VM-stadion: Soccer City Stadium

0

Soccer City Stadion blev for nyligt rekonstrueret, fordi det skulle være et af de udvalgte stadions ved VM i Sydafrika i år. Stadionet lægger bl.a. græstæppe til VM-finalen 2010.

Et af de mest kunstneriske og ærefrygtindgydende fodboldsteder på det afrikanske kontinent, er det nyligt rekonstruerede Soccer City Stadion. Og anstrengelserne er ikke gået ubemærket hen. Sidste år blev bygningsværket således prissat ved Fulton Awards, som er en prisuddeling, der anerkender og belønner kvalitet og innovation i brugen af beton.

Soccer City Stadium modtog den samlede byggepris, og dommerne var især imponeret over den omfattende brug af konkrete produkter, såvel som komplekse strukturelle elementer, samt høj kvalitet, æstetisk finish.

"Dette store projekt viser mulighed for den sydafrikanske byggeindustrien til at levere høj kvalitet ved ekstraordinære store projekter. Det var især bemærkelsesværdigt, hvor godt de strukturelle og arkitektoniske spørgsmål, synes at have været koordineret og løst, trods begrænsninger” er dommerne bl.a. citeret for, efter deres besøg på stadion.

Soccer City vandt også Beton i arkitekturprisen for den nyskabende kulturelt, identificerbar form af kalabas, som stimulerer et ægte afrikansk billede til resten af verden.

Mødested til flere begivenheder

Soccer City Stadion har gennem tiderne være samlingssted for et hav af begivenheder. Således var stadionet vært for det første massemøde af Nelson Mandela, efter sin løsladelse fra fængslet i 1990. Endvidere samledes tusinder af sørgende i forbindelse med mordet på Chris Hani i 1993.

Men Soccer City har også lagt græstæppe til store fodboldbegivenheder, og den væsentligste i denne henseende i nyere tid, må være i forbindelse med CAF African Cup of Nations i 1996. Her var Soccer City vært for finalen, hvor Sydafrika mødte Tunesien. En kamp, som bragte stor glæde til hjemmepublikummet, da Sydafrika vandt 2-0 på to mål af Mark Williams.

Programmet

Soccer City Stadium vil være vært for den første og sidste kamp ved VM i Sydafrika. Samlet er der programsat otte VM-kampe. Fem gange ved de indledende kampe, hvor følgende kampe skal afvikles her:

Den 11. juni kl. 16.00: Sydafrika – Mexico (Gruppe A)
Den 14. juni kl. 13.30: HollandDanmark (Gruppe E)
Den 17. juni kl. 13.30: Argentina – Sydkorea (Gruppe B)
Den 20. juni kl. 20.30: Brasilien – Elfensbenskysten (Gruppe G)
Den 23. juni kl. 20.30: Ghana – Tyskland (Gruppe D)

Derudover vil der blive tre kampe i de afgørende knockout-runder. Første opgør her bliver i 1/16 finalen mellem vinderen af gruppe B og andenpladsen fra gruppe A. Dette opgør er programsat til den 27. juni, klokken 20.30.

Derudover afvikles også kvartfinalen mellem vinderen af kamp 49 og kamp 50, som spilles den 2. juli kl. 20.30. Sidst spilles VM-finalen her. Dette store øjeblik, som store dele af verdenen vil følge, afvikles den 11. juli kl. 20.30.

Skrevet af Morten Jensen

Skriv en kommentar