VM-blogger: Sådan vil jeg huske VM 2014

0

Videoer: Sådan fejrede de tyske VM-helte sejrenVM-guide.dk's blogger i Brasilien, Kasper Vorm, evaluerer VM-slutrunden ud fra de oplevelser, som han har haft helt tæt på undervejs i Rio.

I søndags blev Tyskland verdensmester anno 2014. Finalekampen blev spillet i Rio de Janeiro på et udsolgt Maracanã stadion med mere end 78.000 fodboldglade fans. Jeg havde før kampen forhørt mig omkring de brasilianske fans og til stor undring holdt størstedelen af alle brasilianere med Tyskland. Det ville være katastrofalt, hvis Argentina gik hen og vandt på brasiliansk hjemmebane. Brasilien og Argentina hader rent ud sagt hinanden, når det kommer til fodbold. Legendariske ærkerivaler.

Selv blev jeg rigtig overrasket over de mange brasilianeres respons, men reflekterer man videre over svaret, kan jeg sagtens følge dem. Siden Argentina kvalificerede sig til finalen, har Rio været overfyldt med argentinske fans. Det er en dagsrejse væk med bustur fra Argentina. Én ting kan der siges om argentinere; de er ikke tilbageholdende, når det gælder fodbold! Overalt i byen gik argentinerne råbene rundt med flag som arrogante fodboldkonger.

Fandt de en brasilianer i en gul landsholdstrøje, ja så blev han ydmyget med sjofle kommentarer omkring sine fodboldevner. Selvfølgelig skal der være plads til sjov, men at gnide salt i såret på en sådan en fodboldelskende nation, synes jeg ikke er fair. Tyskerne var derimod relative stille. Ja, de var hverken råbende eller pralende på nogle måde.

Dagen før finalen fik jeg muligheden for at se finalen ved grænsen mellem Argentina og Brasilien, og her var der ganske få tyskere, vi snakker 5 pct. max, men argentinere var der nok af. Syngende var de, indtil Götze sikrede en VM-sejr.

En kanon kamp med masser af action. Jeg blev i hvert fald ikke skuffet over hverken kampen eller vinderen. Fantastisk afslutning på VM 2014 i Brasilien. Et VM som i mine øjne har været rigtig spændende, netop p.g.a. de mange skuffelser samt overraskelser fra de mange nationer. England, Frankrig, Portugal og Italien som blev sparket ud inden, de kunne nå at se sig tilbage, samt Hollands imponerende kampgejst.

Aldrig har jeg selv været så tæt på et VM som her i Brasilien. Det er skræmmende at tænke på, hvor meget fodbold kan forene folk fra nær og fjernt. Skræmmende at fodbolden er så stor en del af kulturen i Brasilien, men samtidig imponerende. Jeg har kun mødt glade udlændinge overalt, som jeg har været her i Rio. Alt fra fodboldglade bornholmere til irakiske sportskommentatorere til japanske turister. Diversiteten af nationaliteter har været enorm bred.

Desværre har der også været mindre gode episoder. Fodbold er en sport, hvor man ligesom alle andre sportsgrene, enten vinder eller taber. Desværre har de sydamerikanske fans haft en tendens til at vise aggressivitet samt fjendtlighed dagen efter et nederlag, hvilket ikke er acceptabelt i min verden. Taber man i en semifinale eller finale kamp, bliver man altså nød til at erkende, at modstanderen bare var bedre.

Det nytter ikke noget at angribe andre fans kropsligt eller verbalt, da fansene intet har med kampresultatet at gøre. Der var sågar brasilianere som beskyldte den brasilianske præsident Dilma for Brasiliens nederlag... seriøst?

De sidste par kampe har været en emotionel bølge for mange fodboldfans, og det kan være svært at skjule sine følelser, når fodbold er religion hernede. Udover det, har der heldigvis været flere smil samt festglade mennesker end ballademagere, faktisk var der overraskende mange herlige mennesker.

Det har været en fornøjelse at dele min oplevelse af VM i Brasilien 2014, og jeg håber, at du har nydt at læse mine blogindlæg. Det har været en fantastisk autentisk oplevelse her i Rios gader blandt de flere hundredetusinde fodboldelskende mennesker.

Jeg har kun én ting at dele her til sidst. Kom til Brasilien, hvis du vil have en lille bid af fodboldkagen. Det er en livsstil hernede, som er gældende året rundt. Du vil ikke blive skuffet.

Om VM-bloggeren Kasper Vorm:

Kasper Vorm

21-årige Kasper Vorm har været bosiddende i Brasilien, siden han færdiggjorde sin studentereksamen i Herning 2012.

Han bor i øjeblikket til dagligt i Rio de Janeiro sammen med sin brasilianske kæreste, som han mødte i Danmark i 2011. I øjeblikket arbejder han som privat engelsklærer samt driver en lille forretning med salg af cupcakes.

Udover at være flydende til portugisisk, viser Kasper en stor forkærlighed til den brasilianske kultur i form af den brasilianske kampsportdans capoeria samt Brasiliens bossa nova på guitar.

Skriv en kommentar