Talentspejder: Danmark har kun to-tre talenter

0

VM-guide.dk har talt med den danske scout, Torben Aakjær, der til dagligt er ansat i den tyske klub Hamburger SV. Han fortæller, hvilke talenter, der er de største i Danmark i øjeblikket og kommenterer på talent-strukturen.

Hamburger SV’s danske scout, Torben Aakjær, fortæller, at den danske talent-struktur har udviklet sig i en positiv retning over de seneste år.

"De senere år er der sket en hel del tiltag omkring struktureringen omkring de danske U-landshold. Flere samlinger, flere kampe, ensartede systemer, bedre scouting og lignende," fortæller Aakjær til VM-guide.dk, og uddyber:

"Det har alt sammen medført en positiv fremgang, så jeg vil mene, at vi lige skal vente et par år endnu, før vi for alvor kan se forbedringerne. Vi mangler jo lige at få vores U-landshold kvalificeret til EM-slutrunderne, men det kan være næste skridt."

VM-guide.dk har ligeledes bedt Torben Aakjær om, at give en vurdering af danske talent-masses situation lige nu.

"Jeg mener på ingen måde, at vi i disse år vælter os i seriøs talentmasse, hvilket illustreres af de rekordlave antal teenagere, der aktuelt er ude i europæiske klubber. Nu anser jeg også begrebet ”talent” som værende et meget svært defineret begreb, og i mine øjne skal der voldsomt meget til før man for alvor kan titulere en person til at have ”talent!”

"Jeg ved det benyttes - og i mine øjne misbruges - i de danske "uvidende" medier, hvor selv marginalspillere fra landets tredjebedste række, og det som er endnu værre, udråbes som talenter, når de i en alder af f.eks. 22 år skifter til en klub i næstbedste række," forklarer Aakjær, inden han kommer med sin personlige definition af et talent.

"Begrebet ”talent” betyder kort fortalt: En medfødt kapacitet, som giver et individ mulighed for at udvise exceptionelt højt præstationsniveau i et domæne, som kræver speciale!"

"Derfor kan vi relativt hurtigt blive enige om, at der nok ikke er så mange seriøse talenter i vort lille land. Helt sat på spidsen råder vi vel pt. blot over to-tre af slagsen, nemlig Nicklas Bendtner, som så er ved at være for gammel til den betegnelse, Simon Kjær samt det seneste skud på stammen, Christian Eriksen."

Aakjær er dog indstillet på, at udpege nogle unge danske spillere, der bør have potentiale til på længere sigt at komme i samme kategori.

"U21-landsholdsduoen Mathias ”Zanka” Jørgensen og Andreas Bjelland ser spændende ud, men da især sidstnævnte faktisk er i sit 22. år, så skal der ske noget ganske alvorligt med hans ellers spændende udvikling meget snart, f.eks. ved at han kommer til en storklub i Holland eller en mellemklub i Tyskland. ”Zanka” er stadig et par år yngre, men skal også snart videre, mener jeg, selvom hans udvikling har været fremragende i FC København, hvor der bestemt også indpodes den rette vindermentalitet!"

"Af de yngre spillere, kan man vel ikke komme udenom Nicolai Boilesen, der nu er i Ajax. Hans måde at agere forsvarsspiller på minder til forveksling om Aggers, så må vi håbe at unge Boilesen ikke kopierer Aggers skadesfrekvens. Jens Stryger Larsen og Thomas Delaney har gennemgået en fin udvikling igennem det seneste års tid, hvilket også kan ses på deres førsteholdskampe hos Brøndby og FCK."

"Det helt afgørende bliver dog denne sæson, hvor de nærmer sig de 20 år. De burde begge, sammen med Christian Eriksen og gerne et par stykker til, medtages til næste års U21-EM, i stedet for flere af de i mine øjne marginere 88-90'ere."

"Der er også en række stærke keepere under udvikling. Nicolai Larsen (91), David Jensen (92) og Nicolai Jørgensen (93) for at tage nogle stykker, men her er nåleøjet jo smallere. I årgang 92 er der udover Boilesen og David Jensen også en robust type som Dario Dumic, der heldigvis for ham selv slap ud af engelsk tonser-bold og hjem til Brøndby."

”Igennem det seneste halve år, er han for alvor trådt i karakter, så det bliver spændende at følge Dumic. Alexander Green, Rasmus Falk Jensen eller Mads Hvilsom fra årgang 92, kan ligeledes blive typer, som vi skal holde øje med.”

”Hvis vi kigger på årgang '93 mener jeg, at Kasper Larsen og Niels Bisp Rasmussen, centerforsvarsduoen på U-17-landsholdet pt., ser spændende ud, med førstnævnte som den mest boldsikre, mens den anden er en yderst stærk type rent fysisk, og formentlig vil have godt af at komme til engelsk fodbold indenfor nogle år.”

”Længere nede, dvs. fra årgang ’94 og yngre er der helt sikkert masser af spændende navne, hvor man i flæng kan nævne typer som Brøndby-duoen Kristian Andersen og Frederik Holst, FCK’erne Kenneth Zohore og Danny Amankwaa, samt ikke mindst FCM’s meget målfarlige Viktor Fischer, for at tage nogle få stykker. Men jeg mener stadig, at det er svært, at vurdere noget konkret omkring en spiller på blot 15-16 år. Lad os vente og se hvordan de udvikler sig de næste to-tre år.”

42-årige Torben Aakjær driver også sin egen fodbold-side, dkelite.dk, der netop beskæftiger sig med talentfulde danske spillere og ungdomsrækkerne.

Skriv en kommentar