og så de enkeltes spillere evner til selv at gå ind og afgøre kampene, hvorfor Spanien vil blive en meget vanskelig modstander ved den kommende slutrunde.

Dermed er det også sagt, at holdet ikke har en håndfuld af svagheder, men skal man vurdere modstanderens muligheder, vil det formentlig være ved at udfordre Spaniens to backs.

Ramos og Capdevila er begge offensive og kan i perioder tilsidesætte deres defensive pligter, specielt Ramos. Men dermed ikke sagt, at modstanderen skal satse 100 % herpå, da de offensive backs også er en af Spaniens forcer, som kan være med til at splitte modstanderen.

Den forventede ideelle opstilling:

Casillas
 
Ramos – Puyol – Pique – Capdevila

Alonso
 
Iniesta – Xavi – Silva
 
Villa - Torres

Skrevet af Morten Jensen

1 kommentar

Skriv en kommentar