Optakt: Frankrig – Kroatien (VM 2018-finalen)

0

Søndag eftermiddag skal VM 2018 afgøres, når finalisterne Frankrig og Kroatien krydser klinger. Finalen finder sted klokken 17:00 dansk tid. Læs hele optakten her.

Optakt til VM 2018-finalen

Fokus på holdene:

Frankrig:

I gruppespillet så det ikke imponerende ud for Frankrig, som havde svært ved at få spillet til at hænge sammen.

I ottendedelsfinalen imod Argentina blev der imidlertid lavet godt og grundigt om på det. Med Kylian Mbappé i topform nedlagde franskmændene det argentinske mandskab med 4-3.

Også i kvartfinalen mod Uruguay viste Frankrig fine takter. Der blev til en sikker 2-0-sejr, hvilket førte dem til semifinalen, hvor de skulle op imod Belgien.

Også her viste det franske mandskab sig som det stærkeste hold og vandt 1-0 på Samuel Umtitis hovedstødsmål.

Det betyder, at de nu står i VM-finalen mod Kroatien.

Kroatien:

Det var på et hængende hår, at Kroatien kom videre fra ottendedelsfinalen.

Efter 1-1 mod Danmark efter 120 minutters spil skulle det hele afgøres efter straffesparkskonkurrence - og her var kroaterne skarpest.

Også i kvartfinalen imod Rusland fik kroaterne det først afgjort efter straffesparkskonkurrence.

Det betød, at kroaterne stod i VM-semifinalen, hvor modstanderen var England. Og efter 1-1 i ordinær kamp sejrede Kroatien i den forlængede spilletid på en scoring af Mario Mandzukic.

Fakta:

- Frankrig og Kroatien mødte hinanden i VM-semifinalen i 1998. Dengang vandt franskmændene med 2-1.

- Frankrig og Kroatien tørnede også sammen ved EM i 2004, hvor gruppespilskampen sluttede 2-2.

- Både Frankrig og Kroatien er ubesejrede i deres seneste ti opgør.

Seneste nyt:

Frankrig:

Det forventes ikke, at Frankrigs landstræner Didier Deschamps foretager nogle ændringer i start-11'eren i forhold til semifinalen mod Belgien.

Kroatien:

Også Kroatien vil formentlig starte i samme opstilling som i semifinalen mod England.

Kommentarer inden kampen:

Frankrigs landstræner, Didier Deschamps:

"Det er en stor fornøjelse og et privilegium at skulle spille finale. Der er ikke noget smukkere som professionel fodboldspiller end at skulle spille i VM-finalen."

"Vi har forberedt spillerne så godt vi kan. Vi skal være rolige, have tillid og koncentrere os. Det er nøgleordene, vi har fokuseret på at få dem klar til finalen."

"De 14 spillere, som jeg har integreret siden EM-finalen har kun erfaret, hvordan det er at spille her i Rusland, så selvfølgelig er deres erfaring mindre, men kvaliteten er der."

"Kroatien har spillere med stor kluberfaring og deres hold har spillet sammen i lang tid, men hvert hold vi har mødt har været mere erfarne end os."

"Hver træner ved, at sådanne kampe kan blive vundet på de små detaljer, og nogle gange de mest irrationelle beslutninger," fortæller han ifølge Reuters.

Frankrigs Paul Pogba:

"Jeg er rigtig glad for at have nået finalen, men jeg ønsker ikke at føle stolthed endnu. Det vil jeg vente med. Vi har ikke opnået noget endnu," siger Pogba til FIFA's hjemmeside og uddyber:

"Jeg har prøvet at vinde Europa League med Manchester United i 2017, men udover det, har jeg ikke prøvet at smage sejrens sødme i en finale før."

"Jeg kender de kroatiske spillere godt og de er verdensklasse-spillere. De har avanceret fra en hård gruppe og kun ét hold kan løfte trofæet søndag. Og det skal være os."

"Jeg har drømt om VM-trofæet siden jeg var en lille dreng. Som lille drømte jeg om at score i VM-finalen. I dag har jeg ændret mine mål - nu vil jeg bare vinde trofæet!"

Kroatiens landstræner, Zlatko Dalic:

"Gennem mit liv og min karriere gik jeg den hårde vej. Jeg ønskede ikke bare at være en gennemsnitlig træner i Kroatien. Jeg var nødt til at starte fra den mindste klub," siger Dalic til FIFA's hjemmeside og tilføjer:

"Inden for et år i Asien blev jeg den bedste træner, og i tre år var jeg træner for Al Ain, som svarer til Real Madrid i Europa. Det var en enorm oplevelse for mig. Jeg trænede to af de største klubber i Asien, så da Kroatiens fodboldforbund ringede, så tøvede jeg ikke."

"Med dette store resultat (at nå finalen, red.), har vi helt sikkert skrevet os ind i historien som et af de mindste lande nogensinde i VM-finalen. Vi har ikke det rette miljø med store hold i Kroatien, men vi har gode spillere, som har givet os stor begejstring."

