Torben Aakjærs blog: Favoritterne til at vinde VM 2018

0

VM-guide.dk's blogger, Torben Aakjær, deler her sit bud på favoritterne til at vinde VM 2018 i Rusland. Han analyserer de fem stærkeste nationer, som han ser dem.

5. FRANKRIG

Titler: Verdensmester i 1998
Antal deltagelse i VM (ud af 20): 15
Mest scorende spiller nogensinde: Thierry Henry (51 mål i 123 kampe)
Mest scorende spiller i VM truppen: Oliver Giroud (30 mål i 71 kampe)
Flest landskampe nogensinde: Lilian Thuram (142 kampe)
Flest landskampe i nuværende trup: Hugo Lloris (96 kampe)
Fortidens stjerner: Michel Platini, Zinedine Zidane, Thierry Henry, Lilian Thuram, Patrick Vieira, Jean-Pierre Papin, Just Fontaine, Raymond Kopa og Didier Deschamps

Profil: Antoine Griezman
Nøglespillere: Samuel Umtiti, Paul Pogba og N`Golo Kante
Unge/hold øje med: Kylian Mbappe og Lucas Hernandez

Yngste mand i 23 mands truppen: Kylian Mbappe 19 år (født i 1998)
Ældste mand: Steve Mandanda 33 år (født i 1985)
Truppens gennemsnitsalder ved VM start: 25,6 år
Klub med flest spillere i VM truppen: PSG og Marseille, 3 hver

Hvem savner jeg i VM truppen: Karim Benzema og Adrien Rabiot

Til det sidste har jeg været i tvivl om jeg skulle vælge Frankrig eller Belgien, blandt de 5 favoritter, men til trods for stjerner som Hazard, Courtois og Vertonghen m.fl., vurderer jeg trods alt at de franske vice Europamestre, har lidt mere at byde på i truppen, og ikke mindst større erfaring fra slutrunder. Herudover må jeg også tilstå at jeg ikke kan forestille mig at Belgien, talent eller ej, kan gå hele vejen og blive verdensmestre!

Det franske hold er bygget op med en relativ ung stamme, bestående af Lloris (31 år), de 2 centrale forsvarsspillere, Umtiti og Varane på henholdsvis 24 og 25 år, Matuidi og Pogba på henholdsvis 31 og 25 år, samt holdets erklærede stjerne, Griezman på 27 år, der netop, sammen med Atletico Madrid, har været med til at vinde Euro League, hvilket måske kan blive hans sidste kamp for det det spanske hold, i det mange storklubber bejler til hans gunst, hvilket bestemt ikke er underligt, da han aktuelt er en af verdens 4-5 bedste spillere.

Skal jeg peget på svagheder på et ellers stærkt hold, må det blive keeperen Lloris, der i den seneste sæson i Tottenham, ikke helt havde det niveau, som han ellers i flere år har vist, og reserverne Mandanda og Areola, er mildt sagt ikke imponerende. Også på back pladserne kan jeg have mine betænkeligheder, i det Sidibe godt kan svinge i sine præstationer, mens Mendy næsten ikke fik spilletid i Manchester Citys mesterskabssæson, pga. en længere varende skade. Vægtes Sidibe for svag eller ustabil, ville jeg ikke tøve med at pege på Atletico Madrids unge Lucas Hernandez, mens Stuttgarts jævnaldrende Benjamin Pavard, sagtens kan spille en venstre back, selvom han primært benyttes i det centrale forsvar.

Resten af holdet ser forrygende stærkt ud, og det skal blive spændende at se om Deschamps tør bruge både Griezman og Lemar sammen i det offensive, eller han tyer til tank centerforwarden Giroud, alene fremme, og så med Griezman og Mbappe hængende rundt omkring ham. Giroud har langt fra haft en god sæson i Premier League, men da han er den mest scorende spiller på det aktuelle landshold, må man jo sige at han trods alt ved hvor målet står.

