VM-blogger: Bekymrede brasilianere

0

Bekymrede brasilianere - VM 2014VM-guide.dk’s blogger i Brasilien, Kasper Vorm, oplever VM-slutrunden fra nærmeste hold. Han fortæller bl.a., hvordan Neymars skade chokerede landet.

Fredag aften vandt Brasilien 2-1 over nabolandet Colombia. Kom det som nogen overraskelse? – Nej vel?

Her i Rio de Janeiro har der ikke været et eneste tegn på frygt siden åbningskampen mellem Kroatien. Resultatet blev atter det samme, og vi må erkende endnu en gang, at Brasilien spiller fremragende.

Jeg siger ikke, at det er en selvfølgelighed, at Brasilien skal vinde hver kamp, men for brasilianerne er det.

»Selvfølgelig vinder vi, det er da indlysende!«

Fredagsstemningen var intens og stressende men ikke igennem hele kampen. Lad mig give dig et indblik i hvad der skete.

Jeg sidder og ser med i en mindre sidegade sammen med mindst hundrede andre brasilianere.

Her er der plads til alle, undtagen colombianske fans. Alles øjne er tæt klistret på 42”-TV’et, selv et par betjente har svært ved at undgå fjernsynets lokkende billede. Lugten af bøffer og pølser gennemborer luften, lyden af dåseøl som åbnes én gang i mellem, et skrigende barn kan høres i baggrunden. Brasilianerne snik snakker ikke engang. Det er ikke for sjov, når der skal spilles landskamp, selv små børn på 15 måneder er som sagt til stede.

Heldigvis ændres stemningen efter kun syv minutter. Syv minutter der føltes som 70 minut-ter, tiden går utrolig langsom inden klimaks! Der er en mindre jubelceremoni på to minutter, hvorefter stemning er mindre anspændt. Desværre sker det utænkelige få minutter inden tillægstiden. Stemningen ryger helt op i det røde felt, da Neymar tackles Juan Zuniga. Dette måtte ikke ske, måske en VM-katastrofe for Brasilien. Alle råber ad hinanden i raseri da Neymar bæres ud fra banen.

Det her er alvorligt, se, det er faktisk et mere kompliceret problem med en skadet Neymar, fordi brasilianerne elsker knægten! Mange brasilianske fodboldfans tillader simpelthen ikke en kamp uden Neymar. Nu er fodboldstjernen skadet, og der bliver ingen mulighed for at spille med en brækket ryghvirvel. På facebook tagger flere tusinde brasilianere i øjeblikket #ForçaNeymar af ren sympati til nationalhelten i håb om et mirakel. De højere magter må da kunne hjælpe Neymar, om ikke så holdet!

Man kan sikkert sige en masse grimt om Neymars spillestil, men at lave mål kan han dog fin-de ud af. Der er blandede følelser i spil, da mange brasilianerne mener, at Neymar er guldspilleren på landsholdet, og uden ham er der ingen mål. Spillere som Fred og Hulk skal kun koncentrere sig om én ting i angrebet, nemlig at spille til Neymar så han kan sætte bolden i kassen. Brasilianerne stiller fortvivlet hinanden det store spørgsmål:

Hvem skal der nu spilles til for at score mål? – Rigtig godt spørgsmål. For brasilianerne er et landshold uden Neymar ligesom en Caipirinha, uden brasiliansk rom, cachaça. Det er hoved-ingrediensen! Jo, jo, selvfølgelig kan man bruge almindelig rom til drinken, men det vil ikke fungerer ligeså godt. Samme problemstilling står landstræneren Luiz Felipe Scolari nu overfor på tirsdag, hvem skal erstatte Neymar?

Alle er super nervøse, ikke spændte, men nervøse for næste uges kamp. For første gang siden VM’s start tvivler brasilianerne nu på holdets præsentation. Kan et landshold uden Neymar levere ligeså godt? Vi så jo i fredags, hvordan Tiago Silva og David Luiz sikrede en brasiliansk sejr, men kan det gøres igen? Tvivlen må komme til gode, når Brasilien møder Tyskland på tirsdag. Denne kamp bliver den første rigtige udfordring, mener brasilianerne.

Jeg er sikker på, at det bliver et brag af en kamp mellem Tyskland og Brasilien, men om Brasilien går hen over hiver en sejr hjem uden Neymar, ja det må tiden vise.

Ja, den mest nervepirrende samt hårrejsende kamp indtil videre i VM 2014 venter allerede lige rundt om hjørnet.

Kom så Brasilien!

Om VM-bloggeren Kasper Vorm:

Kasper Vorm

21-årige Kasper Vorm har været bosiddende i Brasilien, siden han færdiggjorde sin studentereksamen i Herning 2012.

Han bor i øjeblikket til dagligt i Rio de Janeiro sammen med sin brasilianske kæreste, som han mødte i Danmark i 2011. I øjeblikket arbejder han som privat engelsklærer samt driver en lille forretning med salg af cupcakes.

Udover at være flydende til portugisisk, viser Kasper en stor forkærlighed til den brasilianske kultur i form af den brasilianske kampsportdans capoeria samt Brasiliens bossa nova på guitar.

Skriv en kommentar