Historie: VM-bolde

0

VM-guide.dk har kigget nærmere på VM-boldenes historie. Helt tilbage fra VM i Mexico 1970, hvor den første egentlige VM-bold blev designet og frem til 2006, hvor den seneste VM-slutrunde blev afholdt i Tyskland. Læs alt om VM-boldene fra Adidas herunder.

1970 - Mexico: Telstar, Adidas

I 1970 blev den første officielle VM-bold introduceret. Det var Adidas, der startede med at producere fodbolde i 1963, der lavede den første officielle bold til slutrunden, der blev afholdt i Mexico. Fodbolden fik navnet Telstar (en forkortelse for television star).

Den blev lavet med hvide og sorte plader og var således mere synlig i sort-hvid fjernsynene (slutrunden i 1970 var den første slutrunde, der blev sendt direkte på tv).

Navnet kommer fra en af de første kommunikationssatellitter, der havde samme navn. Satellitten var nogenlunde rund, og rundt omkring på hele satellitten sad solpaneler, der var mørke. På den måde kunne den godt ligne fodbolden.

Det var den første bold ved en VM-slutrunde, der var designet med 12 sorte femkantede plader og 20 hvide sekskantede plader, hvilket senere blev det faste design for en fodbold. Selvom bolden var lavet af læder, var den stadig relativ vandafvisende på grund af dens blanke belægning.

1974 - Vesttyskland: Telstar Durlast, Adidas

Igen i 1974 var det Adidas’ Telstar-model, der blev brugt under VM-slutrunden I Vesttyskland. Denne gang var navnet Telstar Durlast, men der var stor lighed mellem denne og Telstar, der blev brugt I 1970.

Telstar var udstyret med guld-skrift, mens den nye bold, der blev benyttet i 1974 var udstyret med sort påskrift.

Adidas introducerede også en ny bold. Der er tale om Chile Durlast, der var produceret på de samme materialer og med de samme teknikker som Telstar-boldene. I udseendet var der dog en forskel, da Chile Durlast var helt hvid.

1978 - Argentina: Tango Durlast, Adidas

Ved VM-slutrunden i 1978 i Argentina havde Adidas produceret Tango Durlast. Adidas introducerede et nyt design – tyve identiske plader med et mønster, der dannede 12 nøjagtig ens cirkler. Det var historiens dyreste bold, der var blevet produceret, på dette tidspunkt, med et prismærke på £50.

Som sine forgængere var Adidas Tango Durlast lavet af ægte læder med det skinnende, vandafvisende lag udenpå, der var blevet forbedret. Bolden var inspireret af den argentinske elegance og lidenskab.

Ved de efterfølgende fem VM-slutrunder var kamp-boldens design baseret på Tango Durlast-designet.

1982 - Spanien: Tango España, Adidas

Adidas producerede Tango España-bolden til slutrunden i Spanien. Denne bold havde det samme mønster som Tango Durlast, der blev anvendt ved slutrunden i 1978.

Bolden havde forbedrede vandafvisende egenskaber. Man havde fra Adidas’ side forsøgt at forbedre dette ved at indlægge gummi henover sømmene for at forhindre vandet i at sive igennem. Dette fungerede dog ikke helt efter planen, da gummiet forholdsvis hurtigt blev slidt op.

Det var den sidste ægte læderbold, der blev anvendt ved et verdensmesterskab i fodbold.

1986 - Mexico: Azteca, Adidas

En helt ny model blev udviklet til slutrunden i Mexico. Bolden var håndsyet og for første gang i VM-sammenhæng produceret af syntetisk materiale i stedet for læder, der var blevet anvendt ved tidligere lejligheder.

Bolden bestod af flere lag - et ydre lag og yderligere tre lag indenunder. Disse supplerede hinanden godt, da de havde forskellige strukturer. Dette skulle sikre boldens modstand, evne til at bevare sin form og sin vandtætte egenskaber.

Aldrig før havde man set en bold klare det så godt på hårdt underlag og i vådt føre, og derfor fik Azteca stor betydning for fodboldspillet, da bolden blev nemmere at håndtere.

Boldens detaljerede design var inspireret af de i værtsnationen indfødte aztekere og deres arkitektur og kalkmalerier. 

1990 - Italien: Etrvsco, Adidas

Adidas producerede endnu en bold ud fra syntetisk materiale. Igen bestod bolden af flere lag, hvor det inderste bestod af tekstiler indeholdende latex for at stabilisere boldens form og modstandsdygtighed. Bolden havde gode vandafvisende egenskaber og det yderste lag var med til at gøre slidstyrken bedre.

Navnet og det indviklede design er inspireret af Italiens oldtidshistorie og etruskernes kunst. Etruskerne var et folkeslag, der levede i Etrurien i det nordlige Italien før 800 f.Kr. Trekanterne, der er med til at inddele bolden i cirkler, er hver dekoreret med tre etruskiske løvehoveder. Bolden blev også brugt under EM 1992 i Sverige.

