Jesper Simo: Lionel Messi bliver topscorer

0

VM-guide.dk har interviewet en række kendte danskere, der har en stor passion for fodbold. I dette interview kan du møde Jesper Simo.

Jesper Simo har du tidligere kunnet finde på mange af de danske fodboldstadions med en mikrofon i hånden, når han interviewede på sidelinjen.

Men i dag er Simo hovedsageligt at finde i studiet som vært, når Canal 8 og 9 er i luften med deres fodbolddækning.

Hvad er den største VM-oplevelse, som du har haft?

VM 1998 vil altid stå som noget helt specielt for mig, og vores kamp mod Brasilien var en fantastisk oplevelse, selvom jeg bare sad derhjemme og så den sammen med min far. I 1/8-finalen havde vi overraskende slået Nigeria med 4-1 efter en lynscoring fra Peter Møller, men det virkede urealistisk, at vi skulle kunne stille noget som helst op mod Brasilien, der var forsvarende verdensmestre, og som havde et fantastisk mandskab dengang.

Da Martin Jørgensen scorede allerede i kampens andet spilleminut, kunne jeg næsten ikke være i mig selv af bare glæde. Brasserne kom tilbage og sad egentlig på kampen, indtil Brian Laudrup kynisk udnyttede Roberto Carlos' forfejlede saksespark i starten af 2. halvleg.

Så troede man lidt på det igen, men desværre scorede Rivaldo ti minutter senere på et langskud, som – vil jeg stadig hævde – Peter Schmeichel havde snuppet på en lidt bedre dag. Det kan stadig den dag i dag ærgre mig, at vi ikke fik presset dem ud i en forlænget spilletid, for jeg tror oprigtigt på, at vores fysiske forfatning var bedre end deres.

Hvad er den største VM-fiasko, du har oplevet?

Jeg vælger at give den til Frankrig á to omgange. Først og fremmest for 2002, hvor holdet som forsvarende verdensmestre måtte rejse hjem allerede efter tre kampe med blot ét point og en målscore på 0-3. Det er for ringe.

Dernæst var de for fire år siden en skændsel at følge i Sydafrika. Rent spillemæssigt var det ikke særligt godt, men hvad værre var, så kollapsede forholdet mellem truppen og den udskældte cheftræner Raymond Domenech, hvilket blandt andet resulterede i en pinlig seance foran en større delegation journalister fra hele verden. Den optræden fra Les Bleus var under lavmålet.

Hvilken VM-legende er i dine øjne den største?

Der er så mange fantastiske spillere i VM-historien, men det er altså bare svært at komme udenom Pelé. Tre verdensmesterskaber til én og samme spiller er fuldstændig unikt; ingen andre har præsteret dette, og der kommer til at gå mange, mange år, før det overhovedet er i nærheden af at ske igen.

Pelé bankede igennem som 17-årig ved VM i Sverige i 1958, hvor han blandt andet lavede to mål i 5-2-sejren i finalen over værtsnationen.

Fire år senere, hvor Brasilien vandt VM i Chile, blev Pelé desværre skadet kort inde i turneringen. Men otte år senere var han fuldstændig outstanding på et Brasilien-mandskab, der står tilbage som det måske mest ikoniske hold i VM-historien.

Hvad er dine forventninger til VM 2014 generelt?

Mine forventninger er så høje, at jeg næsten kun kan blive skuffet. Der er noget magisk over en VM-slutrunde i Brasilien, og alle de bedste lande har formået at kvalificere sig. Samtidig glæder jeg mig ekstra meget, fordi Sydafrika 2010 ikke helt var den oplevelse, som jeg havde håbet på. Det skyldtes blandt andet den forfærdelige vuvuzela samt en ustyrlig Adidas-bold.

Hvem tror du, der vinder VM 2014?

For fire år siden, da jeg lavede et større VM-preview for dette site, valgte jeg den konservative løsning og tippede Spanien som verdensmester. Det viste sig at holde stik, og derfor gentager jeg succesen og er konservativ.

Derfor tipper jeg Brasilien til at snuppe landets sjette VM-titel. Men det bliver ikke let, for allerede i 1/8-finalen venter enten Spanien, Holland eller Chile, og det kan vise sig at blive svært nok. Holdets største fjende ser jeg dog som værende det enorme pres, der bliver lagt fra hele den fodboldgale nation.

Tilbage i 1950 kiksede det på hjemmebane mod Uruguay efter en sen scoring, og det har siden været et nationalt traume i sambalandet. Min tro på Brasilien var begrænset – med rette, viste det sig – før både Tyskland 2006 og Sydafrika 2010, men denne gang tror jeg på dem.

Hvilken underdog tror du, der vil overraske ved VM?

Jeg har i rigtig lang tid glædet mig til at se Colombia i aktion, og dem tror jeg ret meget på. De er i en overkommelig pulje, som jeg forventer, at de vinder. Problemet er så, at de skal møde et mandskab fra den stærke gruppe D allerede i 1/8-finalen, men både mod Italien, England og Uruguay vil jeg faktisk vurdere dem til at have glimrende muligheder.

Det er selvfølgelig ærgerligt, at Radamel Falcao ikke er blevet klar ovenpå sin alvorlige knæskade, men Colombia har heldigvis for dem en lang række andre dygtige offensivspillere. En anden underdog, som jeg også har set meget frem mod at følge, er Belgien.

