Fodboldekspert analyserer: Gruppe A og VM generelt

0

Vært og kommentator hos Eurosport, Jesper Simo, har analyseret gruppe A og VM generelt. Læs hele Simos skarpe analyse her.

Hvem går videre fra gruppe A (Rusland, Saudi-Arabien, Egypten & Uruguay)?

Jeg tror meget på Uruguay. Deres VM-niveau har imponeret mig ved de seneste to slutrunder – især naturligvis i 2010, hvor de nåede bronzekampen. Inden Champions League-finalen ville jeg have sagt Egypten, men Salahs skade bekymrer mig naturligvis på deres vegne.

Jeg hælder derfor til, at Rusland får knoklet sig med videre. Men så slutter det også med statsgaranti. Der er gået ti år siden Rusland senest imponerede, og dertil kan man lægge et monumentalt pres for at gøre eget folk stolte.

Hvem vurderer du som underdog i gruppe A?

Så afgjort Saudi-Arabien. Alt andet end en 4. plads vil imponere mig.

Hvem tror du, der vinder VM-slutrunden?

Det kedelige svar er Brasilien, og dem går jeg med ligesom i 2014. Deres trup ser uhyggelig ud. Neymar er blevet frisk, og forhåbentlig for brasserne er 1-7-traumet mod tyskerne fra for fire år siden vasket væk.

Hvad er dine forventninger til VM-slutrunden generelt?

Enorme! Som sædvanlig. Jeg kan slet ikke styre det. Og så er det dejligt, at Danmark er med ved en VM-slutrunde, hvor vi ikke skal trækkes med hverken vuvuzela-hornet eller – håber jeg – en noget nær ubrugelig bold.

Hvis Rusland 2018 kan lande nogenlunde på niveau med Brasilien 2014, så vil jeg være glad og tilfreds. Dog er jeg på forhånd ret ærgerlig over, at Italien ikke er med. De hører simpelthen til. Men det tager naturligvis ikke noget fra Sverige, som ekspederede Azzurri ud i playoff tilbage i november. Imponerende bedrift.

Hvem vil du mene, der stikker af sted med topscorer-prisen (og hvor mange mål)?

Det oplagte er at gå med 6 mål. Siden Grzegorz Lato i 1974 har ingen udover Ronaldo i 2002 formået at lave mere end det antal. Jeg prøver med syv scoringer fra Neymar. Brasilien er som bekendt min favorit, og hvis jeg skal holde fast i det bud, så kommer de af naturlige årsager også langt.

Hvilken nation tror du, der kan overraske ved VM?

Det er altid svært at forudsige overraskelserne, men jeg glæder mig især til at se Colombia og Belgien. Colombianerne imponerede i 2014, og Belgien har efterhånden været hypet godt op forud for de seneste to slutrunder. Nu har de gudskelov fået byttet Marc Wilmots ud med Roberto Martínez.

Førstnævnte fik slet og ret alt for lidt ud af et ellers fremragende materiale ved både VM 2014 og EM 2016. Jeg vil ikke blive chokeret over at se både Belgien og Colombia i kvartfinalerne – måske endda et led videre i turneringen.

Hvilken nation tror du, der bliver den største skuffelse?

Klassikeren er jo at sige England, men deres lodtrækning har været dem nådig, og derfor går de helt sikkert videre fra gruppen. Her bliver modstanderen et hold fra den ret åbne gruppe H. Bedste bud er, at de skal op imod enten Polen eller Colombia. Dér ville jeg ingenlunde være føle mig sikker på at smide pengene på Three Lions.

Ikke mindst, fordi man har en følelse af, at englænderne skal ud at vinde kampen i enten ordinær eller forlænget spilletid. Husk på deres horrible stime i forbindelse med straffesparkskonkurrencer, hvor de er røget ud de seneste fem gange, at de i slutrunde-sammenhæng har skullet afgøre sagerne fra 11 meter; 1996 (Tyskland), 1998 (Argentina), 2004 og 2006 (Portugal) samt 2012 (Italien). En kvartfinale er absolut topmålet af, hvad England kan forventes at opnå.

Hvilken spiller vil overstråle alle andre under VM 2018?

Jeg glæder mig meget til at se, om Belgiens dygtige individualister kan shine ved det her VM. Især vil jeg holde et øje på Kevin De Bruyne, der har været helt outstanding hos suveræne Manchester City i seneste sæson. Derudover må jeg naturligvis igen vende tilbage til mit topscorerbud Neymar.

Hvilket talent skal vi holde et særligt øje med ved VM?

Det kedelige er at sige Mbappé, så det vil jeg gøre. Hans skifte til PSG går permanent igennem denne sommer, og dermed bliver han officielt verdenshistoriens 2. dyreste spiller.

Det bliver Mbappés første slutrunde, og det bliver fedt at se ham blive sluppet løs på et fransk mandskab, der må føle, at de missede et Europamesterskab for to år siden.

Hvilken spiller vil skuffe under VM 2018?

Med tanke på, hvad Thomas Müller har beriget os med i både Sydafrika og Brasilien, så går jeg med ham. Han kommer ind på bagkant af to Bundesliga-sæsoner, hvor han blot har lavet 13 mål i alt (29 kampe i både 16/17 og 17/18). Til sammenligning tog han til EM 2016 med 20 kasser i bagagen.

Vi kan sagtens få et okay VM fra Müller, men fem mål som i både 2010 og 2014 forventer jeg ikke ligefrem. Det kunne ellers være interessant, hvis det skete, for så er Kloses rekord på 16 VM-mål i historien virkelig i sigte for Müller, der stadig kun vil være 33 år gammel, når Qatar siger goddag i vinteren 2022.

Hvor langt kommer Danmark ved VM?

Jeg er nervøs for den Peru-kamp; den bliver simpelthen altafgørende. VI må ikke tabe det opgør, for så tror jeg slet ikke på det. Men rækkefølgen af kampe er optimal for os, og jeg tror som minimum på, at vi hiver et enkelt point mod sydamerikanerne. I så fald kunne det snildt blive målscoren, der kommer til at afgøre det. Vi skal slå Australien og så håbe på fransk sejr over Peru i anden runde.

Hvis Les Bleus ellers også har slået Australien i deres første kamp, så er det ikke umuligt, at vi kan klemme os med videre via et lidt letkøbt kryds den 26. juni. Dernæst hedder modstanderen sandsynligvis enten Argentina eller Kroatien, og så er festen muligvis forbi. Men lad os nu se; få personer – jeg selv inklusiv – havde tiltro til os, da vi for 20 år siden ramlede sammen med Nigeria i 1/8-finalen.

Hvem bliver Danmarks topscorer (og hvor mange mål scorer han)?

Det vil være mærkeligt at sige alle andre end Christian Eriksen. Sikke en kvalifikation, som han leverede. Sagen er ret klar; ingen Eriksen, intet succesfuldt dansk landshold. Jeg sigter efter tre mål fra Kong Christian i gruppespillet. Så må vi se ad, når/hvis vi klarer os videre.

Interviewet er foretaget den 14. juni 2018.

Skriv en kommentar