VM-holdanalyse 2014: Kroatien

0

Kroatien er placeret i gruppe A ved VM 2014. Her skal de møde værtsnationen Brasilien, Mexico samt Cameroun. VM-guide.dk har analyseret Kroatien her.

Fakta:

Fulde navn: Kroatien
Hovedstad: Zagreb
National-stadion: Stadion Maksimir (38.079 tilskuere)
Antal indbyggere: 4.290.612
Øgenavn til landsholdet: Vatreni (blæserne)
Placering på verdensranglisten: 20
Flest landskampe: Darijo Srna (111)
Flest mål: Davor Šuker (45)
Største sejr: Kroatien - Australien: 7-0 (6. juni, 1998)
Største nederlag: England - Kroatien: 5-1 (9. september, 2009)

De største resultater:

EM:
Kvartfinalen i 1996 og 1998.

VM:
Tredjeplads i 1998

VM-erfaring:

Kroatien har ikke ret stor VM-erfaring, grundet de var en del af det tidligere Jugoslavien. Derfor har Kroatien kun deltaget ved VM tre gange som selvstændig nation.

Her fik de klart størst succes i deres debutår i 1998, hvor de tog Frankrig med storm og endte på en flot tredjeplads med den daværende stjernespiller Davor Šuker.

Vejen til VM-slutrunden:

Kroatien blev nummer to i deres kvalifikationspulje, hvor de uden at imponere fik skrabet fem sejre, to uafgjorte og tre nederlag sammen.

Blandt andet indkasserede kroaterne et dumt nederlag på udebane til Skotland undervejs i kvalifikationen, og tabte ligeledes på udebane til skotterne. Ikke ligefrem imponerende af Kroatien, som derfor måtte ud i to play-off-kampe mod Island.

Efter at have hevet uafgjort 0-0 med hjem fra Vulkanøen, vandt Kroatien på hjemmebane 2-0, og blev dermed klar til VM-slutrunden.

Kroatiens landstræner:

Navn: Niko Kovač
Født: 15. oktober, 1972
Nationalitet: Kroatien
Landstræner siden: 2013
Træner-karriere: Red Bull Salzburg (akademi og ass. træner), Kroatien U21 og Kroatien

Portræt:

42-årige Kovač' trænerkarriere er kort. Det hele startede tilbage i 2009, hvor han først blev ansat på Red Bull Salzburgs akademi, hvor han var i to sæsoner, og herefter blev han assistenttræner på førsteholdet i klubben en enkelt sæson fra 2011-12.

Efter et halvt års trænerpause blev Niko Kovač i starten af januar 2013 ansat som ny kroatisk U21-landstræner sammen med hans bror Robert Kovač, men den tid varede dog kort.

I midten af oktober 2013 blev den daværende kroatiske landstræner Igor Stimac fyret, og i stedet blev Niko Kovač ny landstræner, og her endte han også med at få succes, da han førte holdet frem til VM i Brasilien.

Analyse af Kroatiens VM-trup:

Tager man et kig ned over det kroatiske hold, er der flere spændende spillere, men et parameter, der falder i øjnene, er, at de mangler defensive kvaliteter.

Det er også det, der vil adskille Kroatien fra at være med i de afgørende kampe ved VM, da deres defensiv simpelthen mangler kvalitet.

Målmænd:

Målmandspositionen har været en af de kroatiske hæmsko, men Danijel Subasic er åbenbaringen her, efter han skiftede til storsatsende Monaco i 2012. Spørgsmålet er bare, om han bliver foretrukket frem for rutinerede Stipe Pletikosa, der spiller i den russiske, upåagtede klub, Rostov.

Forsvaret:

Det kroatiske forsvar har todelt, hvis man kan stille det sådan op. Rutinerede Srna vil formentlig være at finde på højre back, og han er også en glimrende spiller.

Det samme med Vedran Ćorluka, der spiller i Lokomotiv Moskva, og blandt andet har en fortid i Manchester City, men udover de to, er kvaliteten ikke i højsædet.

En spiller som Dejan Lovren i midterforsvaret er på vej frem, og det samme med Ivan Strinic på venstre back, men de er begge uprøvede på højeste niveau.

Midtbanen:

På midtbanen finder man de største kroatiske profiler. Det drejer sig naturligvis om den alt overskyggende stjerne, Luka Modric, men derudover er der også glimrende spillere som Danijel Pranjić og Ivan Raktic.

Angrebet:

I angrebet har Kroatien også flere gode trumfkort at spille. Rutinerede Olic kan man ikke se bort fra, men hans storhedstid er formentlig ved at være forbi, og man skal i stedet rette øjnene mod Bayern München-angriberen Mario Mandzukic, Hulls Nikica Jelavic og Eduardo fra ukrainske Donetsk.

Kroatiens endelige VM 2014-trup:

Målmænd:

Stipe Pletikosa (Rostov)
Danijel Subasic (Monaco)
Oliver Zelenika (Lokomotiva Zagreb)

Forsvaret:

Darijo Srna (Shakhtar Donetsk)
Domagoj Vida (Dynamo Kiev)
Sime Vrsaljko (Genoa)
Danijel Pranjic (Panathinaikos)
Vedran Corluka (Lokomotiv Moskva)
Dejan Lovren (Southampton)
Gordon Schindelfeld (Panathinaikos)

Midtbanen:

Luka Modric (Real Madrid)
Ivan Rakitic (Sevilla)
Mateo Kovacic (Inter)
Marcelo Brozovic (Dinamo Zagreb)
Ognjen Vukojevic (Dynamo Kiev)
Ivan Mocinic (Rijeka)
Sammir (Getafe)

Angrebet:

Mario Mandzukic (Bayern München)
Nikica Jelavic (Hull)
Ivica Olic (Wolfsburg)
Eduardo Da Silva (Shakhtar Donetsk)
Ivan Perisic (Wolfsburg)
Ante Rebic (Fiorentina)

Truppen er tilføjet den 1. juni 2014.

Skriv en kommentar