Ekspert analyserer: Gruppe F og VM generelt

0

Kommentator for TV 2 SPORT, Martin Gottschalk Rasmussen, har analyseret gruppe F og VM generelt. Læs hele Rasmussens skarpe analyse her.

Hvem går videre fra gruppe F (Tyskland | Mexico | Sverige | Sydkorea)?

Jeg tror, at det bliver Tyskland og Mexico, som også er seedet som etter og toer i gruppen. Selv om Tyskland ikke har imponeret i testkampene, så er de selvskrevet som vinder af gruppen, da mandskabet oser af slutrundeerfaring og har forberedt sig minutiøst ned til mindste detalje med en træner på absolut højeste niveau i Joachim Löw.

Han ved, hvad der skal til. Kampen om andenpladsen bliver mere jævnbyrdig og kan meget vel blive afgjort i den sidste gruppekamp mellem Mexico og Sverige. Her tror jeg, at individualisterne fra Mexico slår den ellers så solide svenske defensiv.

Janne Anderssons problem med at få Sverige til at score mål kan vise sig at være årsagen til, at det ikke bliver til avancement. Sverige var en stor skuffelse ved EM for to år siden, og det kan de sagtens blive igen, selv om man bare må løfte på hatten over deres imponerende samlede playoff-sejr over Italien.

Hvem vurderer du som underdog i gruppe F?

Det er Sydkorea. Historisk set er de et spændende land i VM-sammenhæng med den flotte slutrunde i 2002, hvor det blev til et snævert semifinale-nederlag til Tyskland. For fire år siden sluttede de dog sidst i en gruppe med Rusland, Algeriet og Belgien, og umiddelbart bliver det ikke nemmere modstand denne gang.

Spillestilen og hurtigheden hos sydkoreanerne kan dog vise sig at blive den uforudsigelige størrelse, der kan drille de andre nationer i gruppen med Tottenham-stjernen Heung-min Son som den absolutte stjerne.

Hvem tror du, der vinder VM-slutrunden?

Brasilien bliver verdensmester for sjette gang i historien. Neymar er ikke bare tilbage – han er tilbage i sprudlende spilhumør. Han bliver en fornøjelse at følge til VM sammen med den iøjnefaldende Gabriel Jesus. Gruppen er ikke den nemmeste, og spørgsmålet bliver, hvordan det brasilianske mandskab reagerer på modgang? Sambadrengene blev slået fuldstændig ud af kurs efter Neymars skade for fire år siden, og det tror jeg, at landsholdet har lært af kombineret med en stor revanchetørst.

Frankrig er mit næste bud, hvis EM-vinderne kan få de helt unge spillere til også at stråle, mens uroen i det spanske lejr efter trænerfyringen af Lopetegui meget vel kan koste dem en god slutrunde. Hvad med Tyskland? Ja, de kommer til at nå langt på grund af det stærke kollektiv med kvalitetsspillere på alle pladser. Men de genvinder ikke VM, fordi de mangler superindividualisterne modsat Brasilien og Frankrig, som eksempelvis har Mbappé og Griezmann, der kan skabe kampene selv.

Hvad er dine forventninger til VM-slutrunden generelt?

Jeg forventer mig, at det bliver en ualmindelig stor fodboldfest, hvor nye ikoniske øjeblikke kommer til at sætte sig på nethinden. Og så er det bare helt fantastisk, at man som dansk fodboldfan også kan glæde sig over at følge Danmark til en VM-slutrunde for første gang i otte år. Det er der noget helt særligt over.

Det er der også over værtsnationen Rusland – bare af negativ karakter, hvor Putins prestigeprojekt garanteret kommer til at trække nogle overskrifter i løbet af slutrunden. Derudover gruer jeg for, at VAR – videodommerhjælpen - kommer til at stjæle alt for meget fokus og i værste fald kommer til at blive en fiasko, som vi aldrig glemmer.

Hvem vil du mene, der stikker af sted med topscorer-prisen?

Når jeg har Brasilien som verdensmester, peger jeg også på Neymar som VM-topscorer. Han er ufattelig giftig og virker meget sulten og motiveret efter sin skadesperiode i Paris Saint-Germain, og så skal man ikke glemme, at han sparker Brasiliens frispark og straffespark. Det kunne godt blive til otte mål fra hans fødder og målnæse.

Hvilken nation tror du, der kan overraske ved VM?

