Tilbageblik: VM 2014 i Brasilien

0

VM-slutrunden i Brasilien 2014 havde alt, hvad en rigtig slutrunde skal have; flotte mål, lækre detaljer, store overraskelser og masser af drama. Læs et stort tilbageblik på slutrunden her.

Snart er det igen tid til den bedste måned i løbet af fire år for langt de fleste fodboldelskere. VM i fodbold står for døren, og for første gang nogensinde skal slutrunden afvikles i Rusland.

For at varme op til verdens største fodboldbegivenhed tager VM-guide.dk dig fire år tilbage. Her fandt VM-slutrunden sted i Brasilien.

Værterne havde arrangeret et brag af en VM-fest, og de forventningsfulde brasilianere håbede, at deres gulklædte helte kunne løfte det eftertragtede trofæ, når finalen skulle finde sted d. 13. juli på Maracanâ.

Men sådan gik det ikke...

Gruppe A

Der hvilede et kolossalt pres på det brasilianske landsholds skuldre, da de indledte VM mod Kroatien d. 12. juni. Især den unge superstjerne Neymar var der enorme forventninger til fra de krævende fans.

Uden at imponere synderligt vandt Brasilien gruppe A med syv point, og selvom det altså ikke kørte som smurt for samba-drengene, gjorde Neymar sit med fire ud af Brasiliens syv scoringer.

Andenpladsen snuppede Mexico for snuden af Kroatien, som kun i glimt viste, at de rummede et stort potentiale. Derimod endte VM 2014 som en stor fiasko for Cameroun, der allerede var færdige efter de første to kampe. Afrikanerne sluttede nederst i gruppen med nul point.

Gruppe B

Spanien mødte op til VM i Brasilien som både regerende europa- og verdensmestre – men det stod hurtigt klart, at storhedstiden var ovre for Vicente Del Bosques mandskab.

Efter at være blevet gennembanket godt og grundigt med 5-1 af Holland i første kamp ville VM 2014 pludselig være et overstået kapitel, hvis anden gruppekamp mod Chile også blev tabt.

Og faktisk var spanierne aldrig tæt på at få point mod de lynhurtige og aggressive chilenere, som på to scoringer i første halvleg vandt 2-0.

Spanien vandt sidste gruppekamp over Australien, der ganske som ventet endte som bundprop i gruppe B med nul point.

Derimod mødtes Holland og Chile i en gruppefinale, hvor vinderen ville undgå at møde værterne fra Brasilien i ottendedelsfinalen. Her trak hollænderne det længste strå via en 2-0-sejr.

Gruppe C

I gruppe C fandt man Colombia, Elfenbenskysten, Japan og Grækenland. På forhånd tydede det på en rigtig tæt gruppe, og sådan blev det faktisk også. I hvert fald i nogen grad.

Colombia imponerede stort med fremragende offensiv fodbold og en ung James Rodríguez i topform. Med ham på måltavlen i alle tre indledende gruppekampe gjorde colombianerne rent bord med ni point og satte sig suverænt på førstepladsen.

Men kampen om andenpladsen blev tæt. Rigtig tæt endda. Den stod mellem Grækenland og Elfenbenskysten, som skulle møde hinanden i sidste runde.

Og først efter et græsk straffespark dybt inde i overtiden kunne Georgios Samaras sende grækerne blandt de sidste 16 nationer, mens ivorianerne for tredje VM-slutrunde i træk måtte rejse hjem efter gruppespillet.

Japan skuffede fælt i den ellers så tætte gruppe og endte nederst med kun et enkelt point.

Gruppe D

Alt blev vendt på hovedet i gruppe D. De to store forhåndsfavoritter fra England og Italien måtte nemlig forlade VM-slutrunden i Brasilien efter de første tre indledende kampe.

Derimod strøg Costa Rica og Uruguay højest overraskende videre til ottendedelsfinalerne. Især førstnævnte havde imponeret stort undervejs i gruppespillet, hvor de bl.a. slog både Italien og Uruguay.

Gruppen huskes mest for Luis Suarez’ bid på Giorgio Chiellini, som kostede både resten af VM-slutrunden, men også deltagelse i al fodbold indtil oktober samme år for den kontroversielle angriber.

Gruppe E

Mens overraskelserne væltede ned over gruppe D, gik alt som ventet i gruppe E, hvor gruppefavoritterne fra Frankrig satte sig solidt på førstepladsen med syv point.

Det var heller ikke overraskende, at Schweiz snuppede andenpladsen foran Ecuador, der til gengæld kunne trøste sig med, at de ikke endte som nummer fire i gruppen. Det gjorde derimod Honduras, som måtte rejse hjem med nul point.

Gruppe F

I gruppe F endte det hele også, som de fleste eksperter havde forudsagt. Argentina og Lionel Messi imponerede på intet tidspunkt, men alligevel gik de videre som suveræn etter med ni point.

