VM 2010-optakt: Holland – Spanien

0

Hverken Holland eller Spanien har prøvet at vinde en VM-slutrunde i fodbold. Søndag aften har de så chancen, når de to nationer mødes i VM’s sidste kamp – finalen.

 

Holland har to gange tidligere stået i en VM-finale. Første gang var i 1974, og slutrunden efter i 1978 gentog de denne bedrift. Ved begge lejligheder endte finalen med hollandsk nederlag, og hollænderne håber dermed på, at tredje gang bliver lykkens gang, når de på søndag møder Spanien.

Spanien har ikke tidligere været i en finale ved VM, og deres bedste resultat ved en VM-slutrunde er den fjerdeplads, som de sikrede sig i 1950. Det betyder, at lige meget hvem, der vinder søndagens finale, så vil vi få en ny verdensmester.

Det hollandske landshold har gået gennem årets VM-slutrunde uden at tabe. I gruppespillet blev det således til tre sejre over Danmark, Japan og Cameroun, inden Slovakiet i ottendedelsfinalen også blev besejret af hollænderne, der vandt med cifrene 2-1.

I kvartfinalen ventede den nation, der har vundet flest VM-titler, Brasilien, der dog heller ikke kunne slå Holland. Robinho havde ellers bragt Brasilien på sejrskurs med sin scoring i det 10. minut, men Wesley Sneijder sikrede hollænderne sejren med to scoringer.

I tirsdagens semifinale stod Holland over for Uruguay. Giovanni van Bronckhorst bragte med sit fantastiske langskud Holland på 1-0, men Diego Forlán fik udlignet for Uruguay. Herefter trådte profilerne Wesley Sneijder og Arjen Robben i karakter og bragte med en scoring hver Holland på 3-1. I overtiden lykkedes det Maxi Pereira at få reduceret, men trods pres fra Uruguay i kampens sidste minutter sikrede Holland sig sejren.

Spanien fik ikke en lige så god start på turneringen som Holland. De tabte nemlig deres første kamp til Schweiz, men da det efterfølgende blev til sejr over Honduras og Chile, gik spanierne videre fra gruppe H. I kvartfinalen var modstanderen nabolandet Portugal, og her lykkedes det Spanien at hente en smal 1-0-sejr.

En 1-0-sejr blev det også til i kvartfinalen mod Paraguay, i en kamp hvor både Oscar Cardozo og Xabi Alonso misbrugte et straffespark. Det var David Villa, der blev man of the match, da han scorede kampens eneste mål. I semifinalen ventede et spændende opgør mod Tyskland, der er et af de hold, der har spillet bedst ved VM-slutrunden. Det gjorde de dog ikke i semifinalen, hvilket Spanien udnyttede til at vinde 1-0.    

I kampen mod Tyskland var det Carles Puyol, der med sin hovedstødsscoring sikrede Spanien sejren. Forsvarsspilleren udtrykker respekt over for hollænderne forud for finalen, og udråber ikke en favorit.

”Kampen mod Holland bliver meget vanskelig. Vi er to hold med store evner, der vil kæmpe hårdt for at vinde titlen. En finale er altid 50/50. Til at starte med var vi også favoritter i kampen mod Schweiz, men endte med at tabe. Det var en katastrofe,” udtale Puyol ifølge goal.com.

Træneren i spidsen for Holland, Bert van Marwijk, gør det klart, at hans mandskab ikke frygter Spanien, selvom de ifølge ham spiller det bedste fodbold.

”På nuværende tidspunkt synes jeg, at Spanien spiller en smule mere attraktivt end vi gør. Selvom vi går efter at spille på samme måde, så har de nogle få fordele lige nu. De spiller godt med bolden og uden bolden reagerer de meget hurtigt. Derfor bliver det en meget interessant kamp mellem to hold, der ønsker at spille fodbold,” udtalte landstræneren ifølge FIFA’s hjemmeside, der videre fortæller, at han ikke tænker på de to tidligere VM-finaler, som Holland har tabt.

”Det tænker jeg ikke på. Jeg tænker kun på vores kamp i finalen. Lige meget hvad, der skete i fortiden, så er det ikke vigtigt. Vi er nødt til at forberede os, men Spanien har ingen hemmeligheder for os. Vi er ikke bange. Det er en kamp mellem to lande, der begge ønsker at vinde og kan vinde, men vi har tiltro til os selv. Vi respekterer Spanien, men vi er ikke bange. Det er en stor udfordring at spille imod Spanien og at slå dem.”

Ligesom van Marwijk kan også Spaniens træner, Vicente del Bosque, se lighederne mellem de to hold.

”De ligner os meget. De har spillere med stor teknisk formåen på midtbanen, og spillere med store kvaliteter. De er meget hurtige, men improviserer ikke ligeså meget som vi før. De spiller dog et meget farligt direkte spil. De er et meget farligt hold,” udtalte del Bosque ifølge goal.com.

Hold øje med:

Holland – Wesley Sneijder:

Den hollandske midtbaneprofil har haft et rigtig godt VM, hvor han har scoret fem mål for Holland. På baggrund af sine præstationer er han desuden blevet nomineret til FIFA’s Golden Ball-pris. Sneijder bliver en vigtig brik for Holland, hvis de skal slå Spanien i finalen, blandt andet grundet hans store overblik samt, under denne slutrunde, målfarlighed.

Spanien – Xavi:

Hos Spanien har de flere kreative spillere, og Xavi er bestemt en af dem. Han er spilleren, der kan sætte sine holdkammerater i scene og han bliver derfor vigtig for sit hold, ligesom han har været igennem hele turneringen. Xavi er ligesom Wesley Sneijder nomineret til Golden Ball-prisen.

Seneste nyt om holdene:

Holland:

Hos Holland ser alle spillere ud til at være klar til finalen mod Spanien. Selvom flere profiler ikke deltog fuldt i træningen fredag, så skulle alle være klar.

Der har været tvivl om målmand Maarten Stekelenburg, da han havde nogle problemer med hoften, men keeperen har trænet med uden problemer. Demy de Zeeuw skulle ligeledes være klar, men vil formentlig blive henvist til bænken, da Nigel de Jong vender tilbage efter at have afsonet karantæne.

Derudover træder Gregory van der Wiel formentlig ind i startopstillingen igen, da han også har afsonet sin karantæne. Det betyder, at Khalid Boulahrouz må tage plads på bænken.

Spanien:

Også Spanien vil kunne stille i stærkeste opstilling til finalen. Raul Albiol døjer fortsat med en skade, og det er tvivlsomt, om han får en rolle i søndagens kamp.

Fernando Torres kan blive udeladt fra startopstillingen igen, specielt efter Pedros gode spil i semifinalen mod Tyskland.

Forventede startopstillinger:

Holland:

Stekelenburg 

Van der Wiel – Heitinga – Mathijsen – Van Bronckhorst

Van Bommel – De Jong

Robben – Sneijder – Kuyt

Van Persie

 Spanien:

Casillas 

Ramos – Pique – Puyol – Capdevila

Busquets – Alonso

Pedro – Xavi – Iniesta

Villa

 

Kampens dommer er: Howard Webb

Kampen spilles på stadionet: Soccer City Stadium

Kampen fløjtes i gang søndag kl. 20.30 og kan følges direkte på både DR1 og TV2.

Skriv en kommentar