Mit forslag til stærkeste opstilling (4-3-3):

Lloris
Sidibe - Umtiti - Varane - Mendy
Matuidi - Pogba - Kante
Mbappé - Griezmann - Lemar

4. SPANIEN

Titler: Verdensmester i 2010
Antal deltagelse i VM (ud af 20): 14
Mest scorende spiller nogensinde: David Villa (59 mål i 98 kampe)
Mest scorende spiller i VM truppen: David Silva (35 mål i 119 kampe)
Flest landskampe nogensinde: Iker Casillas (161 kampe)
Flest landskampe i nuværende trup: Sergio Ramos (151 kampe)
Fortidens stjerner: David Villa, Fernando Torres, Xavi, Iker Casillas, Carles Puyol, Xabi Alonso, Raul og Andoni Zubizarreta

Profil: David De Gea
Nøglespillere: Sergio Ramos, Sergio Busquets, Andres Iniesta og Diego Costa
Unge/hold øje med: Marco Asensio

Yngste mand i 23 mands truppen: Marco Asensio 22 år (født i 1996)
Ældste mand: Pepe Reina 35 år (født i 1982)
Truppens gennemsnitsalder ved VM start: 28,0 år
Klub med flest spillere i VM truppen: Real Madrid, 6

Hvem savner jeg i VM truppen: Cesc Fabregas

Spanien har blot en lille håndfuld spillere tilbage fra da de vandt VM tilbage i 2010. Det er veltjente navne som Iniesta, Ramos, Busquets, og Silva, mens stadig aktive spillere som Fabregas, Torres og Mata m.fl. enten selv har sagt stop, alternativt simpelthen ikke er fundet gode nok af landstræner Julen Lopetegui, som i stedet har fundet plads til yngre kræfter som Asensio, Isco og Saul m.fl.

Om ligningen så går op en gang til, og Spanien kan fejres som verdensmestre engang i juli, er svært at sige, men der bør ikke herske tvivl om at de endnu engang fremstår blandt de helt store favoritter, ikke mindst når man konstaterer at de mellem stængerne har verdens måske aktuelt bedste keeper i Manchester Uniteds De Gea, som sæson efter sæson har holdt sit klubhold, blot nogenlunde inde i "varmen" i Premier League, og efterhånden må have fået de fleste spaniere til at glemme fortidens helt, Casillas. Også forsvaret foran De Gea ser fornuftigt ud, og længere fremme er Spanien som altid godt besat, dog med undtagelse af bredden omkring den centrale angriber, som må formodes at blive Costa. Bliver han skadet, eller slår han ikke til, er gode råd dyre!

I modsætning til Argentina, vil det være synd at påstå at Spanien igennem tiderne hører til en af de store fodboldnationer, i hvert fald ikke hvis man kigger ned over deres præstationer hidtil i VM, hvor 4 pladsen tilbage i 1950 var den flotteste, indtil guldet så omsider kom i hus i 2010, og ved seneste VM i Brasilien, røg de ud allerede i gruppespillet, hvor de blot blev nr. 3, og undervejs tabte ydmygende 1-5 til Holland.

Det skal revancheres nu, men spørgsmålet er om truppen generelt indeholder den kvalitet, der vitterligt skal til for at gå hele vejen i en så fysisk krævende turnering som VM, hvor der venter op imod 7 kampe på mindre end 4 uger. Iniesta, holdets hjerne har efterhånden rundet 34 år, og har netop annonceret sit stop i barndomsklubben, FC Barcelona, forsvarets general, Sergio Ramos, er blevet 32 år, mens midtbanens bolværk, den langlemmede Sergio Busquets, oftere og oftere kæmper med skader, og kigger man på mulige erstatninger når ingen af dem, denne trios niveau.

Bevares Thiago, Koke og Isco er helt sikkert dygtige spillere, men de mangler måske lige det sidste for at opnå absolut verdensklasse, et niveau som de gamle verdensmestre har befundet sig på det meste af deres karriere, og hvad med Costa og Asensio længere fremme, kan de holde kadencen over en lang turnering? Det er nogle af de spørgsmål, som landstræneren skal bakse med, men som minimum forventer jeg da at se Spanien nå frem til kvartfinalerne.

