Ulla Essendrop: Belgien er VM’s underdog

0

BelgienVM-guide.dk har interviewet en række kendte danskere, der har en stor passion for fodbold. I dette interview kan du møde DR Sportens vært- og reporter, Ulla Essendrop.

DR Sportens Ulla Essendrop vil befinde sig i Brasilien under hele VM 2014. Her vil hun reportere fra sambanationen.

Hvad er den største VM-oplevelse, som du har haft?

1986 er det første VM jeg kan huske, og selv om jeg kun var 9 år, blev jeg grebet af den helt særlige stemning og goodwill der var omkring de Hummel-vinklede fodbolddrenge. Jeg elskede Roligan-tanken og hele fællesskabsfølelsen omkring landsholdet.

(Jeg var særligt betaget af Preben Elkjær, mest på grund af min fars beretning om, at han engang havde scoret uden sin støvle. Det var jeg meget imponeret over).

I øvrigt påstod jeg hårdnakket at landstræneren hed Pinotex, for det hed han i mit Anders And blads særlige VM-tillæg.

Hvad er den største VM-fiasko, du har oplevet?

Zidanes afskedsstunt på landsholdet i VM-finalen 2006, var, om ikke en fiasko, så i hvert fald en skuffelse for mig. Uanset hvad Materazzi så sagde om hans søster eller mor, var det bare for primitivt at stange sin modstander.

En mand der både havde vundet VM og EM, og spillet i en af verdens bedste klubber burde have mere klasse. Og huske at han er et forbillede. I 2010 var Frankrigs attitude og børnehave-opførsel også en skuffelse.

Hvilken VM-legende er i dine øjne den største?

Pelé. Tre verdensmesterskaber og på sit højeste niveau fuldstændig suveræn ved VM. Han lavede tre mål i to VM-finaler (han var skadet i den ene han vandt) og formåede i en tid med meget mindre tv-eksponering, at gøre sig til et verdensikon – en status der ikke er blevet mindre, selv her mange årtier senere.

Hvad er dine forventninger til VM 2014 generelt?

Jeg glæder mig vanvittigt til at opleve den brasilianske folkesjæl og kærlighed til spillet folde sig ud i fuldt flor gennem dette VM.

Jeg skal være af sted i 5 uger og sende fra Rio, og jeg kan næsten ikke vente med at komme helt tæt på den hjertelige atmosfære og helt særlige varme og som brasilianerne er så kendte for.

Hvem tror du, der vinder VM 2014?

Jeg ser Argentina og Brasilien som de største favoritter. To luksus-besatte hold. Det vil være næsten ubærligt for brasilianerne, hvis de taber VM på hjemmebane igen.

Så Selecao vil helt sikkert være en finalekandidat. Meget afhænger af Neymar. Han levede op til forventningerne i Confederations Cup i fjor, men kan han også bære en hel fodboldnations VM-håb på sine unge skuldre?

Spanien kunne også være et bud. Spørgsmålet er, om de kan vinde deres fjerde (4!) slutrunde i træk – eller om de er forbi deres storhedstid nu. Tyskland er jo også et stærkt kort, men med skader og kun én decideret angriber får vi se, om de går hele vejen.

Hvilken underdog tror du, der vil overraske ved VM?

Belgien. Mange spændende spillere, og hvis de får selvtillid i den indledende gruppe kan de godt spille lige op med fx Portugal, som de på papiret ser ud til at møde efter gruppespillet.

Med Hazard, Kompany, Verthongen, Courtois, Fellaini, Januzaj med flere, har Belgien en generation af profiler og talentmasse der kan gøre Belgien til en VM-kæledægge. Lidt ligesom Danmark i ’86.

Hvilken nation vil skuffe under VM 2014?

Always England. De engelske fodboldfans sender landsholdet af sted med de største ambitioner i bagagen, men de ryger ud i gruppespillet med endnu et hak i fodbold-selvforståelsen.

Hvem bliver topscorer ved VM 2014?

Jeg gør det forudsigelige, og peger på Messi. Der er jo så meget der kan spille ind på, hvem der lige får tur i den og får selvtillid. Men Argentina bør komme rigtig langt, og han sparker straffespark. Suarez er også et bud, alt efter hvor langt Uruguay kommer, og om han er helt ovenpå med sit knæ igen.

Hvilken spiller vil overstråle alle andre under VM 2014?

Jeg håber på Neymar. Han er ung, interessant og en publikums-yndling i sambafodboldens vugge, så det ville være fantastisk for Brasilien og for VM. Det kunne være en smuk sløjfe på brasilianernes fortælling om verdensmesterskabet på selve sambafodboldens hjemmebane.

Hvilken spiller vil skuffe under VM 2014?

Måske Ronaldo. Portugisernes forventninger til ham er enorme, men er den kære CR7 helt fuldstændig fit for fight? Hvis ikke – kan han så bære hele holdet på sine skuldre alene?

Hvordan lyder din evaluering af Danmarks manglende VM-billet?

Først og fremmest ærgrer jeg mig helt enormt, både som dansker, men også som VM-reporter, over at Danmark ikke er med. Men i en slutrundekvalifikation, skal man være skarpere på hjemmebane mod de værste rivaler. På udebane leverede de jo mere end varen.

Men smed til gengæld ni point i de fire hjemmekampe mod rivalerne, og det blev afgørende. Når det så er sagt, skal vi altså også lige huske på, at vi er et lille land, og ikke bare automatisk kan kræve eller forvente at Danmark blander sig i fodboldens øverste verdens-elite ved hver slutrunde.

___________________________________________________________________________________________________________________

DR er desuden talstærkt repræsenteret på Islands Brygge i København, hvor DR Sportens studie er placeret. Her kan man få masser af VM-stemning, hygge, grille, spille fodbold, se kampe på storskærm.

Hvis du vil følge Ulla Essendrop under VM 2014, kan du både finde hende på Instagram og Twitter.

Skriv en kommentar