VM-blogger: Det vrimler med udenlandske fodboldfans!

0

VM-guide.dk’s blogger i Brasilien, Kasper Vorm, oplever VM-slutrunden fra nærmeste hold. Han fortæller bl.a., at det vrimler rundt med udenlandske fodboldfans.

Efter den sløveste kamp nogensinde mellem Mexico og Brasilien, viste værtslandet endelig hvem, som spiller bedst. Brasilien smadrede Cameroun i mandags til 4-1, hvilket kvalificerede Brasilien videre til ottendedelsfinalen.

Der er gået et par uger siden VM blev fløjtet i gang, og siden da har festen endnu ikke haft en pause for turisterne. Så skulle det da lige være en søndag eftermiddag på stranden med tømmermænd.

Det gik først rigtigt op for mig i mandags, hvor overfyldt byen egentlig er. Det er lige før, at der er flere turister end brasilianer, nej virkelig, det er sandt!

Mandag morgen, en overfyldt metro, men i dag er det en anden stemning. Normalt er metroen fyldt med avislæsende, Facebooks-narkomaner på vej til arbejde, men i dag er det anderledes.

Ni ud af ti er iført en landsholdstrøje. Forestil dig argentinere, chilenere, tyskere, hollændere, englændere etc. en stor kaotisk regnbuestrøm af turister. Man skal gøre sig rigtigt umage for at spotte en brasilianer. De gulgrønne landsholdstrøjer er begyndt at snyde, da det er #1 turistsouvenir blandt udlændingene. Det eneste, som rigtigt adskiller turisterne fra brasilianerne, er turisternes solskoldede kroppe samt hævede myggestik på ben og arme.

Det er et specielt syn, at se så mange forskellige turister samlet et sted, kan det blive ”værre”? – Ja det kan det! Ud træder jeg af metroen og står to blokke væk fra Copacabana-stranden. Aldrig i mit liv har jeg set så megen politi samlet på et sted.

De er skam ikke generte for at stå med fuldautomatiske maskinpistoler over skulderen. Det var sgu da et mærkeligt behov for at vise sin tilstedeværelse, tænker jeg og spadserer videre mod stranden. Det er ikke så voldsomt mange kampe, som skal spilles i Rio, selvfølgelig finalen, men alligevel er det her, hvor alle turister befinder sig.

Selvfølgelig bør der være mere politi på gaden - jo, jo fair nok, men i sådan én grad? - Provokation – Tjek!
De fleste turister lægger ikke engang et øje på de bevæbnede betjente. Undskyld, betjente er for blødsødent – soldater, mente jeg. De vader bare forbi, som var det en hvilken som helst hverdag.

To blokke længere væk ligger stranden, hvor feststemningen i hvert fald ikke fejler noget. Tusindvis af fodboldglade tilskuere vælger at se de daglige kampe på Copacabana, hvor der er opsat en kæmpe fladskærm til folket.

FIFA FAN FEST, kalder man det, og en fest er det i den grad! Ikke nogle hooligans, der lægger op til slagsmål, men derimod kun muntre chilenere, som omfavner hollændere til trods et for et nederlag på 2–0 til Holland. Det er sgu da den rigtige fodboldånd!

For én gang skyld tager jeg rent faktisk min hat af, og lader mit selvlysende hår tale for sig selv. Normalt stopper folk op og stirrer med store øjne, når jeg kommer gående igennem byen uden hat, men i dag falder jeg faktisk ind i mængden.

Men få minutter efter bliver der ironisk nok alligevel råbt ad mig; »Welcome to Brazil, Gringo!« Jeg får hurtigt råbt en kæk portugisisk kommentar tilbage til gruppen af brasilianere, hvorefter de bryder grinende sammen.

Senere på eftermiddagen skal Brasilien spille imod Cameroun, så jeg vender hjemad for at se kampen i et mere familiært miljø, langt væk fra hele turistfesten. Man møder mange udenlandske tosser i løbet af disse dage, så det kan være rart med et afbræk til tider. I det mindste drikker brasilianerne sig ikke fra vid og sans under en fodboldkamp, eller for den sags skyld efter kampen!

Hvad kan jeg sige? – Rio de Janeiro er for alvor præget af turisme, fest og glæde samt fodbold i disse VM-dage.

På lørdag skal det så vise sig, hvor gode Brasilien egentlig er, når de Brasilien og Chile mødes! Men jeg håber da, at Brasilien vinder igen!

Om VM-bloggeren Kasper Vorm:

Kasper Vorm

21-årige Kasper Vorm har været bosiddende i Brasilien, siden han færdiggjorde sin studentereksamen i Herning 2012.

Han bor i øjeblikket til dagligt i Rio de Janeiro sammen med sin brasilianske kæreste, som han mødte i Danmark i 2011. I øjeblikket arbejder han som privat engelsklærer samt driver en lille forretning med salg af cupcakes.

Udover at være flydende til portugisisk, viser Kasper en stor forkærlighed til den brasilianske kultur i form af den brasilianske kampsportdans capoeria samt Brasiliens bossa nova på guitar.

Skriv en kommentar