Talentspejder: Ingen dansk Zlatan under udvikling

0

VM-guide.dk har interviewet HSV’s scout, Torben Aakjær, om den generelle udvikling i dansk talentmasse, hvor de defensive spillere især markerer sig, mener Aakjær.

Danmarks talentmasse i en rivende udvikling, og Hamburger SV’s danske scout, Torben Aakjær mener, at især talentfulde, danske spillere med en defensiv indstilling har markeret sig igennem de senere år.

"I øjeblikket er der mest talent at spore på de defensive pladser henover ungdomslandsholdene, hvilket også understreger de talenter, der spiller på landsholdet i form af Daniel Agger og Simon Kjær."

"Inden for kort tid kan de sagtens blive udfordret på deres pladser af unge spillere. Jeg kan eksempelvis nævne FC Nordsjællands Andreas Bjelland og FC Københavns Mathias ”Zanka” Jørgensen, Brøndby IF's Mathias Larsen og Dario Dumic, Nicolai Boilesen fra Ajax Amsterdam samt de to 93'ere Kasper Larsen fra OB og Niels Bisp Rasmussen fra Vejle. Disse spillere er blot nogen af dem, som vil kunne florere på A-landsholdet fremover."

Forklaringen på at det netop er på defensive pladser, at hovedparten af de store, danske talenter skal findes, er ifølge Torben Aakjær, at det er blevet mere moderne og legalt, at udtage spillere på de defensive positioner, der sagtens kan spille fodbold. Mange af dem har tidligere spillet på midtbanen, og det betyder, at de har en stærkere bold-omgang.

"Jeg håber inderligt, at denne ”trend” fortsætter, da de tider hvor deciderede ”stopklodser” som f.eks. mindre boldfaste typer som Henning Munk Jensen og Kent Nielsen i dag er afløst af spillere, der virkelig kan spille fodbold som eksempelvis Lars Jacobsen og Patrick Mtiliga, der spiller på A-landsholdet."

"I udlandet er det især blevet kendetegnet i lande som Spanien, Tyskland og Holland, mens senest England og Italien er begyndt at praktisere det mere, men der er naturligvis også nogle enkelte undtagelser."

Der har længe været spekuleret i, om Danmark har en kommende Zlatan Ibrahimovic-type under udvikling, men det mener Torben Aakjær på ingen måde er tilfældet. Men Aakjær kommer med sit bud på, hvad det vil kræve, hvis sen Zlatan-type skal udklækkes.

"Det kræver, at den pågældende spiller kan stå imod de tilbud og fristelser, der hører ungdommen til i Danmark. Derudover kræver det en stor indsats både fra personen selv, men også fra den pågældende klub. Personen skal ikke forvente, at få særbehandling og han er nødt til at være forberedt på, at der bliver talt hårdt til dem til træning, mens han også kan risikere at befinde sig på bænken i længere perioder. Det kræver selvtillid og tålmodighed."

"Klubberne og de pågældende trænere skal dog også være bedre til at tackle disse anderledes personligheder, og det er ikke kun gældende for spillere af anden etnisk herkomst. Tendensen er desværre generelt, at ingen spillere bliver prioritet højere end andre, på trods af, at der er stor forskel på spillernes personligheder og kvaliteter. På længere sigt resulterer den middelmådige mandskabspleje i, at det er meget sjældent, at typer som Christian Eriksen dukker op."

Talentspejder Aakjær har dog ikke den store fidus til Ibrahimovic, da han mener, at Zlatan er alt for overvurderet, eftersom han med Aakjærs ord er en krukket primadonna, der aldrig vil nå op på niveau med spillere som Messi, Ronaldo og Iniesta.

I samme forbindelse tror Aakjær ikke, at Danmark indeholder boblere til ungdomslandsholdene i skrivende stund, som endnu ikke er aktuelle på ungdomslandsholdene, hvilket han understreger med, at der er benyttet mere end 40 forskellige spillere på U21-landsholdet.

”Men man skal aldrig sige aldrig, for ikke så mange år siden dukkede der pludselig ukendte spillere op som Thomas Sørensen, Daniel Agger og Christian Poulsen under U-19 og U-20-landsholdene, mens Simon Kjær blot spillede en enkelt U18-landskamp. DBU's scouting-del er dog blevet langt bedre i dag, og landet er efterhånden gennemanalyseret, så chancen er næsten ikke eksisterende.”

42-årige Torben Aakjær driver også sin egen fodbold-side, dkelite.dk, der netop beskæftiger sig med talentfulde danske spillere og ungdomsrækkerne.

Skriv en kommentar