Det kommer selvfølgelig an på, hvilke forventninger man har til landsholdene. Jeg tror godt, at Polen kan overraske efter en succesfuld VM-kvalifikation – bortset fra afklapsningen mod Danmark i Parken – og en EM-slutrunde, hvor de senere europamestre Portugal måtte helt ud i straffespark for at spille sig videre til semifinalen.

Robert Lewandowski var en skuffelse ved det EM, men det kunne meget vel være i denne slutrunde, at han og resten af Polen løfter sig ud over forventningerne. Selv om netop de forventninger i Polen er store. Gruppen er meget jævnbyrdig, og kommer de først videre til knockoutkampene, kan polakkerne blive farlige.

Hvilken nation tror du, der bliver den største skuffelse?

Rusland bliver den største skuffelse. De kan måske klare sig videre fra gruppespillet, men hvis Mohamed Salah når at blive klar og er i topform, så kan selv egypterne drille værtsnationen. Og hvis Egypten også slår Saudi-Arabien og vi formoder, at Uruguay går videre som etter, så vil det være en kolossal skuffelse for Rusland at ryge ud allerede i gruppespillet.

Rusland har ikke spillet betydende kampe i meget lang tid og ligner et mandskab, der leder med lys og lygte efter en vinderformel, der er lige så svær at finde som en nål i en høstak på størrelse med landet selv.

Hvilken spiller vil overstråle alle andre under VM 2018?

Hvis Neymar bliver VM-topscorer, så kan det meget vel give sig selv. Men jeg tror ikke nødvendigvis, at der er én spiller, som kommer til at stjæle spotlyset fra alle andre. Jeg tror nemlig, at vi kommer til at se enormt mange fantastiske individuelle præstationer og aktioner til VM.

Lionel Messi bliver også spændende at følge på et skræmmende stærkt offensivt argentinsk landshold, og så har jeg en rigtig god fidus til, at dette VM bliver en slutrunde, hvor Luis Suárez kommer til at vise noget af den verdensklasse, der gjort ham til en af de vigtigste spillere i FC Barcelonas angreb i mange år.

Hvilket talent skal vi holde et særligt øje med ved VM?

Gabriel Jesus og Kylian Mbappé siger sig selv. Også Uruguay har en meget talentfuld og ung midtbane, men det er faktisk i midterforsvaret, at en af de største talenter løber rundt. José Maria Giménez er godt nok blevet 23 år, men det er en ung alder for en midterforsvarer, som har taget ansvar og hurtigt udfyldt tomrummet efter kaptajnen Diego Lugano.

Giménez kan meget vel vokse sig til at blive en af de mest bemærkelsesværdige defensive unge spillere, som kan blive endnu mere attraktiv for de største fodboldklubber i Europa.

Hvilken spiller vil skuffe under VM 2018?

Det kan meget vel blive Egyptens målmand Essam El-Hadary. Det er ikke for sjov, at de fleste aktive fodboldspillere stopper karrieren, før de runder 40 år. Bare ikke for El-Hadary, som har rundet de 45 og bliver VM-historiens ældste spiller, hvis han kommer i aktion til sommerens slutrunde.

Den egyptiske landsholdsmålmand har selvfølgelig en stor rutine, men det var aldrig kommet på tale hos en af verdens bedste nationer. Det er heller ikke alt, han har præsteret i testkampene, der har set lige overbevisende ud.

Hvor langt kommer Danmark ved VM?

Hvis Danmark slipper fra et nederlag til Peru i første VM-kamp, så bliver det til en dansk ottendedelsfinale. Det er både det optimistiske og realistiske bud. Danmark skal slå Australien og kan måske bide et point af i opgøret mod favoritten Frankrig, men en potentiel modstander i første knockoutkamp mod Argentina bliver en for stor mundfuld for Åge Hareide og kompagni.

Hvem bliver Danmarks topscorer?

Christian Eriksen var topscorer i VM-kvalifikationen, og det bliver også ham, der kommer til at blive afgørende for Danmark. Derudover tager han også frispark og straffespark, hvilket kan hjælpe på den konto. Men det bliver sandsynligvis ikke til meget mere end to til fire scoringer fra den nybagte far, hvis Danmark allerede må forlade slutrunden efter fire kampe.

Interviewet er foretaget den 13. juni 2018.

Skriv en kommentar