Situationen for dem er egentlig den samme, som den er for Colombia; en overkommelig pulje, men på papiret en vanskelig modstander i 1/8-finalen (Tyskland eller Portugal, hvis de to mandskaber spiller op til niveauet).

Hvilken nation vil skuffe under VM 2014?

Jeg tror på, at England ryger ud allerede i gruppespillet, men det tror bookmakerne også, så man kan vel egentlig ikke kalde det en skuffelse, hvis de ryger ud. Derfor vælger jeg at sige, at Holland kommer til at underpræstere i forhold til de forventninger, som fodboldverdenen altid vil have til dem.

Oranje er i gang med at foretage et generationsskifte, og som jeg vurderer det, mangler de nogle spillere til at binde det generationsskifte sammen. Robin van Persie er stadig en klasseangriber, men han har haft en omtumlet sæson i Manchester United.

Forsvaret ser usikkert ud, og det er et kæmpe savn, at Kevin Strootman er fraværende på grund af en knæskade. Han har været en instrumental del af det mandskab, der pludselig har sendt Roma tilbage i den absolutte top af Serie A.

Jeg vil ikke blive chokeret, hvis sølvvinderne fra 2010 bliver sat til vægs af både Spanien og Chile i gruppe B.

Hvem bliver topscorer ved VM 2014?

Det er altid svært at tippe topscorere ved en slutrunde, men jeg vælger at tro på Lionel Messi, der ret utroligt kun har lavet ét VM-mål i karrieren (i 6-0-afklapsningen af Serbien/Montenegro ved VM 2006).

Der bør derfor snart blive åbnet op for posen fra den lille troldmand, og en slutrunde på sydamerikansk jord bør være en god anledning til at gå målamok. Argentina kan sagtens komme til at score mange mål mod deres gruppemodstandere, som er Nigeria, Iran og VM-debutanterne Bosnien-Herzegovina.

Hvis Messi kan lave fire mål inden knockout-fasen, så er det ikke urealistisk, at han kan lande på de seks stykker, som plejer at være nok til at snuppe Den Gyldne Støvle. Udover Ronaldos otte mål i 2002 har det været nok med seks kasser fra og med Argentina '78.

Hvilken spiller vil overstråle alle andre under VM 2014?

Ud fra ovenstående argumenter kunne det godt blive Lionel Messi. Jeg har generelt stor tiltro til de to store hold fra Sydamerika, Argentina og Brasilien, så et andet bud kunne være Neymar.

Uden at være fuldstændig fantastisk, så har han haft en fin første sæson på det europæiske kontinent hos FC Barcelona. Han plejer at levere for landsholdet, hvor han udadtil er den ubestridte stjerne, og det ser ud til at bekomme ham godt.

Hvilket talent skal vi holde et særligt øje med ved VM?

For nylig medvirkede jeg i radioprogrammet ”Fodbold FM”, og der snakkede vi netop om unge spillere, der kunne komme til at skille sig ud ved slutrunden. Derfor tager jeg et par af de samme navne, som jeg gjorde ved den lejlighed:

Ciro Immobile (ITA) – Serie A-topscorer med 22 mål i den forgangne sæson og netop skiftet fra Torino til Borussia Dortmund på en femårig aftale for omkring 150 mio. kroner. Immobile har ikke spillet specielt mange kampe for Azzurri (fik debut i marts mod Spanien), men jeg forventer faktisk, at han kommer til at spille. Giuseppe Rossi er som bekendt blevet fravalgt, og det åbner yderligere op for den formstærke Immobile.

Enner Valencia (ECU) – scorede forleden sit fjerde landskampsmål for Ecuador, da han kraftfuldt pandede nationen i front i testkampen mod England i Miami (scorede også nogle dage tidligere i nederlaget til Mexico). Han har haft en flot sæson i sin mexicanske klub Pachuca, med hvem han var i Clausura-finalen, hvor Valencia nettede to gange i det første af de to opgør.

Valencia (ikke relateret til United-spilleren og landsmanden Antonio Valencia), er en lille, hurtig og meget bevægelig spiller med et rigtig godt aftræk fra distancen. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis han formår at sælge sig selv til en europæisk klub med sine præstationer ved slutrunden.

Hvilken spiller vil skuffe under VM 2014?

Det er svært at forudsige, men jeg kan måske godt frygte, at Cristiano Ronaldo ikke kommer til at få nogen virkelig god slutrunde. I skrivende stund er han fortsat plaget af nogle skavanker, som kan komme til at få betydning for hans præstationer.

Det samme er gældende for Luis Suárez. Men det vil også være relativt let for begge spillere at skuffe, fordi de i henholdsvis Real Madrid og Liverpool har været fortryllende i den forgangne sæson.

Hvordan lyder din evaluering af Danmarks manglende VM-billet?

Det er selvfølgelig rigtig ærgerligt, når Danmark ikke er med til en slutrunde, men sagt lidt hårdt, så er det kun danskerne, der vil savne landet ved den her slutrunde. Når man i sine fire hjemmekampe i den kvalifikation kun formår at slå Malta – og taber 0-4 til Armenien – så har man intet at gøre ved et VM. Desværre.

Jeg er dog meget fortrøstningsfuld forud for de kommende kvalifikationer. Flere unge, dygtige spillere står på spring til at blive en bærende del af vores landshold, og der var fine takter i venskabskampene mod Ungarn og Sverige.

Skriv en kommentar