VM-holdanalyse 2010: Sydafrika

0

VM-værtsnationen Sydafrika er placeret i gruppe A, hvor de skal forsøge, at besejre Frankrig, Mexico samt Uruguay. VM-guide.dk har udarbejdet en analyse af holdet.

Fakta:

Fulde navn: Sydafrika

Hovedstader:

Pretoria (facto hovedstad),

Bloemfontein (lovgivende hovedstad),

Cape Town (juridisk hovedstad)

National-stadion: Soccer City (Kapacitet: 94.700)

Landets areal: 1.221.037 km2

Antal indbyggere: 49.320.000

Forbundets navn: South African Football Association

Øgenavn til landsholdet: Bafana Bafana (Drengene)

Flest landskampe: Aaron Mokoena, 99 kampe

Flest mål: Benni McCarthy, 35 scoringer

Største sejr: Australien - Sydafrika - 0-8 (17. september 1955)

Største nederlag: Australien - Sydafrika - 5-1 (7. juni 1947)

De største resultater:

African Nations Cup:

1996 - Vinder

VM:

1998 - Røg ud efter 1. runde

2002 - Røg ud efter 1. runde

COSAFA Cup:

2002 - Vinder

2007 - Vinder

2008 - Vinder

VM-erfaring:

Sydafrika har været med i VM to gange tidligere, men ved begge slutrunder, er de blevet slået ud efter første runde. Ved VM i Frankrig i 1998 var de i gruppe med Frankrig, Danmark og Saudi Arabien. I det første opgør mod værtsnationen Frankrig tabte de med hele 3-0.

I næste opgør, stod der Danmark på menuen, hvor parterne delte 1-1, mens de i deres sidste kamp i første runde ligeledes spillede uafgjort med cifrene 2-2 mod Saudi Arabien. Samlet set hentede de to point, hvilket altså ikke var nok til videre avancement.

VM-slutrunden 2002 i Japan og Sydkorea, klarede de sig to point bedre. Denne gang endte de i gruppe med Spanien, Paraguay og Slovenien. I den første kamp mod Paraguay spillede de 2-2, mens de vandt 1-0 mod Slovenien. I det sidste opgør tabte de 3-2 til Spanien. Men igen måtte de nøjes med en tredjeplads i første runde, som altså ikke udløste nogen billet videre til turneringen.

Vejen til VM-slutrunden

Eftersom Sydafrika er værtsnationen for dette VM, er de automatisk kvalificeret til slutrunden, og derfor har de ikke skullet kæmpe sig til en prestigefyldt plads i dette års verdensmesterskaber.

Landstræneren:

Navn: Carlos Alberto Gomes Parreira

Født: 27. februar 1943

Nationalitet: Brasilianer

Landstræner siden: 2009

Træner-karriere: São Cristóvão, Asante Kotoko, Ghana, Fluminense, Kuwait, Brasilien, Forenede Arabiske Emirater, Saudi Arabien, Bragantino, Valencia, Fenerbahçe, São Paulo, MetroStars, Atlético-MG, Internacional, Corinthians

Portræt:

Carlos Alberto Gomes Parreira har et imponerende CV, hvor de forskellige jobs rækker fra en række klubber til flere forskellige landshold, således har han været træner i mere end 40 år.

Parreira er nu tilbage i stillingen som landstræner for Sydafrika, efter at han stoppede på posten i 2008. Derefter havde han ansvaret for den brasilianske klub Fluminense igennem et halvt år, men så fik han igen en stor interesse for trænergerningen for Sydafrika, og derfor kom han tilbage i spidsen for nationen i oktober måned 2009.

Hans tilbagevenden blev mødt med blandede følelser hos nationens mange fodboldfans. Den 67-årige træner har tidligere ført det brasilianske landshold frem til en VM-titel. Det skete tilbage i 1994.

Parreira er samtidig én af de få, som kan bryste sig af, at have ført fire nationer frem til VM-slutrunder. Først Kuwait i 1982, dernæst Forenede Arabiske Emirater i 1990, Brasilien i 1994 og 2006 samt Saudi Arabien i 1998.

Dermed har Sydafrika en erfaren mand i trænersædet, som ved, hvad der kræves, hvis man skal gå hele vejen.

Analyse af truppen:

Sydafrikas landshold er meget præget af, at hovedparten af landsholdsspillerne spiller for klubber i Sydafrika. Dermed har de ikke det store indblik i de europæiske ligaer, hvor tempoet og kulturerne er meget anderledes.

Man kan dog udplukke fire spillere, der virker velkendte for de fleste, som ser Premier League-fodbold. Aaron Mokoena fra Portsmouth FC, Kagiso Dikgacoi fra Fulham FC, Steven Pienaar fra Everton FC samt Benni McCarthy fra West Ham er nogle af de største profiler landsholdet.

Målmænd:

Den blot 22-årige Itumeleng Khune er primært førstekeeper for holdet, hvor han indtil videre har opnået 20 landskampe. Derudover har de også den mere rutinerede Moeneeb Josephs i staben. Han er 29 år gammel, men har blot passet stængerne 14 gange for nationen. Rowen Fernandez, Calvin Marlin samt Emile Baron er længere ude i periferien, og af disse er det nok førstnævnte, som ender med at blive tredjevalget og dermed kommer med til VM.

Forsvaret:

Sydafrikas forsvar rummer en række rutinerede kræfter i Aaron Mokoena, Tsepo Masilela, Siboniso Gaxa og Matthew Booth og det er højst sandsynligt også disse fire spillere, som vil udgøre holdets defensiv igennem det meste af slutrunden. Men de har også spillere såsom Morgan Gould og Lucas Thwala stående i kulissen.

Midtbanen:

På holdets midtbane dominerer spillerne Kagiso Dikgacoi og Teko Modise, som står noteret for de fleste kampe, mens også MacBeth Sibaya og Steven Pienaar har forholdsvis mange kampe på deres CV. Dog er det kun Modise, Siphiwe Tshabalala og Thulasizwe Mbuyane, som har vist sig at være målfarlige, da han har nettet en enkelt gang hver.

Angrebet:

Angrebet hos værtsnationen har ikke været på overarbejde i de venskabskampe, som de har spillet. De har formået at score ni mål i alt. Bernard Parker, Katlego Mphela og Thembinkosi Fanteni har scoret målene. Alligevel lader det dog til at den ældste angriber Benni McCarthy, som til dagligt spiller i West Ham, vil blive foretrukket i startformationen, fordi han netop kan bibringe noget rutine til den offensive motor.

Styrker og svagheder:

Sydafrika er kendte for at have en række gode målmænd, der er svære at passere, mens de resterende spillere samtidig har et teknisk højt niveau. Holdet har dog haft store problemer med at score mål, og det er i sidste ende det, som tæller. Derfor er de nødt til at få bedre styr på dette.

Den forventede ideelle opstilling:

Khune

Gaxa - Mokoena - Booth - Masilela

Modise - Sibaya - Pienaar - Tshabalala

Mphela - McCarthy

Den fulde trup:

Truppen udtages senest 10. juni. VM-guide.dk bringer den så snart, at den er blevet offentliggjort.

Skrevet af Casper Lohse

Skriv en kommentar