Fodboldekspert: Gruppe H og VM generelt

0

VM-guide.dk har interviewet B.T.'s sportsjournalist, Michael Qureshi, omkring hans forventninger til gruppe H samt VM-slutrunden generelt.

Hvem går videre fra gruppen?

Spanien går indiskutabelt videre. Det spanske landshold har ændret sig markant siden EM-triumfen i 2008. De spiller med helt anden selvsikkerhed end tidligere, og deres ti sejre ud af ti mulige i kvalifikationen taler for sig selv. Landstræner Vicente del Bosque har videreført det spillesystem som lykkedes under Luis Aragonés, og det hjælper tilsyneladende at spille uden Raúl.

Jeg tror også, at Chile går forholdsvis ubesværet igennem gruppen. De har under træner Marcelo Bielsa opfundet et pressystem, som er svært at modstå, og de hentede altså nogle ret imponerende resultater i kvalifikationen. De kan faktisk godt drille Spanien i den sidste gruppekamp, hvis begge hold på forhånd er gået videre.

Hvem vurderer du som underdog i gruppen?

Schweiz er det eneste hold, der kan true Spanien og Chile. Men jeg vurderer det ret usandsynligt, at de kan udrette noget særligt. De var ikke specielt imponerende under EM-slutrunden i 2008, hvor de endda var på hjemmebane, og jeg kan ikke se, at deres hold er blevet væsentligt forstærket.

Hvad er dine forventninger til VM-slutrunden generelt?

Jeg håber på, at VM bliver en videreudvikling af EM 2008, der stod for positivt og offensivt fodbold. Jeg tror, at de angrebslystne hold vinder flest kampe, og jeg glæder mig til den fodboldfest, der er i vente. Der er utrolig mange stjernenavne, som bliver sjove at følge i slutrunden, og der er mange spændende historier i sig selv hos de forskellige nationer.

Hvem tror du, der vinder VM-slutrunden?

Spanien vinder også VM. Holdet ligner i store træk meget det, som Barcelona har som klubhold, og selv om Inter vandt Champions League, så er det svært at komme uden om, at Barcelona er verdens bedste. Spanien har individualisterne i Xavi, Iniesta, Iker Casillas og David Villa spillere som afgør de tætte kampe, og de har rutinen fra de store kampe på klubplan.

En outsider i mine øjne er Argentina. Ja, Maradona tiltrækker sig meget opmærksomhed for det negative, men se lige på truppen. De har den vildeste offensiv. Det er jo hele Europas topscorerliste med Messi, Higuain og Milito de har. Defensiven ved jeg dog ikke, om den holder.

Hvem vil du mene, der stikker af sted med topscorer-prisen?

Jeg tror på David Villa som topscorer, ligesom han var under EM i 2008. Jeg tror, at han scorer seks mål. Han skal nok få banket nogle mål ind mod Honduras og Schweiz i gruppespillet. Han er måske den angriber i verden med det største dræberinstinkt. Jeg har set ham spille mange gange live, og det er helt vildt, så effektiv han er foran mål. En outsider er i mine øjne Diego Milito fra Argentina eller Wayne Rooney fra England.

Hvilken nation tror du, der kan overraske ved VM?

Holland kan godt overraske på den positive måde. Der er ikke rigtig så mange, der tror på hollænderne som en seriøs VM-kandidat, men de har altså et fantastisk kollektiv krydret med nogle verdensklasse-spillere. De spiller offensivt fodbold og tør at tage chancer. England kan også overraske med det program, der venter dem. Jeg håber det faktisk for englændernes skyld.

Hvilken nation tror du, der bliver den største skuffelse?

Jeg tror, at Brasilien bliver en skuffelse. Jeg tror simpelthen ikke på, at de har spillerne til at gå hele vejen, og jeg tror, at de får problemer med at finde en god rytme. Mange af deres stjerner har ikke haft en særlig god sæson på klubniveau, og der er en grund til, at de ikke er blandt de største favoritter denne gang. Frankrig tror jeg også kan ryge hjem efter tre kampe.

Hvilken spiller håber du, der bliver den største oplevelse ved dette VM?

Vi håber vel alle på at se Lionel Messi vise samme niveau fra sæsonen i Barcelona. Det han viste i store perioder var fra en anden galakse, og det er fodbold, der kan få enhver til at tabe kæben.

Jeg håber også på at se Xavi udfolde sig med hans perfekte afleveringer og fremragende blik for spillet. Og det er altså hårdt at sige det her, for jeg holder jo med Real Madrid i hverdagen.

Hidtil har alle VM-værtsnationer været gået videre fra gruppespillet. Tror du, at Sydafrika vil fortsætte den "tradition"?

Sydafrika kan godt gå videre, hvis Frankrig som ventet flopper og ryger hjem. De har god støtte, og det bliver svært at spille mod dem med alle de fans og den larm fra de der forbandede horn. Men de er røget i en hård gruppe, for Uruguay og Mexico har også gode og solide mandskaber.

Var beslutningen om, at forlænge med Morten Olsen den rigtige?

Jeg havde gerne set Michael Laudrup overtage landsholdet efter VM. Jeg tror, at der kommer en periode, hvor nok er nok. Morten Olsen har min dybeste respekt, han er en fantastisk taktiker og en rigtig dygtig træner. Og så stiller han sig i øvrigt altid til rådighed for pressen, hvilket kun er beundringsværdigt.

Men jeg tror, at det havde været sundt, at Morten stoppede sammen med Jon Dahl Tomasson, Rommedahl og de andre fra den gamle Olsen-bande.

Hvor langt tror du, at Danmark når ved VM?

Jeg tror, at vi når ottendedelsfinalen og ryger ud til Italien. Vi taber nok til Holland, men vinder så de to næste kampe. Jeg lægger ikke så meget i de dårlige resultater i testkampene. Morten Olsen og landsholdet har en imponerende evne til at rejse sig, når det ser mest sort ud. Hvem husker ikke 3-2 sejren over Portugal efter en sløj nullert i Ungarn.

Hvad tror du, der er årsagen til, at mange af de store VM-profiler er blevet skadet under VM-optakten?

Jeg tror, at mange af skaderne er træthedsbrud. Det har været en lang sæson for rigtig mange af profilerne med op til 45 kampe på en sæson, og så er kroppen altså mere slidt og udsat. Og så er det også bare sort uheld.

Interviewet blev foretaget den 9. juni 2010

Skriv en kommentar