Nigeria tog andenpladsen, som mere eller mindre kom i hus, da de i anden runde slog Bosnien-Hercegovina med 1-0. Balkan-nationen måtte nøjes med tredjepladsen, mens Iran som ventet endte som bundprop i gruppe F.

Gruppe G

Portugal havde skuffet stort ved flere slutrunder, og det samme gjorde sig gældende ved VM 2014. Cristiano Ronaldo og co. indledte turneringen forfærdeligt ved at tabe med hele 4-0 til Tyskland, som sikkert vandt gruppen.

Siden fik Portugal i overtiden reddet uafgjort hjem mod USA, mens sidste gruppekamp blev vundet over Ghana. Det rakte dog kun til en tredjeplads for portugiserne.

I stedet snuppede USA gruppe G’s andenplads på en bedre målscore end Portugal. Ghana sluttede sidst uden at have gjort det store væsen af sig.

Gruppe H

Gruppe H var på forhånd udpeget som en af de svageste grupper ved slutrunden i Brasilien. Og det blev faktisk også bekræftet undervejs.

Godt nok vandt Belgien alle tre gruppekampe, men spillet var ikke prangende. Derudover skuffede Sydkorea og især Rusland fælt.

Derfor var vejen banet for Algeriet, som sneg sig videre til ottendedelsfinalerne som toer med fire point.

Ottendedelsfinalerne

Efter 48 gruppekampe var det de brasilianske værter, som sparkede hul på ottendedelsfinalerne d. 28. juni. Modstanderen var Chile, som faktisk var blevet ekspederet ud af Brasilien de to seneste gange, chilenerne havde været med til VM.

Sådan kom det også til at gå denne gang, selvom det var yderst tæt på at gå galt for forhåndsfavoritterne fra Brasilien.

Efter 120 minutters intens fight stod der nemlig 1-1 på måltavlen, hvorfor det hele måtte afgøres efter straffesparkskonkurrence. Her var værterne skarpest og bookede dermed som den første nation en plads blandt de sidste otte.

Senere på dagen skulle to andre sydamerikanske nationer krydse klinger. Opgøret på Maracanâ stod mellem Colombia og Uruguay.

Kampens store oplevelse blev James Rodríguez, som med to scoringer sikrede colombianerne 2-0-sejren og det videre avancement til kvartfinalerne.

Især James’ første scoring var en sand perle. Offensivspilleren tæmmede bolden med brystet et par meter udenfor det uruguayanske felt, inden han med venstrefoden helflugtede bolden i mål via overliggeren.

Smukkere kunne det simpelthen ikke gøres – og ikke overraskende blev målet også kåret som turneringens bedste af slagsen.

Holland, der havde vundet gruppe B med maksimumpoint, skulle på en – på papiret – overkommelig opgave mod Mexico i deres ottendedelsfinale.

Det blev dog langt fra nemt for de orangeklædte, som i starten af anden halvleg kom bagud. Først to minutter før tid fik Wesley Sneijder udlignet, inden indskiftede Klaas-Jan Huntelaar dybt i overtiden på straffespark kunne sikre hollænderne sejren på 2-1, som altså kastede en kvartfinaleplads af sig.

Også i ottendedelsfinaleopgøret mellem Costa Rica og Grækenland faldt der en overtidsscoring. Den stod grækerne for. De udlignede med den scoring den føring, som Costaricanerne havde skabt sig kort inde i anden halvleg.

Dermed var der forlænget spilletid – og her blev ikke scoret yderligere, hvorfor endnu en ottendedelsfinale måtte afgøres efter straffespark.

Her tilsmilede heldet Costa Rica, som udnyttede alle sine spark, mens keeper Keylor Navas snuppede et enkelt af grækernes forsøg fra 11-meterpletten.

Frankrig og Tyskland var store favoritter, da de samme dag skulle dyste mod hhv. Nigeria og Algeriet. Men de to afrikanske nationer bed overraskende godt fra sig.

Først på to sene scoringer fik Les Bleus knækket nigerianerne, mens tyskerne måtte bruge 120 minutters fodbold på at slå et hårdt kæmpende algerisk mandskab med 2-1.

VM 2014’s to sidste ottendedelsfinaler blev også to dramaer, som først fandt sin vinder efter forlænget spilletid.

Argentina besejrede Schweiz 1-0, da Angel Di Maria efter 118 minutters spil fandt vejen til netmaskerne.

Belgien fik skovlen under USA efter et sandt skydetelt, hvor de belgiske offensivspillere i dén grad manglede skarpheden. I den ekstra spilletid lykkedes det dog to gange for dem at få bolden i kassen, og så gjorde det ikke så meget, at amerikanerne fik reduceret til slutresultatet 2-1.