Hvad der herefter sker, er op til skæbnen.

Mit forslag til stærkeste opstilling (4-3-3):

de Gea
Carvajal - Pique - Ramos - Alba
Thiago - Busquets - Iniesta
Asensio - Costa - Silva

3. BRASILIEN

Titler: Verdensmester i 1958, 1962, 1970, 1994 og 2002
Antal deltagelse i VM (ud af 20): 20 (eneste nation)
Mest scorende spiller nogensinde: Pele (77 mål i 92 kampe)
Mest scorende spiller i VM truppen: Neymar (53 mål i 83 kampe)
Flest landskampe nogensinde: Cafu (142 kampe)
Flest landskampe i nuværende trup: Neymar (83 kampe)
Fortidens stjerner: Pele, Ronaldo, Romario, Roberto Carlos, Cafu, Ronaldinho, Claudio Taffarel, Zico, Socrates, Rivaldo, Bebeto, Jairzinho, Garrincha, Carlos Alberto og Gilmar

Profil: Neymar
Nøglespillere: Marcelo, Casemiro og Coutinho
Unge/hold øje med: Gabriel Jesus

Yngste mand i 23 mands truppen: Gabriel Jesus 21 år (født i 1997)
Ældste mand: Fernandinho 33 år (født i 1985)
Truppens gennemsnitsalder ved VM start: 26,3 år
Klub med flest spillere i VM truppen: Manchester City 4

Hvem savner jeg i VM truppen: Dani Alves (skadet) og Alex Sandro

VM rekordholderen Brasilien havde i en periode efter sidste VM, hvorunder de bl.a. i egen hule, blev ydmyget med 1-7 af en flok kyniske tyskere, set særdeles svage ud, men langsomt men dog sikkert, har landstræner Tite, med det borgerlige navn Adenor Leonardo Bacchi, fået tømret et usædvanligt stærkt udseende mandskab sammen, og selvom han overraskende nok ikke udtog Juventus stærke venstre back, Alex Sandro, og til trods for at holdets mest erfarne spiller, højre backen Dani Alves, blev skadet lige op til VM, er det stadig et meget kapabelt hold han stiller med i Rusland.

Jeg har i mit forslag, udtaget Firmino, men jeg vil tro Tite i stedet benytter Jesus eller Fred, og med Neymars lange skades-pause, er det særdeles tvivlsomt om superstjernen overhovedet bliver klar inden gruppespillet er færdigspillet. Bliver han klar, er PSG stjernen selvsagt selvskrevet til startformationen, og får han det stærke trekløver, Casemiro, Paulinho og Coutinho bag sig, burde det være åbenlyst at Brasilien simpelthen ikke må eller kan skuffe igen.

I det centrale forsvar kan det blive holdkammeraterne fra PSG, Marguinhos og Silva, som skal kæmpe om pladsen ved siden af Inters Miranda. Tite kan også vælge at lade PSG spillerne spille sammen.

Mit forslag til stærkeste opstilling (4-3-3):

Alisson
Danilo - Silva - Miranda - Marcelo
Casemiro - Paulinho - Coutinho
Firmino - Neymar - Willian

2. ARGENTINA

Titler: Verdensmester i 1978 og 1986
Antal deltagelse i VM (ud af 20): 17
Mest scorende spiller nogensinde: Lionel Messi (61 mål i 123 kampe)
Mest scorende spiller i VM truppen: Lionel Messi
Flest landskampe nogensinde: Javier Zanetti (143 kampe)
Flest landskampe i nuværende trup: Javier Mascherano (142 kampe)
Fortidens stjerner: Diego Maradona, Mario Kempes, Gabriel Bastituta, Alfredo Di Stefano, Daniel Passarella, Javier Zanetti og Guillermo Stabile

Profil: Lionel Messi
Nøglespillere: Nicolas Otamendi, Javier Mascherano og Paulo Dybala
Unge/hold øje med: Giovani Lo Celso og Cristian Pavon

