VM-stadion: Ellis Park Stadium

0

VM-stadionet Ellis Park er et af de ældre stadions. Banen bliver blandt andet benyttet under den sidste VM-kvartfinale.

Ellis Park, der er opkaldt efter tidligere Johannesburgs byrådsmand JD Ellis, er et af de ældre stadions.

Med mindre forbedringer igennem 2009, lever det nu op til kravene for at være et VM-stadion. Ellis Park blev først bygget i 1928 som et rugby-stadion, men blev revet ned og genopbygget i 1982, igen udelukkende til rugby.

Senere har fodbolden dog også fået sin hjemmebane her, da et af landets mest populære klubber, har fået dette stadion til deres hjemmebane, nemlig Orlando Pirates. Forbedringerne, der er sket igennem 2009 består i nye lag og udvidelse på den nordlige side, hvilke har øget den samlede kapacitet til 62.000.

Derudover er der på de indre faciliteter blandt andet forbedret med state-of-the-art media faciliteter, boblebade, luksuriøse VIP-områder, tilgængelighed for handicappede fans og lignende, så ingen besøgende vil blive overladt skuffede.

Tidligere sportsbegivenheder

Med den lange historik har der været afholdt et utal af små som store sportsbegivenheder. Det er først inden for nyere tid, at de største begivenheder er indtruffet. Den største begivenhed er uden sidestykke tilbage til 1995, hvor Rugby World Cup blev afgjort på Ellis Park.

Og grunden til at finalen vil huskes i mange år, og har en særlig plads i hjerterne hos landets sportslige fans, er, at det sydafrikanske rugby-team choksejrede i finalen over favoritterne fra New Zealand. En sejr, der kom hjem efter forlænget spilletid, som betød en samlet sejr på 15-12.

Af større fodboldbegivenheder kan nævnes finalen i 2009 FIFA Confederations Cup, hvor Brasilien og USA dystede. Brasilien vandt 3-2.

Men alle minder fra Ellis Park er ikke positive, da Ellis Park har en tragisk ulykke på dens CV. I 2001 blev hele 42 trampet ihjel under en fodboldkamp mellem Orlando Pirates og Kaizer Chiefs. Katastrofen er til dato den største af sin art i Sydafrika i nyere tid.

Programmet

For Ellis Park Stadion er der fastlagt syv VM-kampe. Fem gange ved de indledende kampe, hvor følgende kampe skal afvikles her:

Den 12. juni kl. 16.00: Argentina – Nigeria (Gruppe B)

Den 15. juni kl. 20.30: Brasilien – Nordkorea (Gruppe G)

Den 18. juni kl. 16.00: Slovenien – USA (Gruppe C)

Den 21. juni kl. 20.30: Spanien – Honduras (Gruppe H)

Den 24. juni kl. 16.00: Slovakiet – Italien (Gruppe F)

Derudover vil der blive to kampe i de afgørende knockout-runder. Første opgør her bliver i 1/16 finalen mellem vinderen af gruppe G og andenpladsen fra gruppe H.

Dette opgør er programsat til den 28. juni, kl. 20.30. Sidste VM-kamp bliver kvartfinalen (W55-W56) den 3. juli kl. 16.00.

Skrevet af Morten Jensen

Skriv en kommentar