"Der er to tophold i VM-finalen. Dette er vores største kamp og hårdeste modstander, helt sikkert. Frankrig er meget farlige på omstillinger. Vi havde en hård tur til finalen, men der er ingen undskyldninger. Vi er klar til den sidste kamp i turneringen."

Kroatiens Luka Modric:

"Jeg har aldrig tvivlet på mig selv, og jeg har hele tiden vidst, at jeg ville komme til at spille fodbold på det niveau, jeg spiller på i dag. Jeg vidste, at man ikke behøvede at være høj for at spille fodbold," siger Modric til FIFA's hjemmeside og tilføjer:

"Det er en fornøjelse for mig at læse artiklerne om Den Gyldne Bold, men jeg fokuserer på holdets succes. Individuelle priser er ikke min prioritet."

Kampens dommer:

Det er argentinske Néstor Pitana, der passer fløjten ved VM-finalen. Den 43-årige dommer dømmer dermed sin femte kamp ved slutrunden.

Han har tidligere dømt begge mandskaber. Han dømte Kroatien i ottendedelsfinalen mod Danmark, mens han bare fem dage efter dømte Frankrig, da de mødte Uruguay i kvartfinalen.

Under VM-slutrunden har han dømt to straffespark og uddelt 11 gule kort, men ingen røde.

Totalt set i karrieren har han i 87 internationale kampe givet 402 gule kort, 21 røde kort og fløjtet 19 straffespark.

"Jeg har meget sjældent har jeg oplevet noget, der kan matche sig med at skulle dømme VM-finalen. Måske kan jeg sammenligne med det øjeblik, da jeg fik at vide, at jeg skulle være far. For ethvert barn, der elsker fodbold, så er det drømmen at komme til VM-finalen. Denne hold af dommere har arbejdet så hårdt for at komme frem til, hvor vi er i dag. Vi har formået at opnå én af de største præstationer i dommerens verden. Og nu ønsker vi at afslutte jobbet, så godt som muligt," siger han ærligt til FIFA's hjemmeside og tilføjer:

"Vi ændrer ikke på vores planlægning op til kampen. Vi er meget fokuserede som altid. Det er det, der har ført os hertil."

Hold øje med:

Kylian Mbappé (Frankrig):

Rent offensivt har han været Frankrigs helt store oplevelse ved dette VM. Man glemmer ofte at han kun er 19 år gammel, da han allerede har flere år på rygraden med højeste niveau på klubplan. Mbappé har frækheden i sit spil til at gøre det uventede, mens han samtidig har en hurtighed og træfsikkerhed, der kan få sveden til at løbe koldt ned ad ryggen på modstanderen.

Luka Modric (Kroatien):

Modric har sat en tyk streg under, at han er én af verdens bedste midtbanespillere. Han arbejder altid stenhårdt, og nu må man ikke glemme at Kroatien har spillet minimum 120 minutter i deres tre sidste opgør. Det kræver kræfter, evner og fightervilje at levere på et så højt niveau i så lange opgør, som de har kastet sig ud i ved slutrunden. Modric bliver den vigtigste spiller for Kroatien i finalen. Hvis han har en off-dag, så får hele holdet en off-dag.

Forventede startopstillinger:

Frankrig:

Lloris

Pavard - Varane - Umtiti - Hernandez

Kanté - Pogba

Mbappé - Griezmann - Matuidi

Giroud

Kroatien:

Subasic

Vrsaljko - Lovren - Vida - Strinic

Rakitic - Brozovic

Rebic - Modric - Perisic

Mandzukic

Redaktionens bud på kampen:

Lasse Klink:

jeg tror på en tæt VM-finale, som måske ikke går over i historien som den mest underholdende af slagsen.

Jeg tror, det kan blive udslagsgivende, at kroaterne i deres seneste tre kampe har spillet 120 minutters fodbold, hvorfor de formentlig har mere trætte ben, end Frankrigs spillere har.

Jeg tipper en 1-0-sejr til Frankrig.

Casper Lohse:

Så er vi kommet til kamp 64 og derved finalen ved dette års VM. Selvom vi kan se tilbage på 63 kampe på nuværende tidspunkt, så føler jeg alligevel, at tiden er fløjet af sted.

Frankrig står med de bedste kort på hånden i finalen, da Kroatien har spillet 360 minutters fodbold i deres sidste tre kampe, hvoraf de to første kampe også gik i straffesparkskonkurrence, hvilket også koster på den mentale del.

Kroatien er dog svære at dæmme op for på dødbolde, så jeg tror, at de får bolden i nettet en enkelt gang. Det er bare ikke nok for dem, da franskmændene scorer to gange. Altså ender vi med en fransk sejr på 2-1 i VM-finalen, hvis du spørger mig.

Praktisk information:

Stadion: Luzhniki, Moskva

Spilletidspunkt: 15. juli, klokken 17:00.

Vises på: DR 1 og TV 2.

Skriv en kommentar