Thomas Gravgaard: Sydamerikanerne bliver stærke

0

VM-guide.dk har interviewet en række kendte danskere, der har en stor passion for fodbold. I dette interview kan du møde fodboldkommentator og fodboldredaktør fra 6'eren, Thomas Gravgaard.

Hvad er den største VM-oplevelse, som du har haft?

Under slutrunden i 2006 lejede jeg en ni personers Mercedes i Flensborg sammen med en flok venner, og så tog vi en uge, hvor vi uden nøjere planlægning kørte rundt i Tyskland.

Vi så ikke en eneste kamp på stadion og sov på dårlige luftmadrasser i kolde parkeringskældre. Men det var en enestående oplevelse at være en del af en fest, der har fået så stor betydning for tyskernes selvforståelse.

Vi oplevede et folk, der kollektivt hævede sig op fra tidligere generationers sump af skam og foldede deres flag ud over alt, alle dage, på alle tænkelige måder.

Det var euforisk og det smittede af på alle, der var så heldige at være i landet under slutrunden. Det var en smuk form for nyfunden nationalisme.

Hvad er den største VM-fiasko, du har oplevet?

VM i Italien i 1990 var så trist. Jeg havde glædet mig helt vildt og siddet og skrevet mine egne optaktsbøger i et halvt år på min skrivemaskine op til turneringen.

Og så endte det med én stor, kollektiv omgang fedtspil. At Vesttyskland endte med at være et af de mest sympatiske hold siger alt.

Hvilken VM-legende er i dine øjne den største?

Diego Maradona. Han blev sparket midt over i VM 1982, men rejste sig fire år senere og vandt ene mand VM 1986. I 1990 slæbte han på ødelagte ankler endnu et ordinært argentinsk landshold til finalen, hvor de tabte på et sent straffesparksmål, hvorefter det smålige romerske publikum piftede ham ud af stadion under medaljeceremonien, bare fordi han var blevet italiensk mester samme år med Napoli.

Det var skandaløst og aldeles uværdigt. Jeg græd næsten af glæde, da han i 1994 scorede mod Grækenland, men derefter fik FIFA jo ram på ham. Eller hvad man nu siger...

Hvad er dine forventninger til VM 2014 generelt?

Blandede. Jeg synes, at det er mange år siden, at vi har oplevet en rigtig god VM-slutrunde. Der er så mange små lande med, der først og fremmest bare vil undgå ydmygelser, og kun går op i at forsvare, og når nogle af de store også gør det, ender det galt.

Mange af de helt store spillere har desuden virket trætte de seneste slutrunder efter krævende klubsæsoner.

Men bare kulissen, dét at spille i det, som Berlingskes Flemming Fjeldgaard så rammende har beskrevet som fodboldens kavalergang, Brasilien, skal nok løfte begivenheden.

Hvem tror du, der vinder VM 2014?

Jeg tror på værtsnationen. Luis Felipe Scolari er en god og rolig mand ved roret under slutrunder som denne, og han skal nok få truppens talent og opbakningen fra tribunerne til at manifestere sig i titlen.

Hvilken underdog tror du, der vil overraske ved VM?

Ecuador. I det hele taget får de syd- og mellemamerikanske lande et godt VM. Det er lang tid siden, at de har fået lov til at spille en slutrunde i egen tids- og klimazone.

Hvilken nation vil skuffe under VM 2014?

Italien. De har fået en svær pulje, har spillet dårligt længe, og 1-1 mod Luxembourg var et håbløst resultat, selv om det bare var en træningskamp.

Hvem bliver topscorer ved VM 2014?

Jeg er fristet til at pege på Cristiano Ronaldo, men han bliver tilsyneladende ved med at døje med skader og var ringe i Champions League-finalen, som var hans seneste vigtige kamp.

Så jeg tager en chance og peger på David Villa, der altid finder en magisk målåre for Spanien ved disse lejligheder.

Hvilken spiller vil overstråle alle andre under VM 2014?

Jeg har store forventninger til Argentinas Angel Di María. Når han vel at mærke vælger at blive på sine ben, har han et eminent drive, hvor han formår at integrere både teknik og ideer.

Hvilket talent skal vi holde et særligt øje med ved VM 2014?

Colombias Juan Quintero. En begavet kreatør, der sammen med holdkammeraten fra Porto, Jackson Martinez, kan kompensere for Radamel Falcaos beklagelige fravær.

Hvilken spiller vil skuffe under VM 2014?

Selv om jeg under ham det, tror jeg desværre ikke, at vi vil få det bedste af Diego Costa at se, hvis vi overhovedet får ham at se.

Han har haft nogle forfærdelige måneder, hvor han gik glip af hele opløbet i den spanske mesterskabskamp og det meste af Champions League-finalen. Og allerede inden skaderne kom, var han begyndt at virke træt og slidt.

Hvordan lyder din evaluering af Danmarks manglende VM-billet?

Det er stadig så frustrerende at tænke på alle de dumme pointtab hjemme, der kostede os deltagelsen, ikke bare ydmygelsen mod Armenien, men specielt den første målløse kamp mod Tjekkiet.

Jeg kan huske, at mens landsholdslejren gjorde meget ud af at tale det op til et fint resultat, tænkte jeg allerede dér: "Det bliver lige præcis de to point her, vi står og mangler til sidst."

Jeg synes desværre, at vi har gjort det til en vane at gå glip af alle de "fede" slutrunder.

Vi var ikke med i Tyskland, men kom med til den rædselsfulde vuvuzuela-symfoni i Sydafrikas vinter. Nu sidder vi igen og kigger på, mens de spiller i Brasilien, og lur mig om så vi ikke kommer med til myggehelvedet i Rusland 2018.

Interviewet blev foretaget den 11. juni 2014.

Skriv en kommentar