Fodboldekspert: Gruppe G og VM generelt

0

VM-guide.dk har interviewet TV 3's fodboldekspert, Peter Kjær, omkring hans forventninger til gruppe G samt VM-slutrunden generelt.

Hvem går videre fra gruppen?

Brasilien og Portugal går videre. Brasiliens hold består af så mange individuelle kvaliteter på højeste niveau, og så mange potentielle målscorer at  modstanderne vil mærke truslen fra flere forskellige sider.

Portugals hold består ligeledes af spillere med høj individuel kvalitet, samtidig er holdet i deres gode perioder fremragende til at kontrollere tempoet i kampene, primært fordi de er stærke og meget boldsikre, og med tanke på at Elfenbenskysten muligvis må undvære deres største stjerne Drogba, så ligger det lige til Ronaldos højre ben for Portugal.

Hvem vurderer du som underdog i gruppen?

Underdog i gruppen må selvsagt være Elfenbenskysten, hvor det for deres succes vil være helt afgørende om Drogba kan spille, kan han det og Kalou kan genfinde tidligere tiders styrke kan de volde deres modstandere store problemer.

Hvad er dine forventninger til VM-slutrunden generelt?

Mine forventninger er samtidig også mit håb, nemlig den at det kan betale sig at spille fodbold, underforstået, at vi forhåbentlig vil se at de hold der har en positiv tilgang til spillet også vil sejre jeg vil nødig se et VM blive afgjort på at det kan betale sig at organisere sig ud af problemerne, velvidende at på alle hold skal den defensive organisation være på plads, men intentionen og tilgangen til spillet skal gerne være positivt.

Hvem tror du, der vinder VM-slutrunden?

Jeg har to pæne favoritter og en outsider. Brasilien og Spanien er mine favoritter, de er navnemæssigt meget stærk besat, måske med Spanien et mulehår bedre, fælles for begge mandskaber er at de er bedst når de selv har bolden, samtidig med at de begge har flere mulige matchvinder typer.

Outsideren for mig er Argentina, de har bestemt også mulige matchvindere, selvfølgelig personificeret ved Messi, det der gør at de kan gå hele vejen som jeg ser det er deres hårdhed i spillet, de har den kynisme i deres defensive spil og i de nærkampe der også skal til for at vinde et VM, deres defensive organisation på holdet er bedre end hos de to favoritter.

Hvem vil du mene, der stikker af sted med topscorer-prisen?

David Villa. Topscoreren må alt andet lige komme fra et hold der når langt i turneringen, og det tror jeg på at Spanien gør, det er også et hold der skaber mange chancer for sine angribere, og jeg er samtidig overbevist om at Villa sparker straffespark. Et forsigtigt bud på antal scoringer er 5.

Hvilken nation tror du, der kan overraske ved VM?

Når vi taler overraskelser er alt jo relativt, det handler vel om at præstere mere end de forventninger der er til holdet og her er mit bud Chile. Jeg ser dog ikke Chile som et semifinalehold men mindre kan også gøre det.

Jeg har en tro på at Chile kan gå videre fra deres gruppe og når det mandskab når til knock-out-fasen vil de kunne skabe problemer for de fleste mandskaber, primært for deres hurtighed i spillet men bestemt også for træner Marcelo Bielsa tilgang til kampene, de meget taktisk præget mht. til hvilket hold han selv bringer i spil i forhold til den modstander han står over for.

Hvilken nation tror du, der bliver den største skuffelse?

Et meget forsigtig bud er Frankrig. Navnemæssigt ser det meget lovende ud for franskmændene, men det er som om der mangler noget i holdet, set udefra har spillerne meget fokus på deres egen præstation og derfor løber holdet ofte ind i kampe hvor de får problemer.

Om det skyldes den evige snak om træner Raymond Domenech kvaliteter skal jeg lade være usagt, men jeg syntes Frankrig har underpræsteret i forhold til det spillermateriale de har til rådighed.

Hvilken spiller håber du, der bliver den største oplevelse ved dette VM?

Jeg håber selvfølgelig det er en fra Danmark, og her vil det betyde uhyre meget for det danske spil hvis det er Nicklas Bendtner, hvis han bliver 100 % klar og rammer sit topniveau vil det have enorm betydning for de danske muligheder i Sydafrika, så ham krydser jeg fingre for.

Hidtil har alle VM-værtsnationer været gået videre fra gruppespillet. Tror du, at Sydafrika vil fortsætte den "tradition"?

Nej, men her er jeg ikke skråsikker. De er dog kommet i en pulje med muligheder. Den manglende evne de har som hold samt de forholdsvis få individualister de har til rådighed skal opvejes af den hype og støtte der måtte komme udefra, spørgsmålet er så om det er nok, jeg tror det ikke.

Var beslutningen om, at forlænge med Morten Olsen den rigtige?

Helt afgjort ja. Jeg har på egen krop ”mærket” hvor fantastisk kompetent Morten Olsen er som fodboldtræner. Jeg har ikke inden for de rammer og muligheder der ligger i at være dansk landstræner kunnet få øje på et brugbart alternativ.

Hvor langt tror du, at Danmark når ved VM?

Hvis jeg går ud fra at vores skadede spillere bliver klar og kan ramme tæt på deres topniveau har jeg en fast tro på at vi går videre fra puljen, herfra bliver det selvfølgelig meget afgørende hvilke modstandere vi kommer til at stå overfor.

Men jeg kender nok til den danske mentalitet når vi taler landshold og slutrunder til at sige at man har potentiale til at vokse med resultaterne. Går alt op i en højere enhed er en kvartfinale indenfor mulighedernes rækkevidde.

Hvad tror du, der er årsagen til, at mange af de store VM-profiler er blevet skadet under VM-optakten?

Som jeg ser det er det to typer af skader nemlig slagskader samt overbelastningsskader. Uden at skulle gøre mig til idrætslæge vil jeg mene at slagskaderne er mere eller mindre tilfældige og kan forekomme hvor og når som helst. Overbelastningsskader som jeg vil betegne den skade som Robben fik, kan måske have noget at gøre med tidspunktet for en slutrunde.

Slutrunden bliver jo som bekendt afviklet efter spillerne har spillet et helt års klubturnering færdig samtidig med at mange har spillet europæiske kampe, samt en del landskampe, herefter starter man så med en træningslejr op til VM hvor man træner tung træning, udholdenhedstræning og hurtighedstræning, det er selvsagt en belastning for en fodboldkrop der har været igennem en hel sæson med mange kampe på højeste niveau, og deraf mere disponeret for overbelastningsskader.

Interviewet blev foretaget den 8. juni 2010

Skriv en kommentar