Tilbageblik: Danmarks VM-historie

0

Danmarks VM-fodboldhistorie begyndte i 1986 i Mexico, og siden da har landsholdet være med til i alt fem VM-slutrunder. Få overblikket her.

Det er tid til endnu et tilbageblik på VM-guide.dk. Denne gang tager vi de rød-hvide briller på og ser på, hvordan det er gået de fire gange, hvor Danmark hidtil har været VM-klar.

Der er flere mindeværdige kampe i blandt – både de helt fantastiske. Men også de mindre positive. I nedenstående ser vi tilbage på alle 16 danske VM-kampe – fra 1986 og frem til 2010.

VM 1986 i Mexico

VM-slutrunden i Mexico i 1986 var første gang, hvor Danmark var med i det fornemme selskab. Sepp Pionteks udvalgte var placeret i gruppe E, hvor de skulle op imod Vesttyskland, Uruguay og Skotland.

Sidstnævnte ventede i første danske VM-kamp nogensinde – og på en scoring i anden halvleg af Preben Elkjær fik Danmark hevet en 1-0-sejr i land, hvilket gav et fremragende rygstød frem mod næste kamp.

Der ventede Uruguay, som havde spillet 1-1 mod Vesttyskland i deres første kamp. Der var lagt op til en rigtig svær kamp mod de dygtige sydamerikanere. Men vanskeligt blev det ikke for danskerne.

Efter en helt formidabel præstation smadrede Danmark Uruguay med hele 6-1 efter bl.a. et hattrick af Preben Elkjær. Derudover huskes opgøret for en fantastisk scoring af den purunge Michael Laudrup.

Sidste gruppekamp var imod Vesttyskland, og her kom tredje danske sejr i hus via en 2-0-sejr. Dermed vandt Danmark gruppe E i overlegen stil med maksimumpoint.

I ottendedelsfinalen ventede Spanien, som var endt som toer i gruppe D. Optimismen var stor i den danske lejr, og det startede også fremragende.

Jesper Olsen bragte således danskerne på 1-0 efter et straffespark i kampens 33. minut. Men herefter gik det kun én vej. Og det var den forkerte.

En forfærdelig tilbagelægning fra selvsamme Jesper Olsen satte Spanien i gang umiddelbart før pausen, og efter pausen gik spanierne og især Emilio Butragueño målamok.

Hele 5-1 endte opgøret i spansk favør, hvilket altså satte en pludselig og chokerende stopper for danskernes VM-eventyr, der ellers så lovende ud.

VM 1998 i Frankrig

Efter at have misset VM i både 1990 og 1994 var Danmark igen VM-klar i 1998, hvor slutrunden fandt sted i Frankrig.

Danskerne var havnet i gruppe C og skulle op imod de franske værter, Sydafrika samt Saudi-Arabien. På forhånd tydede det på en overkommelig gruppe for de rød-hvide.

Og Danmark fik også en pointmæssig perfekt start, da de på en scoring midt i anden halvleg af Marc Rieper slog Saudi-Arabien 1-0 i en taktisk og chancefattig forestilling.

Spillet havde ikke været prangende, hvilket der skulle rettes op på i anden gruppekamp imod Sydafrika, som i deres første kampe havde tabt klart til Frankrig.

Opgøret sluttede 1-1 efter en kamp med masser af chancer i begge ender. Matchen blev spillet i en ulidelig varme, som bestemt ikke var en fordel for danskerne.

Det var det heller ikke, at de måtte slutte kampen med kun ni mand på banen, da kampens dommer, colombianske John Toro Rendón, på ubegribelig vis viste både Miklos Molnar og Morten Wieghorst ud i anden halvleg. I mellem de to danske udvisninger måtte også en sydafrikansk spiller forlade banen før tid efter at fået rødt kort.

Rendóns skrækkelige præstation fik undervejs Carsten Werge, der kommenterede kampen for DR1, til at udbryde: ”kæmpeidiot!”.

Men Danmark fik altså det ene point med fra opgøret. Derfor betød det ikke det store, at de tabte sidste gruppeopgør til Frankrig med 2-1.

For Sydafrika og Saudi-Arabien spillede samtidig 2-2, og så var de danske drenge klar til ottendedelsfinalen, hvor Nigeria ventede.

Den afrikanske nation havde imponeret i gruppe D, som de allerede havde vundet efter de første to kampe. Derfor var nigerianerne favoritter mod Danmark.

Men danskerne ville det anderledes. Efter en chokstart med to hurtige scoringer af hhv. Peter Møller og Brian Laudrup førte de danske underdogs 2-0 ved pausen.

I anden halvleg blev det endnu bedre, da Michael Laudrup med en sublim aflevering efter sin velkendt kigge-væk-finte fandt Ebbe Sand, som med sit første landskampsmål gjorde det til 3-0 og afgjorde kampen.

Det hele sluttede 4-1 til Danmark, som havde spillet fremragende og nu skulle op imod de regerende verdensmestre fra Brasilien i kvartfinalen.

Nok engang fik Danmark en drømmestart, da de efter blot lidt over et minuts spil bragte sig på 1-0 ved den unge offensivspiller Martin Jørgensen.

Desværre fik brasilianerne inden pausen vendt kampen på hovedet. Således var stillingen 2-1 til de sydamerikanske giganter ved halvtid.