Kvartfinalerne

Der var stormøde på menuen, da Frankrig og Tyskland skulle dyste mod hinanden i den første kvartfinale. På en tidlig scoring af tyskernes stopper Mats Hummels kvalificerede Joachim Löws mandskab sig fortjent til semifinalen.

Tyskland skulle møde vinderen af opgøret mellem Brasilien og Colombia. De undertippede colombianere formåede overraskende at spille lige op med Brasilien, som dog trak det længste strå via en 2-1-sejr.

James Rodríguez nettede nok engang for Colombia, hvorfor han kunne glæde sig over at have scoret for sydamerikanerne i alle fem VM-kampe.

Opgøret huskes dog nok desværre mest for en voldsom tackling på Neymar i slutningen af kampen. Den brasilianske stjerne var ganske tæt på at blive fodboldinvalid. Neymar slap imidlertid med skrækken, men VM 2014 var et overstået kapitel for den unge supertekniker.

Argentina stod overfor Belgien i den tredje kvartfinale, og en scoring i kampens indledning af Gonzalo Higuaín blev afgørende. 1-0 vandt sydamerikanerne.

I den sidste kvartfinale skulle VM’s helt store positive overraskelse fra Costa Rica op imod Holland. Efter en målløs affære måtte de to mandskaber ud i straffesparkskonkurrence.

Og her indtraf kampens detalje. Få sekunder før den forlængede spilletid var overstået, skiftede hollænderne nemlig keeper. Ud gik Jasper Cillessen, som ikke var skarp i at redde forsøg fra 11-meterpletten – og ind kom i stedet Tim Krul, der havde noget bedre erfaringer i denne disciplin.

Og Hollands landstræner Louis van Gaal valgte rigtigt. Krul snuppede to spark, og så var hollænderne, der selv scorede på samtlige spark, i semifinalen.

Semifinalerne

Uden den skadede Neymar skulle Brasilien forsøge at spille sig i VM-finalen. Modstanderen var Tyskland, som havde spillet en fin turnering hidtil.

Selvom alle i den brasilianske trup kendte til tyskernes enorme styrke, var der ingen, som i sin vildeste fantasi havde forestillet sig, hvad der skulle ske denne aften i juli.

Efter under en halv times spil førte Tyskland med de helt uhørte cifre 5-0. Kampen var for længst afgjort, og rundt omkring på tribunerne kunne man se grædende, ulykkelige brasilianske tilskuere.

I anden halvleg scorede tyskerne yderligere to gange, inden værterne i overtiden fik lov til at pynte på resultatet. Men det sluttede 7-1 til de suveræne tyskere, som dermed sendte Brasilien ud i VM-mørket.

Argentina og Holland mødtes i semifinale nummer to i en taktisk kamp, som endte uden scoringer. Da ingen af holdene heller ikke kunne få netmaskerne til at blafre i de 30 minutters forlænget spilletid, måtte de to nationer ud i endnu en straffesparkskonkurrence.

Van Gaal lod denne gang Cillessen blive på kassen, hvilket blev dyrt. For argentinerne scorede nemlig på alle deres forsøg, mens Sergio Romero i det argentinske mål til gengæld blev den store helt med to redninger.

Og så var Argentina for tredje gang i historien klar til at møde Tyskland i en VM-finale.

Bronzekampen

Det er aldrig sjovt at spille en bronzekamp – og det er det slet ikke, når man på hjemmebane er blevet ydmyget med 7-1 i en semifinale.

Men det var, hvad der ventede de brasilianske spillere. Dagen før, VM-finalen, som de så gerne ville have stået i, skulle de på banen for at møde Holland i en kamp om tredjepladsen.

Brasilianerne valgte at spille med en masse reserver, og det udnyttede de hollandske spillere til fulde. De vandt i sikker stil med 3-0, hvilket sikrede dem bronzemedaljerne.

Derimod sluttede VM 2014 på den mest skuffende måde for de brasilianske værter, som med al sandsynlighed kommer til at have traumer i mange år over det smertelige semifinalenederlag til Tyskland.

Finalen

Brasiliens overmænd fra Tyskland skulle i VM-finalen d. 13. juli jagte nationens fjerde VM-guldmedalje. Messi og resten af det argentinske mandskab skulle forsøge at forhindre dette.

Det blev aldrig nogen fantastisk fodboldkamp, og faktisk tydede det længe på endnu en straffesparkskonkurrence.

I den ordinære kamp blev der nemlig ikke scoret, men efter 113 minutters spil kom det længe ventede mål. Indskiftede Mario Götze blev den store tyske helt med sin 1-0-scoring, som også blev kampens resultat.

Derfor kunne Tyskland ganske fortjent set over hele VM-slutrunden lade sig hylde som verdensmestre anno 2014.

LÆS OGSÅ:

VM-historie: 1930-1958

VM-historie: 1962-1982

VM-historie: 1986-2006

Skriv en kommentar