Yngste mand i 23 mands truppen: Giovani Lo Celso 22 år (født i 1996)
Ældste mand: Willy Caballero 36 år (født i 1981)
Truppens gennemsnitsalder ved VM start: 28,7 år
Klub med flest spillere i VM truppen: Juventus, Manchester United, Manchester City, Sevilla og PSG med 2 hver

Hvem savner jeg i VM truppen: Mauro Icardi

Man kan ikke sige Argentina, uden også at sige Maradona, og vinder Argentina det forestående VM i Rusland, kan man bestemt heller ikke komme udenom nutidens største stjerne, Lionel Messi, der i en alder af nu 30 år, er klar til sit VM nummer 4, hvilket godt kan gå hen og blive hans sidste, og måske kulminationen på en helt enestående karriere, med utallige mesterskaber og Champions League trofæer, en håndfuld Ballon dÒr og meget andet, men desværre også med alt for mange tabte finaler, når talen falder på landsholdet, hvor 4 tabte finaler (3 i Copa America og 1 i VM) taler deres alt for tydelige sprog.

Denne gang skal det være, ikke kun for Messi, men så sandelig for en klike af spillere, der har holdt sammen siden de vandt såvel U 20 VM samt OL, og som nu alle er tæt på, eller har rundet de 30 år. Det er spillere som Messi, Romero, Biglia, Agüero, Banega, Di Maria og Mascherano, som lige op til VM, runder 34 år, og med sine 142 A landskampe, helt sikkert bliver ny landskamps rekordholder for "La Albiceleste".

Ligesom Messi, skal Mascherano nu i gang med sit VM nr. 4, og i modsætning til Messi, har han allerede på klubplan, trappet alvorligt ned, i det han i vinters skiftede fra FC Barcelona til kinesiske Hebei China Fortune, hvor de sidste penge lige skal i kassen. Det må dog forventes at han akkurat holder niveauet til og med slutrunden.

Kigger man nedover det argentinske mandskab, er det tydeligt at der mangler fornyelse. Alt for længe har skiftende lands-trænere holdt fast i en aldrende stamme, og med undtagelse af 22 årige Giovani Lo Celso fra PSG, den jævnaldrende Cristian Pavon fra Boca Juniors, og 20 årige Lautaro Martinez fra Racing (som ikke skal med til VM), er hovedparten af spillerne tæt på 30 eller ældre, hvilket selvsagt kan blive et problem i en lang og udmarvende turnering. På den anden sige har Messi og co. så stor rutine, og ganske givet også en sult efter det VM, at de vil kæmpe som vilde dyr på de russiske arenaer.

Et stort spørgsmålstegn er problematikken omkring hvorvidt landstræner Sampaoli omsider har tænkt sig at bruge Dybala fra Juventus. Icardi er helt absurd sorteret fra, til trods for hans åbenlyse kvaliteter i Serie A, mens Dybala trods alt klarede cuttet, men om han så også benyttes i start formationen er en helt anden sag, for hidtil har Sampaoli ikke set til hans side specielt meget, og omvendt har Dybala i sine 12 landskampe end ikke scoret et mål, så måske er det noget om snakken, selvom jeg dog mere hælder til at landstræneren benytter Juves stjerne forkert. Jeg ville placere ham sammen med Messi i et par relativt frie roller lige bag front angriberen, som efter Icardis manglende udtagelse, bør være Agüero.

Alle husker verdensmestrene fra 1978, hvor Mario Kempes blev hele nationens helt, og endnu flere husker ganske givet verdensmestrene fra 1986, hvor Diego Maradona næsten ene mand kæmpede sit land frem til guldet. Nu er det Messis tur til at skabe sig en udødelig status i Sydamerikas tredje folkerigeste land, og hvis der er nogen i denne verden der kan gøre netop det, er det præcis Messi!