I anden halvleg fik Brian Laudrup udlignet, efter Roberto Carlos i sit forsøg på at saksesparke bolden væk fra eget felt kiksede fuldstændig.

2-2 holdt dog ikke længe. Rivaldo trykkede nemlig af fra distancen kort tid efter og overlistede Peter Schmeichel i det danske mål.

Trods et hovedstødsforsøg i de døende minutter fra Marc Rieper, som endte på overliggeren, blev Rivaldos scoring kampens sidste, og VM 1998 var dermed ovre for Danmark.

VM 2002 i Japan/Sydkorea

I 2002 skulle en VM-slutrunde for første gang nogensinde afvikles i Asien. Og for første gang nogensinde skulle værtskabet deles i mellem to lande.

Slutrunden i Japan/Sydkorea startede rigtig fint for Danmark, som var at finde i gruppe A med Uruguay, Senegal og Frankrig.

På to scoringer af Jon Dahl Tomasson fik Morten Olsens tropper nemlig en perfekt start på turneringen med en 2-1-sejr over Uruguay.

Anden gruppekamp var et møde med Senegal, og det startede planmæssigt for Danmark, da Jon Dahl Tomasson sikkert omsatte et straffespark i kampens indledning.

Danskerne formåede dog ikke at holde fast i føringen. Således fik de afrikanske VM-debutanter på et giftigt og veludført kontraangreb udlignet i anden halvleg til 1-1, der blev kampens slutresultat.
Sidste gruppekamp var imod de regerende verdens- og europamestre fra Frankrig, som dog havde skuffet fælt foreløbig ved slutrunden i 2002. De første to kampe havde nemlig kun kastet et enkelt point af sig.

Og heldigvis for Danmark fortsatte de franske problemer i sidste gruppekampe. Danmark vandt højst overraskende 2-0 efter en scoring i hver halvleg af hhv. Dennis Rommedahl og Jon Dahl Tomasson.
Med sejren avancerede Danmark til ottendedelsfinalerne som nummer et i gruppe A og skulle nu møde England.

Der var optimisme at spore i den danske VM-lejr, men akkurat som i 1986 blev endestationen ottendedelsfinalen - og nok engang blev det efter en ydmygelse.

3-0 tabte danskerne, som allerede var bagud med disse cifre, inden det var pausetid. Med andre ord var Danmark ikke i nærheden af at snuppe en plads blandt de sidste otte.

VM 2010 i Sydafrika

Efter to VM-slutrunder i træk med dansk deltagelse var VM 2006 uden dansk islæt. Til gengæld var Danmark – stadig med Morten Olsen ved trænerroret – tilbage i VM-varmen ved slutrunden i 2010 i Sydafrika.

Danskerne havde haft en blandet optakt til turneringen, og i Sydafrika blev det aldrig rigtig godt for de danske drenge.

Førte opgør blev tabt 2-0 til de senere finalister fra Holland. Derfor var Danmark pisket til at vinde gruppekamp nummer to imod Cameroun.

Det startede skidt for danskerne, som allerede i kampens indledning kom bagud 1-0, da camerounernes store stjerne Samuel Eto’o udnyttede en stor dansk fejl i defensiven.

Før pausen fik Nicklas Bendtner dog udlignet, og i anden halvleg slog Danmark kontra, hvor det lykkedes for Dennis Rommedahl at banke bolden i netmaskerne og sikre den vigtige 2-1-sejr.

Japan ventede i sidste opgør i gruppe E, hvor det stod klart, at Danmark skulle have tre point for at gå videre til ottendedelsfinalerne på Japans bekostning.

Danskerne kom dog aldrig rigtig tæt på. To frisparkscoringer, hvor keeper Thomas Sørensen så meget skidt ud ved den første, gav japanerne en pauseføring på 2-0.

Jon Dahl Tomasson fik reduceret i slutfasen, inden de teknisk stærke japanere kort tid efter lukkede og slukkede til 3-1.

VM 2010 blev dermed første VM-slutrunde, hvor Danmark ikke formåede at gå videre fra det indledende gruppespil. Et skuffende exit for de rød-hvide.

VM 2018 i Rusland

Efter at have misset VM 2014 i Brasilien, så var Danmark tilbage blandt de 32 deltagende hold ved VM 2018, der foregik i Rusland.

Danmark var havnet i gruppe C, hvor de skulle møde Frankrig, Peru og Australien. Danskerne slog Peru med 1-0 i den første gruppekamp på et mål af Yussuf Poulsen. Herefter galt Australien, som man spillede 1-1 med efter en scoring af Christian Eriksen.

I den sidste gruppespilskamp stod danskerne overfor Frankrig, og her spillede man 0-0, hvilket var nok til at sikre Danmark en billet videre med fem point på kontoen efter tre kampe i gruppe C.

I 1/8-delsfinalen skulle danskerne op imod Kroatien, og her skulle kampen afgøres i en straffesparkskonkurrence efter 1-1 i den ordinære spilletid. Desværre for Danmark, så score Kroatien på tre forsøg, mens danskerne blot scorede på to. Dermed var VM-eventyret slut for danskerne, da måtte se sig slået af Modric og co.

Skriv en kommentar