1994 - USA: Questra, Adidas

Questra var navnet givet til en serie af fodbolde produceret af Adidas til større internationale begivenheder i midt-90’erne. Navnet stammer fra et ældgammelt ord, der betød ”søgen efter stjernerne”.

Den første bold i serien blev blot kaldt Questra og var designet til at være den officielle kampbold under VM 1994 i USA. På grund af boldens popularitet blev der designet to nye udgaver af Questra. Den ene blev kaldt Questra Europa og var den officielle bold under EM 1996 i England, mens den anden bar navnet Questra Olympia og var den officielle bold under OL 1996.

I udviklingsprocessen af Questra forsøgte Adidas at skabe en lettere bold. De fremstillede bolden ud fra fem forskellige materialer med et slidstærkt, yderste lag, der gjorde den mere vandtæt og gav mulighed for bedre accelerationen, når man sparkede til bolden.

Dette viste sig hurtigt under VM 1994, hvor spillerne hurtigt tilpassede sig den nye bold og var i stand til at score flotte mål ved at udnytte den lettere bold. Nogle målmænd var dog ikke helt tilfredse med bolden, som de klagede over var for uforudsigelig i vådt vejr.

Den sidste udgave af Questra-boldene var Questra Apollo, der blev brugt i La Liga og af det spanske landshold i 1996-97-sæsonen. Questra Apollo var identisk med den originale Questra fra VM 1994, bortset fra at den bar det spanske fodboldforbunds logo. 

1998 - Frankrig: Tricolore, Adidas

Tricolore var den første multifarvede bold anvendt i VM-sammenhæng. Man gik således væk fra det traditionelle sort/hvide-mønster og bolden var i stedet fremstillet i farverne blå, hvid og rød, der er farverne i det franske flag.

Derudover blev der anvendt en ny form for print på bolden.
Det var samtidig den sidste bold anvendt ved en VM-slutrunde, der havde det klassiske Tango-design, der blev introduceret ved slutrunden i 1978 i Argentina.
 
Det var den første Adidas VM-bold, der blev fremstillet udenfor Europa (i Marokko) siden Telstar-bolden fra 1970. Bolden var fremstillet af nye materialer, der gjorde den blødere og hurtigere end forgængeren Questra. 

2002 - Korea/Japan: Fevernova, Adidas

Bolden der blev brugt ved VM-slutrunden i Korea/Japan var Fevernova, der blev den første bold til at bryde med det klassiske Tango-design, der blev introduceret i 1978. Denne nye bold havde et farverigt og revolutionerende udseende, der var baseret på asiatisk kultur.

Motivet skulle forestille en såkaldt ”shuriken”, der var et traditionelt japansk våben. På dette var der lavet noget rødt, flammelignende, der skulle symbolisere den store indsats og energi som Korea/Japan investerede i VM-slutrunden.

Bolden var fremstillet af nye materialer, der skulle give den en mere præcis og forudsigelig flyvebane, når man sparkede til den. Dette skulle gøre det lettere at spille flot fodbold, da man således kunne være mere sikker på, hvor bolden ramte, når man sparkede til den.

Det yderste lag var desuden lavet af et materiale, der gjorde, at den kunne modstå en del. Den var således mere holdbar.

Bolden levede dog ikke op til alles forventninger. Bolden blev notorisk kritiseret for at være for let, hvilket førte til, at en række spektakulære mål blev scoret i løbet af turneringen.

2006 - Tyskland: +Teamgeist, Adidas

VM-bolden i 2006 var også designet af Adidas, der har stået for dette siden 1970, hvor Telstar-bolden blev introduceret. Temgeist-bolden er forskellig fra de tidligere bolde ved kun at bestå af 14 buede plader, hvor tidligere bolde havde bestået af flere sammensatte plader.

Bolden skulle desuden være rundere end tidligere bolde samt næsten helt vandtæt, hvilket betød, at forskellen på at spille i tørt og vådt vejr ikke var lige så stor som tidligere.

Boldene ved slutrunden i Tyskland var gjort personlige, idet navnet på stadionet, de to hold, kampdatoen samt tidspunktet var skrevet på bolden under et beskyttende lag.

I finalen blev en helt særlig bold benyttet, +Teamgeist Berlin. Designet var det samme som de andre kampbolde, men mønsteret var trykt i guld med sorte og hvide detaljer. Boldene blev lavet i Thailand i syntetisk læder fra Sydkorea samt andre materialer fra Japan, Indien og Vietnam.

Denne bold slap dog heller ikke for kritik. Nogle spillere mente, at bolden var for let og er betydelig anderledes at spille med i vådt vejr. Bolden har færre søm, hvilket reducerer luftmodstanden.  Der har også været andre udgaver af bolden, der blandt andet er blevet anvendt i Major League Soccer og Copa del Rey-finalen i 2006.

Skrevet af Pernille Nielsen

Skriv en kommentar