Mit forslag til stærkeste opstilling (4-3-2-1):

Romero
Mercado - Fazio - Otamendi - Rojo
Banega - Mascherano - Di Maria
Dybala - Messi
Agüero

1. TYSKLAND

Titler: Verdensmester i 1954, 1974, 1990 og 2014
Antal deltagelse i VM (ud af 20): 18
Mest scorende spiller nogensinde: Miroslav Klose (71 mål i 137 kampe)
Mest scorende spiller i VM truppen: Thomas Müller (38 mål i 90 kampe)
Flest landskampe nogensinde: Lothar Matthäus (150 kampe)
Flest landskampe i nuværende trup: Thomas Müller (90 kampe)
Fortidens stjerner: Fritz Walter, Franz Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Meier, Günther Netzer, KH Rummenigge, Lothar Matthäus, Jürgen Klinsmann, Miroslav Klose, Michael Ballack, Uwe Seeler og Bastian Schweinsteiger

Profil: Toni Kroos
Nøglespillere: Mats Hummels, Thomas Müller og Manuel Neuer (?)
Unge/hold øje med: Leroy Sane, Leon Goretzka og Timo Werner

Yngste mand i 23 mands truppen: Timo Werner 22 år (født i 1996)
Ældste mand: Manuel Neuer 32 år (født i 1986)
Truppens gennemsnitsalder ved VM start: 27,6 år
Klub med flest spillere i VM truppen: Bayern München, 7

Hvem savner jeg i VM truppen: Ingen

Når man har været verdensmestre hele 4 gange, og været i samlet 8 finaler, samt sluttet blandt de 3 bedste 12 gange ud af 18 deltagelser ved VM, så er man klar over at man har at gøre med en kæmpe fodboldnation, og det må man i særdeleshed sige om Tyskland, der overgår selv Brasilien i antal finaler, men brasserne har så lige 1 ekstra VM at prale med, men det er en helt anden historie!

Som bekendt er Tyskland forsvarende verdensmestre, efter at de i suveræn stil smadrede alt og alle i Brasilien for 4 år siden, og man skal være ignorant, eller totalt uvidende om selv fodboldens elementære logik, såfremt man ikke endnu engang medtager Löws tropper blandt de absolutte favoritter.

Holdet er en gedigen og homogen enhed, der er spillet utroligt godt sammen, og det er vel reelt kun venstre back positionen, og indtil videre den ene angriber plads, man ikke kan betegne som international klasse. I målet er det efterhånden nærmest hip som hap, om det bliver Ter Stegen eller Neuer. Under normale omstændigheder ville det være Neuer der ville passe målet, men den store tysker har været ude i mange måneder, og i mellemtiden har Ter Stegen stået fantastisk for Barcelona, så der må til det sidste være tvivl i Löws sind, om hvem der skal være holdets ankermand. Jeg har valgt Ter Stegen i min opstilling, men bliver Neuer 100% klar, hvilket de forestående testkampe vil vise os, tror jeg alligevel han overtager målet.

Med Kroos centralt på midten som holdets styrmand, duoen Hummels og Boateng i det centrale forsvar, og altid målfarlige Müller i en frit svævende rolle, samt den lynhurtige Sane på kanten, kan det aldrig gå galt, og med spillere som Reus, Draxler og Goretzka m.fl. siddende på spring til at udfordre de mere etablerede navne, og med den ufattelige sult efter succes som et tysk hold på forunderlig vis næsten altid evner at etablere, er det tæt på at vores store nabo mod syd, igen er VM`s måske allerstørste favorit.

Mit forslag til stærkeste opstilling (4-3-2-1):

Ter Stegen
Kimmich - Hummels - Boateng - Rüdiger
Khedira - Kroos - Özil
Müller - Sane
Werner

Min favoritliste, prioriteret, ser således ud mht. top-10:

1. Tyskland
2. Argentina
3. Brasilien
4. Spanien
5. Frankrig
6. Belgien
7. Portugal
8. Uruguay
9. Colombia
10. Kroatien

Indlægget er udelukkende udtryk for bloggerens egne holdninger.

Kort om Torben Aakjær:

Torben Aakjær har et indgående kendskab til fodboldens verden, efter at have arbejdet i den i knap 20 år. Han har bl.a. været scout i Herfølge BK, Hamburger SV og Manchester United. I øjeblikket arbejder han som rådgiver for den brasilianske klub, Sport Club Corinthians Paulista.

Skriv en kommentar