VM-holdanalyse 2010: Chile

0

Chile er placeret i gruppe H, hvor de skal møde Schweiz, Honduras og Spanien. VM-guide.dk har udarbejdet en analyse af det chilenske landshold.

Fakta:

Fulde navn: Chile
Hovedstad: Santiago (Her bor knap halvdelen af Chiles befolkning)
National-stadion: Estadio Nacional (Kapacitet: 65.127 )
Landets areal: 756. 950 km2
Antal indbyggere:  17,1 mio. (April, 2010)
Forbundets navn: FFCH (Federación de Fútbol de Chile)
Øgenavn til landsholdet: "La Roja" (The Red One), El Equipo de Todos (Everybody's team)
Placering på verdensranglisten: 15 (Højst: 6, Lavest: 84)
Flest landskampe: Leonel Sánchez, 84 kampe
Flest mål: Marcelo Salas, 37 scoringer
Største sejr: Chile – Venezuela (1979) / Armenien (1997) - 7-0 (begge i Chile)
Største nederlag: Brasilien – Chile - 7-0 (Rio de J., 17. september 1959)

De største resultater:

Copa America: 

Ved Copa America er det blevet til hele 35 deltagelser, men trods de mange slutrunder, er det endnu ikke lykkes Chile at gå hele vejen. I fire tilfælde har de måtte tage til takke med sølvmedaljerne. Dette har været tilfældet i 1955, 1956, 1979 og 1987.

 VM-erfaring:

Chile var repræsenteret ved det første VM, som blev afholdt i Uruguay i 1930. Og Chile fik en rigtig god start på deres VM-historie, men trods to sejre i den indledende runde, så måtte de alligevel forlade turneringen efter gruppespillet. Herefter er det blevet til yderligere seks optrædener og heraf er det lykkes to gange for Chile at gå videre fra gruppespillet. Første gang det skete var på hjemmebane i 1962 og Chile gav hjemmepublikummet er stor oplevelse, da de nåede frem til semifinalerne. Men her blev de budt op til dans af brasilianerne, som skulle vise sig at være en for stor mundfuld, da det blev til 2-4. Således måtte de ud i en bronzekamp, der blev vundet 1-0 over Jugoslavien. Anden gang er i nyere tid, da det lykkes at sikre videre avancement i 1998 i Frankrig. Her lå de i gruppe med Italien, Cameroun og Østrig, og ved hjælp af den farlige angrebsduo Salas og Zamorano, lykkes det for Chile at spille sig videre. I næste runde ventede Brasilien og endnu en gang blev de den onde ånd, da Brasilien sejrede så sikkert som 4-1.

 Vejen til VM-slutrunden:  

I den sydamerikanske VM-kvalifikation (CONMEBOL) har tre holdt skilt sig ud, Brasilien, Chile og Paraguay, mens kampen om fjerdepladsen var lagt hårdere. Men Chile har gennem kvalifikationen vist sig værende en rigtig stærk nation med flere gode resultater, hvor det blev til ti sejre ud af 18 mulige. Eneste nation Chile havde problemer med, såvel hjemme som ude, er endnu en gang Brasilien, da det blev 0-3 hjemme og 2-4 ude.

 Landstræneren:

Fulde navn: Marcelo Alberto Bielsa Caldera

Født: 21. juli 1955

Nationalitet: Argentina

Landstræner siden: 2007

Træner-karriere:

Bielsa startede sin trænergerninger i Newell’s Old Boys i 1990, hvor det blev til et par sæsoner, inden han prøvede lykken i F.C. Atlas A.C., Club América og Vélez Sársfield i perioden 1992-1998. I 1998 skulle Bielsa til at afprøve sine kræfter i det europæiske, da han blev træner i Espanyol, men det blev en kort fornøjelse, da det argentinske landshold kaldte. Første store succes her blev kvalifikationen til VM i 2002, men slutrunden blev en skuffelse for de argentinske fans – og lidt mod forventning, så fik Bielsa lov til at forblive i trænersædet. Denne beslutning skulle de ikke fortryde, da Argentina i 2004 blev runners-up ved Copa América og senere samme år vandt den olympiske turnering. Dermed var Bielsa inde i varmen igen, men så overraskende han ved at aflevere sin opsigelse. Herefter gik han ind i en periode uden trænerjobs, før han i 2007 overtog Chiles landshold.

Portræt:

Ud over en til dato flot trænerkarriere, har Bielsa også haft en aktiv karriere på banen, men dog i begrænset omfang. Det blev kun til et begrænset antal kampe for Newell’s Old Boys inden han i en alder af blot 25 år valgte at ligge støvlerne på hylden.

Analyse af truppen:

Chiles trup består af mange interessante navne, som dog måske ikke umiddelbart klinger hos de fleste. Men hvem kan så have en afgørende effekt i de enkelte led. Nedenstående er et bud på de profiler, som kan forventes at få en afgørende rolle for deres land.

Målmænd:

Et af de sikreste kort på holdet er målmandsposten, hvor man finder holdets kaptajn, nemlig Claudio Bravo. En mand, som er en vigtig del af de defensive kvaliteter.

 Forsvaret:

I forsvaret er Medel formentlig en af de største profiler. Medel er en alsidig forsvarsspiller, som også kan anvendes på den defensive midtbane. Medel er fast mand i Boca Juniors (Argentina), og ligeledes regelmæssig starter på landsholdet. Han er kendt for den intensitet, hvormed han forfølger bolden (hvilket gav ham øgenavnet "Pit Bull" og "den chilenske Gattuso"). Medels betydning for Chile så man også under kvalifikationen, hvor han var en af banens bedste i deres 1-0-sejr over Argentina.

Midtbanen:

Matías Fernández er formentlig det stærkeste kort på den chilenske midtbane. Den offensive midtbanespiller bliver i nogle fodboldkredse vurderet til at have nogle sammenligneligheder med brasilianske Kaká. Fernández kan forventes i perioder af kampene at køre i rotation med frontangriberen Humberto Suazo.

Angrebet:

Træner Bielsa er tilhænger af konceptet med at angribe fodbold med to wingers, og her finder vi en af holdets profiler, nemlig Alexis Sánchez, i højre side. Sánchez er vanskelig at dække op, da en af hans forcer er én-mod-én-situationer, og netop dette gør Sánchez til manden, der i høj grad er med til at åbne modstanderens forsvar. Og når dette sker, kommer vi til den sidste profil, vi vil nævne her. Nemlig Humberto Suazo, som i høj grad formår at modtage og afslutte læderet imod målrammen efter Sánchez’ forarbejde. Suazo har været en væsentlig del af Chiles succes, da han med ti mål var topscorer i Sydamerikas kvalifikationsrunde.

Styrker og svagheder:

Når man ser på den forventede holdopstilling, er der ikke mange navne, der springer i øjnene som de store profiler, og som nation er det almindeligt, at man ikke forventer, at de når særligt langt i turneringen, hvor modstanderen let kan komme til at undervurdere Chile. Dette skal de forsøge at udnytte i den grad, det er muligt, for Chile er et hold med flere kvaliteter, hvilket blev bevist i kvalifikationen, hvor de opnåede 2. pladsen i det altid hårde sydamerikanske kvalifikationsfelt.  

 

Den forventede ideelle opstilling:

Claudio Bravo

 Gary Medel – Waldo Ponce – Gonzalo Jara

 Rodrigo Millar – Carlos Carmona – Jean Beausejour – Matías Fernández

 Axelis Sánchez – Humberto Suazo – Mark González

 

 Skrevet af Morten Jensen

Skriv en kommentar