VM-blogger i Brasilien: Fodbolden forener landet

2

VM 2014 i BrasilienVM-guide.dk har allieret sig med danske, Kasper Vorm, der er bosat i Brasilien med sin kæreste. Her tager han temperaturen på Brasilien inden VM 2014.

Som jeg kommer gående igennem byens gader, bliver mit blik atter fanget af en brasilianer iført gule og grønne farver. Jeg giver ham et venligt smil, hvorefter han smilende peger på min egen gul grønne trøje. Han nikker anerkendende efterfulgt af en opløftet tommelfinger.

Jeg drejer om hjørnet og træder ind i det lokale supermarked for at købe en cola. Ikke bare hvilken som helst cola, men en specialdesignet Cola i gul grønne farver, Kristus figuren samt teksten; Copa do Mundo Brasil. Ja det er faktisk lige før, at teksten har mere plads en Coca-Cola varemærket.

Imens jeg venter på at betale, læser jeg tilbudsannoncen, som sjovt nok er proppet med VM-relaterede dagligvarer… øl, måske det eneste gode tilbud i denne uges tilbudsavis, ellers kun fyldt med de normale prisstigninger… Skide inflation.

Supermarked - VM 2014Jeg betaler ved den unge kassedame, og spankulerer herefter hjemad. Nå ja, jeg glemte helt at sige, at alle butiksmedarbejdere var i ført landsholdstrøje, ligesom alle de andre butikker.

Overalt i byen er det for alvor begyndt at blomstre med de nationale farver. Vinduer er tildækket med det brasilianske flag, gadesælgerne har udskiftet deres normale skrammel med VM merchandise, alt fra landsholdstrøjer til plastichatte. »Var det noget med et VM-halstørklæde?« spørger en ivrig ung sælger, »Nej tak, det er næsten 30° i skyggen, men ha’ en god dag!«

Det er mandag morgen i Rio de Janeiro, samt begyndelsen på ny arbejdsuge for de fleste brasilianerne, men en helt normal uge bliver det næppe. Her på torsdag, 12/6, fløjtes VM i fodbold nemlig i gang. Åbningskampen mellem Brasilien og Kroatien skal spilles i São Paulo på Arena Corinthians, hvor over 60.000 tilskuere vil se med.

Den nyrenoverede Maracanã stadion her i Rio de Janeiro har plads til mere 78.000 tilskuere, men dette må vente til finale-kampen. Til sammen har disse to stadioner kostet mere end 1 milliard amerikanske dollars at renovere. Men det er jo også VM i fodbold, skal du tænke på 😉

VM forberedelserne har været i gang i flere år. Der er blevet skudt flere hundredemillioner af dollars af sted til fodbold, måske en anelse for meget, og endelig er ugen, hvor VM begynder, kommet.

Penge som kunne have været investeret i uddannelse, sundhed, infrastruktur etc. Størstedelen af brasilianerne har heldigvis slået øjnene op for realiteten i Brasilien, hvilket har skabt en kritisk folkegruppe af brasilianere. Der er stadig mange demonstrationer samt strejker rundt omkring i Brasilien, som formentlig vil fortsætte under VM.

For den almene brasilianer er fodbold ikke bare en hvilken som helst sportsgren. Det er fodbolden, som forener folket til en samlet enhed. Et fællesskab. En identitet. Alle skal se Brasilien, når de spiller. Der er sågar helligdage, når Brasilien spiller, så ingen undskyldninger hvis du ikke får set kampen!

Jeg husker allerede tilbage under sidste års finale i Confederations Cup, hvor Brasilien og Spanien spillede imod hinanden. Normalt er brasilianerne ikke de vildeste nationalister, men når der spilles fodbold, opstår der en helt speciel fædrelandskærlighed. Forestil dig EM i 1992, så har du næsten samme stemning. Gaderne står øde, alle sidder klisteret til skærmen. Der scores – eufori!

De fleste brasilianerne, som jeg kender, synes VM er noget lort, hvilket er ret nemt at forstå. Man kan da kun føle sig provokeret, når ens regering vælger at bruge milliarder af kroner på et verdensmesterskab i fodbold fremfor at forbedre landets offentlige sektor.

Går Brasilien hen og taber det hele, vil hele VM-investering være smidt til jorden. Formålet med vanvidsbyggerierne er jo netop at vise resten af verdens lande, at Brasilien er og bliver bedst til fodbold. Dette har udviklet sig til et ambivalent forhold mellem brasilianeren og fodbolden.

Nu må vi se an på torsdag. Jeg skal i hvert fald se kampen om andet.

Om VM-bloggeren Kasper Vorm:

Kasper Vorm

21-årige Kasper Vorm har været bosiddende i Brasilien, siden han færdiggjorde sin studentereksamen i Herning 2012.

Han bor i øjeblikket til dagligt i Rio de Janeiro sammen med sin brasilianske kæreste, som han mødte i Danmark i 2011. I øjeblikket arbejder han som privat engelsklærer samt driver en lille forretning med salg af cupcakes.

Udover at være flydende til portugisisk, viser Kasper en stor forkærlighed til den brasilianske kultur i form af den brasilianske kampsportdans capoeria samt Brasiliens bossa nova på guitar.

2 kommentarer

  1. Kasper Vorm den

    Hej Diana,

    Jeg bliver nødt til at skuffe dig, men det kan ikke lade sig gøre sådan lige. Med mindre du har forbindelser til folk, som allerede er i besiddelse af nogle billetter.

    – Der er udsolgt, kort sagt!

Skriv en kommentar